Haberler

Karadeniz'in Bir Barış Havzası Olması Gerekir"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

NATO Parlamenterler Asamblesi (NATO PA) Türk Grubu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Berat Çonkar, "Karadeniz'in bir barış havzası olması gerekir." dedi.

NATO Parlamenterler Asamblesi (NATO PA) Türk Grubu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Berat Çonkar, " Karadeniz'in bir barış havzası olması gerekir." dedi.

Çonkar, Odessa şehrinde yapılan Ukrayna-NATO Parlamentolar Arası Konsey Toplantısını AA muhabirine değerlendirdi.

2014'te yaşanan hadiselerden sonra Ukrayna'nın kendi yolunu "Avrupa Atlantik kurumları ile entegrasyon" olarak seçtiğini hatırlatan Çonkar, bu yönde Ukrayna'nın kararlı şekilde çaba gösterdiğini ifade etti.

Çonkar, NATO PA Türk Grubu olarak hem komşu coğrafyada önemli hem de Türkiye ile stratejik ilişkileri olan bir ülke olarak Ukrayna'nın bu yönelimlerini desteklediklerini kaydetti.

Ukrayna'nın "NATO'ya hemen üye olalım" şeklinde bir düşüncesinin olmadığını dile getiren Çonkar, buna karşın savunma sanayi, askeri eğitim ve yapılanma konularında NATO üyesi ülkelerle ciddi ilişkileri olduğunu anımsattı.

Türkiye'nin de önemli bir komşusu olarak Ukrayna ile pek çok alanda işbirliği yapma potansiyeli bulunduğuna işaret eden Çonkar, "Rusya ile yaşadıkları çekişme, çatışma ve savaş ortamı nedeniyle enerji açısından Rusya'nın yaptığı hamleler ile birlikte Türkiye'nin tabii ki bölgede önemli bir ülke olarak enerji denkleminde yaptığı atılımlar farklı görüşler doğuruyor ancak bunlar iki ülkenin iyi ilişkide olmasına engel değil. Ülkeler arasında bazı hususlarda farklı görüşler olsa bile stratejik boyutlarda çok daha önemli noktalarda yakın ilişkiler var. Türkiye de Ukrayna'ya bu çerçeveden yaklaşıyor." ifadesini kullandı.

Karadeniz'de ortak denizi paylaşan kıyıdaş ülkeler olarak bölgenin güvenliği, bölgedeki refah ve barış ortamına vesilesi olması açısından Türkiye'nin Ukrayna'ya önemli bir işbirliği ortağı olarak yaklaştığını belirten Çonkar,

önümüzdeki süreçte Türkiye-Ukrayna ilişkilerinin olumlu yönde seyredeceğini, gelişerek güçleneceğini kaydetti.

"Kırım'ın ilhakını kesinlikle tanımıyoruz"

Ukrayna tarafından sıklıkla dile getirilen Kırım Yarımadası'nın Rusya tarafından silahlandırılması ile ilgili olarak da değerlendirmelerde bulunan Çonkar, şunları kaydetti:

"Kırım'ın daha fazla silahlandırılması ve askerileştirilmesi bakımından Rusya'nın girişimleri olduğunu görüyoruz. Burada önemli olan Türkiye'nin de savunduğu gibi Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü esas alacak politikaların uygulanmasıdır. Biz Kırım'ın ilhakını kesinlikle tanımıyoruz ve iki ülke arasında oluşturulan siyasi çözüm mekanizmalarını güçlü bir şekilde işletilip, tüm ülkelerce desteklenerek bir neticeye ulaşılması gerektiğini düşünüyoruz. Hem Rusya hem Ukrayna hem bölgemiz hem de Türkiye için doğru olan yol budur.

Çünkü biz Karadeniz'de çatışmanın, savaşın, kavganın ne Rusya ne Ukrayna'ya bir fayda getirmeyeceği kanaatindeyiz. Karadeniz'in bir barış havzası olması gerekir. Ülkeler arasındaki işbirliği mekanizması potansiyelinin geliştirilmesi gerekir. Bizim bakış açımız Karadeniz'de bu şekildedir."

Ukrayna'nın doğusundaki kriz ile Kırım'daki Tatarların güvencesi, geleceği ve refahının Türkiye'nin önemsediği bir konu olduğunun altını çizen Çonkar, uluslararası hukuk çerçevesinde Ukrayna'nın da hakkını hukukunu gözeterek meselelerin çözülmesi yönündeki çabaları sürdüreceklerini kaydetti.

Ukrayna-NATO Parlamentolar Arası Konsey Toplantısı

Odessa kentinde düzenlenen Ukrayna-NATO Parlamentolar Arası Konsey Toplantısına Türkiye'yi temsilen Çonkar'ın yanı sıra AK Parti Ankara Milletvekili Ertan Aydın, AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal, CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar ve MHP İzmir Milletvekili Oktay Vural da katılıyor.

Toplantının ilk gününde Ukrayna-NATO işbirliği programları, Ukrayna'daki reformlar, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin geliştirilmesi, Rusya'nın Karadeniz'deki askeri gücünü genişletmesi, Kırım'ın silahlandırılması, yarımadadaki insan hakları ihlalleri, Karadeniz Bölgesinde ekonomik durum ve enerji güvenliği ile Ukrayna'nın doğusundaki kriz ele alındı.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close