Karaman Türk Dili Ödülleri Verildi
Karaman Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi Anma Törenleri Kapsamında Verilen '2008 Karaman Türk Dili Ödülleri' Sahiplerini Buldu.
Karaman Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi Anma Törenleri kapsamında verilen ''2008 Karaman Türk Dili Ödülleri'' sahiplerini buldu.
2008 Karaman Türk Dili Ödülleri, Dolmabahçe Sarayı Medhal Salonu'nda gerçekleştirilen törenle sahiplerine verildi. Törene, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Türk Dili Kurumu Başkanı Şükrü Haluk Akalın, Karaman Valisi Fatih Şahin, Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, milletvekilleri, Karaman Belediye Başkanı Ali Kantürk ve çok sayıda davetli katıldı. Törende, Türk Dil Kurumu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ve Karaman Belediyesi temsilcilerinden oluşan seçici kurul tarafından belirlenen ödüller sahiplerine verildi. Törende, ''Türk Dili ve Kültürüne Hizmet Ödülü'' eski Karaman Valisi olan Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'na, ''Türkçeyi Güzel ve Doğru Kullanan Basın-Yayın Ödülü'' gazeteci Yavuz Donat'a, ''Türkçeyi Güzel ve Doğru Kullanan Edebiyatçı Ödülü'' yazar Rasim Özdenören'e, ''Türkçeyi Güzel ve Doğru Kullanan Radyo Programı Ödülü'' ''Zor Yıllar'' programı ile TRT Radyo 1'den Sibel Nart'a, ''Türk Dili ve Kültürüne Hizmet Eden Yerel Basın Yayın Kuruluşu Ödülü'' Karaman yerel KGRT Televizyonuna, ''Türk Edebiyatı Bilim Araştırma Özel Hizmet Ödülü'' Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Sadık Tural'a, ''Türk Dili Bilim Araştırma Özel Hizmet Ödülü'' eski Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun'a, ''Türk Dili Özel Hizmet Ödülü'' yazar Ziynet İlhan Ayverdi'ye, ''Karaman Türk Dil Bayramı Özel Hizmet Ödülü'' ise emekli Öğretmen Ali Ünlüer'e verildi.
''TÜRK DİLİ VE KÜLTÜRÜNE HİZMET EDEN DEVLET ADAMI'' ÖDÜLÜ DEVLET BAKANI MEHMET AYDIN'A Törende, ''Türk Dili ve Kültürüne Hizmet Eden Devlet Adamı Ödülü'nü Karaman Belediye Başkanı Ali Kantürk'ün takdim ettiği Devlet Bakanı Mehmet Aydın, bir dilin zenginliğinin, medeniyetin ve kültürün zenginliği anlamına geldiğini ifade ederek, "Türkçe, dünyada hırpalanan dillerden biridir. Kendimiz hırpalamışız, zorlamışız. Hatırlıyorum, TRT bizden metin isterdi. Radyoda yayımlandığında bakardım ki, benim söylediğim değil. İmkan gitmiş olanak gelmiş, ihtimal gitmiş olasılık gelmiş. Bir gün kızdım birine dedim ki, medeniyette, kültürde 'ben varım' diyen bu kelimelerin, kavramların bir kimliği var. Onların da şahsiyeti var. Şahsiyeti olan kelimelere dokunmayalım" dedi.
Devlet Bakanı Aydın, Türkçe'nin bazı haksızlıklarla karşı karşıya getirildiğini ifade ederek, "Türkçe'de güzel kelimeler varken, manasını bile doğru dürüst bilmediğimiz bir çok yabancı kelime, caddelerde, sokaklarda. Bir dükkana, semte, verecek Türkçe adımız bitti mi? Bunlara rağmen Türkçe için iyi bir döneme girildiğine inanıyorum. Çünkü bunlar sunidir ve önlenebilir. Bunların düzeltilmesinin çok zor olmadığını düşünüyorum, çünkü başarılı olan ülkeler var" şeklinde konuştu. Mehmet Aydın, Türkçe'nin tarihi, kültürel, stratejik, ekonomik ve siyasi bakımdan önemli bir dil olduğunu, Türkçe'nin sadece Türkiye'de konuşulmadığını, dünya genelinde yaklaşık 250 milyon kişinin konuştuğunu vurguladı.
(MD-FM-ÖK-Y)