Karadeniz'de Balıkçıların Ağlarına Tarihi Eser Takıldı
Zonguldak'ta Tieion Antik Kenti açıklarında balıkçıların ağlarına 3 batık gemiye ait olduğu tahmin edilen 5 çıpa ve zincir takıldı Kazı Başkanı Prof. Dr. Atasoy: "Yaptığımız ilk incelemelere göre çıpaların batıklara ait olduğunu tahmin ediyoruz"
Çaycuma ilçesinin Filyos beldesindeki Tieion Antik Kenti açıklarında balıkçıların ağlarına 3 batık gemiye ait olduğu tahmin edilen 5 çıpa ve zincir takıldı.
Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Sümer Atasoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Filyos açıklarında balıkçı ağlarına takılan 5 gemi çıpası ve çıpalara ait olduğu tahmin edilen zincir bulduğunu söyledi.
Çıpa ve zincirlerin Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen batık gemilerin parçası olduğunu düşündüklerini belirten Atasoy, şöyle konuştu:
"Balıkçılar tarafından bulunan çıpaları ve zincirleri koruma altına aldık. Bulunan malzemeler Ereğli Müze Müdürlüğüne gönderilecek. Çıpa ve zincirlerin tarihini net bilmiyoruz. Antik limanın ağzında batık gemiler olduğunu biliyorduk. Bu gemilerle ilgili bugüne kadar herhangi bir bulguya rastlanmamıştı. Son zamanlarda dalgaların yardımıyla bu batıkların üstünü örten kum ve çamur tabakaları temizlenerek üç batık geminin yeri tespit edilebildi. Gemiler sanırım antik limana giriş sırasında dalgaların etkisiyle kayalara çarpmış ve batmış."
Batıkların bulunduğu alanın izinsiz sivil dalışlara yasaklandığını vurgulayan Atasoy, "Burası arkeolojik sit alanıdır. Gerekli izin çıktıktan, uzmanlar ve balık adamlardan ekip oluşturduktan sonra dalış yapılacak. Şu anda dalış izni ve ve bütçe bekliyoruz" diye konuştu.
"Batık gemilerdeki eşyalar ve çıpaların hangi döneme ait olduğunu ortaya çıkaracağız"
Kendilerine batık gemilerde birtakım mermer buluntular olduğunun söylendiğini ifade eden Sümer Atasoy, şözlerini şöyle tamamladı:
"Bunun yanında demirden yapılmış 5 çıpa ve zincirleri balık ağlarına takılmak suretiyle denizden çıkartılmış. Bunlar da balıkçı barınağına getirilmiştir. Bunları tetkik ettik. Çıpaların 5 adet ve 1,5-2,5 metre uzunluğunda olduğunu tespit ettik. Henüz tarihlendirme aşamasında değiliz. Gerekli incelemelerin yapılmasının ardından tarihini tespit edebileceğiz. Yaptığımız ilk incelemelere göre çıpaların batıklara ait olduğunu tahmin ediyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Müzeler Genel Müdürlüğünden izin alınarak su altı araştırmaları yapılırsa batık gemilerdeki eşyalar ve çıpaların hangi döneme ait olduğunu ortaya çıkaracağız." - Zonguldak