Karaman 736. Türk Dil Bayramı'na Hazır
Türkçe'nin devlet dili oluşunun 736. yılı, 10-13 Mayıs 2013 tarihlerinde düzenlenecek etkinliklerle kutlanacak.
BAŞKAN UĞURLU: ''DİL BAYRAMI VE YUNUS EMRE ETKİNLİKLERİ ŞENLİKLE DEĞiL, MUTLAKA BİLİMSEL BİR HAVADA KUTLANMALI''
Karaman'da Bu yıl 736. yılı kutlanacak olan Türk Dil Bayramı, 10 Mayıs 2013 Cuma günü Türkçe Treni'nin İzmir'den uğurlanmasıyla başlıyor. Belediye Encümen Salonu'nda bir basın toplantısı düzenleyerek bu sene yapılacak kutlama programı ile ilgili bilgi veren Karaman Belediye Başkanı Kâmil Uğurlu, gerek Türk Dil Bayramı'nın gerekse Yunus Emre'yi Anma etkinliklerinin; kesinlikle bir festival olmadığını, devlet töreni formatında, çok ciddi, bilimsel ve kendilerine uygun ağırlıkta ele alınması gerektiğine vurgu yaptı. Bu nedenle büyük paraların verildiği popüler bir sanatçı konserini Dil Bayramı etkinliklerine dâhil etmediklerini, böyle bir organizasyonun Dil Bayramı dışında, gurbetçi hemşehrilerimizin memleketlerine geldiği bir dönemde yapılmasının daha uygun olacağını düşündüklerini söyledi.
Her yıl farklı bir ilden hareket eden Türkçe Treni'nin bu sene 10 Mayıs'ta İzmir'den kalkacağını anlatan Başkan Uğurlu, trenin Afyon ve Konya'da mola verip, buralarda bir takım etkinlikler yapılacağını ve 11 Mayıs akşamı da Karaman'da karşılanacağını ifade eden Başkan Uğurlu şunları söyledi:
"Bu yıl ki Dil Bayramının teması "Roman Dili Türkçe, Şiir Dili Türkçe, Eleştiri Dili Türkçe". Türkçe Treni'nin içerisinde Bilim Adamları, Sanatçılar, Şairler, Yazarlar, Protokol Üyeleri ve Üniversite Öğrencileri bulunacak. Etkinliklerimize devlet erkânımızı davet ettik. Uygun olurlarsa Sayın Cumhurbaşkanımız, Meclis Başkanımız ve Bakanlarımız teşrif etmeye çalışacaklar. Her yıl Türk Dil Bayramı ile şehre kalıcı bir eser bırakıyoruz. Bu yıl da Allah izin verirse çok değişik bir tesisi kalıcı olarak Karaman'a hediye ediyoruz. Bu bahsettiğim şey; Dil Parkı'ndaki binanın yerine yapılan ve içerisinde sadece engelli vatandaşlarımızın çalışacağı Gönül Gözü Kahvesi.
Dil bayramımızda Hz Yunus Emre'ye de ayrı bir yer ayırdık. Yunus Emre ile alakalı enternasyonel toplantılar yapacağız. Bunun bir kısmı Dil Bayramı içerisinde, bir kısmı da yıl içerisinde farklı farklı programlarla ayrıca yapılacak. Geçtiğimiz yıl büyük ilgi gören Yunus Emre Hoşgörü Sofrası'nı bu yıl da halkımızla buluşturacağız. Gençliğin Türkçe Kurultayı, Sergi Açılışları, Şiir Dinletileri, Devlet Opera ve Balesi ile çeşitli Halk Konserlerinden oluşan etkinliklerimiz program içerisinde yer alacak."
Gazetecilerin sorularına da yanıt veren Uğurlu, geçen sene ki Türkçe Trenine 400 bin Lira mı para harcandı? sorusuna ise: "Öyle bir şey yok. Devlet Demir Yolları bize gereken kolaylığı sağlıyor. Mecburi olmasa bize treni bedava tahsis edecek. Geçen sene 8 vagonu olan tren için harcanan para 14 bin liradır. Buna her şey dahil. Bu senede 300 bin lira civarında bir bütçemiz var. Dedikodu şeklinde konuşulan rakamlar gerçek değil" şeklinde cevap verdi.