Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Karadağlı Kardeşlerin İkinci Hayat Buluşması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karadağlı Elektrik Mühendisi Safet Cekic (47) karaciğer nakli olmak için Türkiye'yi tercih edince, kendisine donör olmak isteyen ve 3 ayrı ülkede yaşayan kardeşleri peşinden İzmir'e geldi.

Karadağlı Elektrik Mühendisi Safet Cekic (47) karaciğer nakli olmak için Türkiye'yi tercih edince, kendisine donör olmak isteyen ve 3 ayrı ülkede yaşayan kardeşleri peşinden İzmir'e geldi. Cekic'e, New York'ta yaşayan hemşire kardeşi Sadeta Sainovic (36) donör olurken, Avusturya'dan gelen Safeta Delahmet (48) ile İsviçre'den gelen Ismet Cekic (45) 'ikinci hayat buluşması'nda sevgi tablosu sergiledi. Cekic, " İzmir'de hem yeniden hayat buldum, hem de 4 kardeş bir araya gelip hasret giderdik" dedi.

Karadağ'ın başkenti Podgorica'da yaşayan lojistik uzmanı Sultana Cekic (34) ile evli, bir erkek çocuk babası elektrik mühendisi Safet Cekic'e Eylül 2012'de siroz tanısı konuldu. Karadağ'da canlıdan nakil yapılmadığı için kadavra listesine yazılan Cekic, uzun bir süre bağış bekledi. Bağış çıkmadığı gibi Balkan ülkeleri içinde sadece canlı vericili nakil yapılan Hırvatistan'a başvuran Cekic'in talebi 'yüksek ölüm riskli' görülüp reddedildi. Cekic, nakil için kız kardeşinin yaşadığı Amerika'ya gitmeyi de düşündü, ancak o ülkenin vatandaşı olmaması, kötüleşen sağlık durumu yüzünden saatlerce uçuş yapamayacak olması umutlarını kırdı, yeni arayışlara yöneldi.

Canlıdan karaciğer nakillerinde dünya çapında başarıya sahip Türkiye'nin adını sıkça duyduğunu belirten Cekic, internette araştırmalarını sürdürüp Türkiye'de nakil yapılan 5 merkezle görüşmelere başladı. İyi referanslar alan Cekic, tanıdıkları bir doktorun Kent Hastanesi'ni önermesi üzerine rotayı İzmir'e çevirdi. Cekic'in bu kararı üzerine kendisine donör olmak isteyen ayrı ülkelerde yaşayan kardeşleri de İzmir'e geldi. Amerika New York'taki 3 kız annesi hemşire kardeşi Sadeta Sainovic, İsviçre'de St. Gallen'de oturan, bir ilaç fabrikasında çalışan iki çocuk babası Ismet Cekic (45) ile Avusturya'da Spittal/Drau'da yaşayan hemşire abla Safeta Delahmet ve Safet Cekic İzmir Kent Hastanesi'nde buluştu. New York'tan gelen Sadeta Sainovic'in donör olabileceği belirlenince, diğer iki kardeşe moral vermek kaldı. Cekic ve Sainovic geçen hafta Doç. Dr. Murat Kılıç, Doç. Dr. Murat Zeytunlu, Prof. Dr. Mehmet Alper, Opr. Dr. Cahit Yılmaz, Opr. Dr. Zafer Önen ve Opr. Dr. Rasim Farajov'dan oluşan ekip tarafından nakil operasyonuna alındı. Başarıyla geçen nakil operasyonu sonrası Karadağlı 4 kardeşin ve ailelerinin yüzü güldü, Cekic için yeni bir hayat başladı.

'NAKİL OLMASA BİR AY İÇİNDE KAYBEDEBİLİRDİK'

İzmir Kent Hastanesi Karaciğer Nakli Bölümü Başkanı Doç. Dr. Murat Kılıç, verici Sadeta Sainovic'i taburcu ettiklerini, Cekic'in de önümüzdeki hafta taburcu olacağını söyledi. Doç. Dr. Kılıç şu bilgileri verdi:

"Hasta bize başvurduğunda Podgorica'da hastanede yatıyordu. Bir ara iyice kötüleşmiş, gelememe durumu söz konusu oldu. Nakil olmasa bir ay içinde kaybedilecek durumda bir hastaydı. Buraya gelmeden ciddi kanamalar geçirmiş. Şimdi iyi durumda. Vericisini taburcu ettik. Yakında o da hastaneden çıkacak. Bir süre daha İzmir'de kalmasını istiyoruz. Sonrasında ülkesine dönebilir."

'HASTANEDEN ÇIKIP EVE GİTMEDEN İZMİR'E GELDİM'

Nakil kararı alındıktan sonra defalarca çaresizliğe düştüğünü, umutlarını yitirdiğini belirten Safet Cekic de yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Ülkemde sağlığıma kavuşma şansım yoktu. 2.5 yıl kadavradan bağış bekledim, çıkmadı. Hırvatistan, durumumu yüksek riskli görüp başvurumu reddetti. Kız kardeşimin yaşadığı ABD'ye gitmeyi düşündüm, ancak vatandaşı olmadığım için kadavra şansım hiç yoktu. Avrupa çok pahalı, oysa Türkiye hem daha ucuz hem de başarısı çok yüksekti. Ben ve kardeşlerim internette çok araştırdık, bir tanıdığımız doktor da referans verince İzmir Kent Hastanesi'ne geldim. Durumum çok kötüydü, buraya hastaneden çıkıp geldim. İyi ki gelmişim, şimdi çok iyiyim. Çok mutlu ve sevinçliyim. Yeniden doğdum. Çok şanslıyım, üç kardeşim de bana donör olmak istedi. Ancak bir kardeş bir kardeşe böyle bir iyiliği yapabilirdi. Bana da kız kardeşim yaptı. Çok teşekkür ediyorum. Hastalığım çok ilerleyip durumum kötüleşince bir ay kadar önce üç kardeşimde yanıma hastaneye gelmişlerdi. Her yaz Porgorica'da toplanırdık, bu yıl hastalık nedeniyle iki kez buluştuk. İkinci buluşma 'hayat buluşması' oldu. Onlara da doktorlarıma da çok teşekkür ediyorum."

MASRAFLAR KARADAĞLILARIN BAĞIŞLARIYLA

Ağabeyine karaciğerinden parça vererek ona yeni bir hayatın kapılarını açan hemşire kardeş Sainovic de şunları söyledi:

"Buraya gelemeyen babamız Bajram Cekic ile annemiz Igbala Cekic, dünyanın çeşitli ülkelerindeki biz üç kardeş, ailelerimiz, ağabeyimin bu durumuna çok üzülüyorduk. Ne yapacağımızı bilemiyorduk. İyi ki Türkiye'ye, İzmir'e gelmişiz. Ben donör olup bu dünyada güzel bir şey yaptığım, ağabeyimin hayatının yanı sıra tüm ailemizi, sevenlerimizi bu üzüntüden kurtarabildiğim için çok mutluyum. Her şey yolunda, ben taburcu oldum ailemin yanına dönüyorum. Bir teşekkürüm doktorlarımıza, diğer teşekkürüm ise dünyanın dört bir yanında yaşayan Karadağlılar'a. Çünkü merkezi New York'ta olan vakfa yaptıkları bağışlarla ağabeyimin nakil masrafları karşılandı. Yani bu başarılı nakil binlerce Karadağlı'yı da mutlu edecek." - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title