Karakolda Polis Teşhisi Meclis'te
CHP'li Sezgin Tanrıkulu, karakolda polis teşhisini Meclis gündemine taşıdı
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, karakolda "polis teşhisi"ni Meclis gündemine taşıdı CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, karakolda "polis teşhisi"ni Meclis gündemine taşıdı. Tanrıkulu, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'e AKP Hatay Milletvekili Bayram Türkoğlu'nun oğlu İstemi Kağan Türkoğlu'na bakanlıktan bir yetki verilip verlemediğini sordu.
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, teşhis için sıraya dizilen polislerin durumunu Meclis gündemine taşıdı. Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Şahin'in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, "Hatay Dörtyol Emniyet Müdürlüğü kantinini işleten AKP Gençlik Kolları Başkanı Ömer Uzun'un, bir polis memur ile tost ve çay fiyatları ve kalitesi konusunda tartıştığı, Uzun'un "Sen bakma benim kantinci olduğuma, AKP Gençlik Kolları Başkanıyım. Gerekirse seniz üzerindeki üniformayı soydururum' diye tehdit etmesi" sonucu AKP Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu'nun oğlu İstemi Kağan Türkoğlu'nun İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Marangoz ile Emniyet Müdürlüğü'ne gelerek 23 polis memurunun göğüslerinde numaralarla dizilerek teşhis edildiği" haberlerini anımsatarak, söz konusu kantininin işletmesi için ihale yapılıp yapılmadığını sordu. Tanrıkulu, "Kantin işletmecisinin polise "Üniformanı çıkar, seni sürdüreceğim' sözlerini sarf ettiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu yetki ve gücünü AKP Gençlik Kolları Başkanı olmasından mı kaynaklanmaktadır? Anılan şahıs veya şirketi bu iddialara rağmen hala kantin işletmekte midir? Kantin işletmecisi ve ilgililer hakkında açılan bir soruşturma var mıdır? Varsa sonuçları nelerdir? Soruşturma açılmadıysa hangi gerekçeyle soruşturma açılma gereği duyulmamıştır?" sorularını yöneltti.
-KOMİSER YARDIMCISI EMER'İN POLİS MEMURLARININ SAYGINLIĞINI KORUMASI SUÇ MUDUR?-
Önergede, Tanrıkulu, AKP'li Hatay Milletvekili Bayram Türkoğlu'nun oğlu İstemi Kağan Türkoğlu'na İçişleri Bakanlığı tarafından bir yetki verilip verlemediğini verilmemişse görevli polis memurlarını şüpheli veya suçlu gibi dizip, ellerine numaralar vererek teşhis benzeri bir işleme tabi tutularak ve azarlamak yetkisini nereden aldığını sordu. Tanrıkulu'nun Şahin'in yanıtlaması istemiyle verdiği önerge şu sorular yer aldı:
"Olayın akabinde görev yeri değiştirilen Komiser Yardımcısı Murat Emer'in görevinin, makamının ve diğer polis memurlarının saygınlığını hukuk kuralları çerçevesinde korumaya çalışması suç mudur?
Murat Emer'in görev yerinin değiştirilmesinin gerekçesi ve hukuki dayanakları nelerdir? Amirler hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?
Bakanlığınız döneminde bu ve benzeri kaç farklı olay gerçekleşmiş olup, görevlerini yapmalarına rağmen herhangi bir bürokrat, milletvekili veya başka makam sahibi biri veya yakını olması sebebiyle kaç farklı kişi emniyet mensuplarına talimat vermiş veya görevini yapmasına engel olmuştur?
Bakanlığınız döneminde sadece fikirlerini beğenmediğiniz için halkın iradesiyle TBMM bünyesinde milletvekili olanlara, öğrencilere, sivil toplum örgütlerine defalarca orantısız güç ve şiddet uygulamakta sakınca görmeyen uygulamalar gerçekleştirilmekteyken, aynı türden manevi şiddetin Emniyet teşkilatında görevli kişilere iktidarınız düşüncesinde olan makam sahibi kişilerin yakınları tarafından gerçekleştirilmesi normal midir? Bu yöndeki hukuksuz uygulamaların suç teşkil ettiği aşikarken, hangi fiili uygulama veya talimat nedeniyle bu eylemler cezasız kalmaktadır?" - Ankara