Kara Harp Okulu Darbe Davası
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde Kara Harp Okulunda (KHO) yaşanan eylemler nedeniyle 75'i tutuklu 239 sanığın yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde Kara Harp Okulunda (KHO) yaşanan eylemler nedeniyle 75'i tutuklu 239 sanığın yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.
Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde görülen duruşmada, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatlar hazır bulundu.
Savunma yapan tutuklu eski teğmen Harun Çevikgil, 15 Temmuz'da mesai bitiminin ardından evine gittiğini, televizyonlardan askeri kalkışmaya yönelik haberleri görmesinden sonra telefonla aradığı albay Halil Işık'ın kışlaya çağırdığını anlattı.
Okulda kamuflajlarını giyerek beklemeye başladığını dile getiren sanık Çevikgil, kışlada helikopter seslerini duyduğunu, saat 03.00'te binbaşı Devrim Çamur'un emriyle de Anafartalar taburuna gittiğini, silah alarak beklemeye başladığını beyan etti.
Çevikgil, sabaha kadar kışla içinde beklediğini, daha sonra ayrıldığını, darbeye yönelik faaliyette bulunmadığını iddia etti.
İddianamede yer alan "ByLock kullanıcısı olduğu" tespitini kabul etmediğini söyleyen Çevikgil, kaçma şüphesinin olmadığını savunarak tahliye talebinde bulundu.
Whatsapp görünümlü ByLock
Savunmanın ardından Mahkeme Başkanı, sanık Çevikgil'e ait ByLock verilerini okudu, programa ilk giriş tarihinin 2014'ün son aylarında olduğunu ve program şifresinin "engineer" (mühendis) olarak belirlendiğini ifade etti.
Başkan, sanık Çevikgil'e olay tarihinden önce mühendis teğmen olduğunu hatırlatarak, ByLock listesindeki bazı kişilerin de kendisini "Harun Çevikgil Kara Harp Okulu" diye kaydettiğini dile getirdi.
Mahkeme Başkanı, "Kanka" adıyla oluşturulan sohbet grubunda da A.D. isimli şahısla yapılan bir yazışmada sohbet grubu abilerinden, başka bir konuşmada ise Whatsapp görünümlü ByLock sürümünün güncellemesinden bahsedildiğini kaydetti.
Sanık Çevikgil, buna rağmen ByLock kullanmadığına ilişkin beyanlarını yineledi.
İddianamede sanık Çevikgil'in ByLock kullanımına ilişkin, "ByLock programının kurulmasına, bu program üzerinden yazışma yapılmasına ve bir araya gelinmesine yönelik olarak görüşmeler yapıldığı" ifadeleri yer alıyor.
Suçlamaları reddettiler
Darbe girişiminden önce kursiyer teğmen olduğunu ifade eden Hasan Aktaş da 15 Temmuz akşamı yaşanan askeri hareketlilik üzerine evine gittiğini, Kara Harp Okulundan çağırılması üzerine taksiye binerek okulun dekanlık bölümüne geldiğini dile getirdi.
Binbaşı Çamur'un emriyle kafeteryada beklemeye başladıklarını anlatan Aktaş, burada FETÖ'nün darbe girişiminde bulunduğunu haberlerden öğrendiğini, kanunsuz bir emre uymamak için odasında beklemeye başladığını öne sürdü.
Aktaş, sabah saatlerinde darbe girişiminin bastırılmasının ardından amirlerinin kışladan çıkışa izin vermeleriyle evine gittiğini, darbe girişiminde yer almadığını savundu.
İtirafçı olan H.H.A'nın, FETÖ yurdunda kaldığına dair beyanlarının doğru olduğunu ancak kısa bir süre kaldığı yurdun FETÖ'ye ait olduğunu bilmediğini öne süren Aktaş, FETÖ üyeliği suçlamasını kabul etmediğini beyan etti.
Eski üsteğmen Yavuz Selim Özzengin ise olay günü nöbetçi olduğunu, akşam saatlerinde okul komutanı emekli Tümgeneral İzzet Çetingöz'ün kendisini arayarak, "Silah sesleri geliyor, nizamiyeleri ara." dediğini aktardı.
Bunun üzerine nöbetçi amirini yarbay Ali Tolga Sıçrar'ı aradığını ancak ulaşamadığını dile getiren Özzengin, ilerleyen dakikalarda Sıçrar'ın odasına geldiğini ifade etti.
Sıçrar'ın, hiçbir şey söylemeden odadan ayrıldığını ileri süren Özzengin, gece boyunca nöbetine devam ettiğini, kanunsuz bir işe karışmadığı iddiasında bulundu.