Haberler

Karabük'te Yılda 14 Milyon Liralık Sigara Tüketiliyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karabük Üniversitesi Yeşilay Kulübü tarafından 1-7 Mart Yeşilay Dayanışma Haftası etkinlikleri kapsamında “Bağımlılık ve Sigara” konulu konferans düzenlendi.

Karabük Üniversitesi Yeşilay Kulübü tarafından 1-7 Mart Yeşilay Dayanışma Haftası etkinlikleri kapsamında "Bağımlılık ve Sigara" konulu konferans düzenlendi. Konferansta konuşan Karabük Üniversitesi Yenice Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Karabük Yeşilay Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Karacan, "Karabük'te yılda 14 milyon liralık sigara tüketiliyor. Ayda 1,2 milyon lirayı Karabüklü havaya üfürüyor." dedi.

15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu'nda gerçekleşen konferansta Karabük Yeşilay Derneği Başkanı ve Yenice Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İsmail Karacan konuşmacı olarak yer aldı.

Konuşmasında sigaranın insan sağlığına zararlı etkilerini ve korunma yöntemlerini aktaran Prof. Dr. İsmail Karacan, sigaranın zararlarından etkilenmemek için ilk şeyin sigara içilmemesi ve içilen ortamda bulunulmaması olduğunu söyledi.

"Sigara 100'den fazla kanserojen madde içeriyor"

İnsan vücuduna tehdit olan sigaranın, vücuttaki organlara en fazla zarar veren madde olduğunu belirten Karacan, "Sigara, eroin ve kokain kadar ağır bağımlılık yapan bir maddedir. Sigara 100'den fazla kanserojen madde içerir. Solunum yollarının tahripçisi ve insanı boğan bir maddedir. Sigara, vücudun her kısmına zarar veren binlerce kimyasal içerir. Sadece kullanana değil, dumanına maruz kalana da zarar verir." dedi.

"Karabük'te yılda 14 milyon liralık sigara tüketiliyor"

Sigaranın her yıl 750 bin insanın ölümüne yol açtığını vurgulayan Karacan konuşmasına şu sözlerle devam etti:

"Sigaranın sebep olduğu ölümlerde ilk sırada dolaşım sistemi hastalıklarının sebep olduğu ölümler yer almaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sigarayı dünyada en büyük sağlık sorunu olarak ilan etmiştir. Türkiye'de ise her yıl 100 bin insanımızı erken yaşlarda sigaraya kurban vermekteyiz. Eğer önlem alınmazsa önümüzdeki 20 yılda bu sayı 250 bine çıkacaktır. 2003 yılında dünyadaki sigaraların yüzde 2'si ve bölgedeki sigaraların yüzde 14'ü Türkiye'de içildi. Karabük'te ise yılda 14 milyon liralık sigara tüketiliyor. Ayda 1,2 milyon lirayı Karabüklü havaya üfürüyor. Dünyada ise en çok sigara tüketen ülke Çin. Çin'de erkek nüfusunun yüzde 60'ı, kadınların ise yüzde 8'i sigara içiyor. Çin'de toplam 385 milyon sigara tiryakisi yaşamaktadır."

"Akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı sigara kaynaklıdır"

Sigaranın bütün vücuda zararı olduğunu dile getiren Karacan; akciğer, ağız, beyin, burun, boğaz, cilt, eller, kemikler, kalp, üreme sistemi ve sindirim sistemine olan etkilerini tek tek anlattı.

Karacan, "Beyin tümörlerinin yüzde 99'u, beyin kanamalarının yüzde 85'i, akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı, gırtlak kanserlerinin yüzde 99'unun sigara kaynaklıdır. Sigara içenlerde ani ölüm, içmeyenlere oranla 10 kat fazladır. 45-50 yaşın altındaki erkeklerde koroner (kalp)den ölenlerin yüzde 80'i sigara kaynaklıdır." diye konuştu.

Sigara dumanına maruz bırakılan çocukların pasif içici durumuna düşürüldüğünü de hatırlatan Karacan konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

"Bugünkü sigara içme oranları aynı şekilde devam ettiği takdirde halen yaşayan 250 milyon çocuk sigara nedeniyle ölecektir. İstatistiklere göre, sigara içen annelerin düşük yapma ve ölü doğum yapma oranı içmeyenler göre yüzde 50 daha fazladır. Ayrıca, sigara içenlerin bebekleri 21/2 oranında aniden ölüm riski taşır. Eğer hamile olmadan önce sigarayı bırakırsanız, tüm bu riskler dört ay içinde yok olacaktır." - KARABÜK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close