Haberler

Kara Harp Okulunda Fazladan Mühimmat Çıkmış

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Kara Harp Okulunda yaşanan eylemlere ilişkin, aralarında eski sözleşmeli subay adaylarının da bulunduğu 164 kişinin yargılandığı davaya, tanık beyanlarıyla devam edildi.

Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Kara Harp Okulunda yaşanan eylemlere ilişkin, aralarında eski sözleşmeli subay adaylarının da bulunduğu 164 kişinin yargılandığı davaya, tanık beyanlarıyla devam edildi.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki mahkeme salonunda görülen davaya sanıklar, müştekiler, yakınlar ile avukatlar katıldı.

Tanık Salih Aslan, darbe girişiminin yaşandığı tarihte albay rütbesinde Muhabere Elektronik ve Bilgi Sistemleri (MEBS) Şube Müdürü olduğunu ifade ederek 15 Temmuz'da evinde bulunduğunu ve kimsenin kendisini birliğe çağırmadığını söyledi.

Ertesi gün okul komutanı tarafından aranıp çağrıldığını anlatan Aslan, soruşturma heyetinde görevlendirildiğini dile getirdi.

Darbe girişimi gecesi Kurmay Başkanı İlhami Polat, Sait Tosun, Hasan Hüseyin Eçik ve iki bölük komutanının, o günkü bazı nöbetçi subaylarla yaptığı iş birliği sonucu bir heyet oluşturduğunu ve çağrılan bölük ve takım komutanları olduğunu ifade eden Aslan, sonradan bazı akademisyenlerin de çağrıldığını tespit ettiklerini bildirdi.

Bir grup Telekom'a, bir grup Genelkurmaya, diğerleri eve gönderilmiş

Aslan, o gece 27 kişilik bir grubun Türk Telekom'a, ikinci bir grubun da Genelkurmay Başkanlığına sevk edildiğini, kalan kursiyerlerin ise ertesi gün evlerine gönderildiğini belirtti.

Türk Telekoma sevk edilen kursiyer teğmenlerin, Afyon'daki tatbikat için hazır olmaları istenen 27 muhafızdan oluştuğunu anlatan Aslan, "çok otoriter bir komutan" olarak nitelendirdiği Ömer Ergenekon'un erken gelip muhafızların derhal hazırlanmasını istediği için kursiyerlerin de rastgele silah alarak çıkmış olabileceklerini değerlendirdiklerini bildirdi.

Aslan, bu muhafız grubu gittikten sonra 22.30-23.00 civarında kursiyerlerin kim olduğunu bilmediği sivil giyimli birinin gelip "alarm" verdiğini anlattığını ifade ederek, alarma müteakip bütün kursiyerlerin ve personelin silahlı ve teçhizatlı şekilde toplandığını söyledi.

Kursiyerlerin, okul dekanının yeni okul komutanı sıfatıyla, ardından da İlhami Polat'ın içtima alanına geldiğini anlattıklarını belirten Aslan, ifadelere göre önce okul dekanının silahlı kuvvetlerin yönetime el koyduğuna, ardından Polat'ın emirlere riayet etmeyenlerin en ağır şekilde cezalandırılacağına yönelik bir konuşma yaptığını bildirdi.

Salih Aslan, farklı bölüklerden 10'arlı gruplar oluşturulup bu grupların, çeşitli yollardan elde edilen mühimmat dağıtılarak 5 nizamiyeye sevk edildiğini, kalan grubun da önce yemekhaneye gönderildiğini dile getirdi.

Erdoğan Kurt'un 01.30 civarında karargaha geldiğinin tespit edildiğini anlatan Aslan, 02.00 sıralarında yemekhanede bekleyen kursiyerlerin de Celal Dora içtima alanına götürüldüğünü bildirdi. Aslan, kursiyerlerin, kendilerinin güvenli bir bölgeye sevk edileceğini düşündüklerini, hatta pek çoğunun yakında yapılacak sınav için ders notlarını aldıklarını anlattığını bildirdi.

İfadelere göre içtima alanında 10-20 kişilik gruplara ayrılanların helikopterlerle sevk edilmeye başlandığını anlatan Aslan, bazı helikopterlerin, nereden geldiği tespit edilemeyen ateş sonucu geri dönmek zorunda kaldığını ve sevkiyatın bu şekilde sonlandığını dile getirdi.

Minibüsle mühimmat getirilmiş

Aslan, darbe girişimi sonrası mühimmat sayımı yaptıklarını ve mevcuttan fazla mühimmat çıktığını belirterek, dışarıdan, sivil bir minibüsle, sonradan Kara Kuvvetleri Karargahından olduğunu öğrendikleri bir kişi tarafından mühimmat getirildiğini tespit ettiklerini kaydetti.

Salih Aslan, bu mühimmatın ne kadarının dağıtılıp dağıtılmadığını ise tespit edemediklerini söyledi.

Telekom'a "prova" diye götürmüşler

Avukatların sorusu üzerine Aslan, kursiyerlerin Türk Telekoma "Prova yapacağız" denilerek götürüldüğünü belirtti.

Aslan, kursiyerleri Türk Telekoma götüren eski Yarbay Ömer Ergenekon'un, o dönem okulla ilişiği bulunmadığını, bu yüzden kursiyerlerin Telekom'a götürülmesinin emir komutaya riayet edilmediğinin göstergesi olduğunu da bildirdi.

Başka bir suçtan tutuklu bulunan Kara Harp Okulu eski dekanı Tuğgeneral Kerim Acar da tanık olarak dinlendi.

Sanıklardan Erdoğan Kurt'u tanıdığını beyan eden Acar, darbe girişimi sırasında lojmanında olduğunu ve silah seslerini duyduktan sonra nizamiyede görevli askerin kendisine Genelkurmay Başkanlığı önünde tatbikat olduğunu söylediğini öne sürdü.

Tutuklu sanık eski üsteğmen Sefa Özkan da Kara Harp Okulunda tabur komutanı olduğunu belirti.

Darbe girişimi sırasında davanın sanıklarına mühimmat vermediğini ancak bölük komutanının emri ile başka davadan tutuklu 9 kişiye mühimmat verdiğini kaydetti.

Duruşmada Muhammet Alpago Turan, İsmail Tosun, İlker Temiz ve Faruk Bidev de tanık olarak dinlendi.

Duruşma, yarına ertelendi.

Kaynak: AA / Güncel
ABD ve İngiltere'nin ardından Fransa'dan da onay çıktı: Ukrayna füzelerimizi kullanabilir

Batı, topyekun Putin'e savaş açıyor! Bir ülke daha Ukrayna'ya izin verdi

20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title