Haberler

Kar Yağışı, Don ve Fırtına, Manisa'da 66 Bin Ağaca Zarar Verdi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa'da 2015 yılının ilk günlerinde meydana gelen yoğun kar yağışı, don ve fırtına nedeniyle ormanlık alanlardaki 66 bin ağacın zarar gördüğü bildirildi.

Manisa'da 2015 yılının ilk günlerinde meydana gelen yoğun kar yağışı, don ve fırtına nedeniyle ormanlık alanlardaki 66 bin ağacın zarar gördüğü bildirildi. İlk etapta orman özelliğini kaybeden 211 hektar alanda ağaçlandırma çalışması başlatıldı.

Bu yıl kar yağışı sonucunda oluşan don ve fırtına nedeniyle ormanlarımızda daha önceki yıllara oranla daha şiddetli kar kırığı ve rüzgar devriği oluştuğuna dikkati çeken Manisa Orman İşletme Müdürü Yasin Yaprak, "Oluşan bu olağanüstü durum sonrası Adala, Ahmetli, Alaşehir, Manisa, Osmancalı, Salihli, Sarıçam, Sarıgöl, Saruhanlı, Turgutlu, Uluderbent ve Yuntdağ Orman İşletme sefliklerimizce zaman kaybetmeden tespitlere başlandı. Tespitler sonucunda Adala, Alaşehir, Sarıgöl, Uluderbent Şeflik sınırlarında kayda değer hasar tespit edilmedi. Fakat Manisa, Ahmetli, Osmancalı, Salihli, Sarıçam, Saruhanlı, Turgutlu, Yuntdağ Orman İşletme Şefliklerimiz'de olağanüstü zarar durumunun daha yoğun olduğu tespit edildi. Bu şefliklerimizde yaklaşık 3 bin 200 hektar alanda 66 bin ağaçta toplam 13 bin 800 metreküp hasar tespit edildi. Tespit çalışmalarımız devam etmekte. Şuan ilk etapta 211 hektar alanda acil olarak yeniden ağaçlandırma yapıyoruz. Çünkü bu alanlar orman özelliklerini yitirecek şekilde. Bu alanlara doğal şekilde hangi tür ağaçlar devrildiyse aynı türünden dikilecek" dedi.

'KIRIK VE DEVRİK AĞAÇLAR EKONOMİYE KAZANDIRILIYOR'

Tespit çalışmalarının aralıksız devam ettiğini kaydeden Yaprak, "Tespitleri tamamlanan ve damgalanan ağaçların üretim çalışmaları da yapılmaktadır. Burada önemli olan kırık ve devrik ağaçların, 'dumansız yangın' olarak bilinen böcek zararı oluşmaması için biran önce ormandan çıkartılarak ekonomiye kazandırılmasıdır. Ağaçların kırılması veya devrilmesiyle kayda değer biçimde ekonomik kayıp oluşmamaktadır. Ancak orman vasıf olarak değer kaybına uğramaktadır. Verimli ormandan verimsiz ormana geçiş gibi bir durum. Bu gibi alanlarında yine 2015 yılı ağaçlandırma programına alınarak yılı içerisinde ağaçlandırılmak sureti ile tekrar verimli hale dönüştürülmesi sağlanmaktadır" dedi.

'USULSÜZLÜKLERE ANINDA MÜDAHALE EDİLİYOR'

Ormanlarda meydana gelen ve gelebilecek usulsüzlüklere de anında müdahale ettiklerini vurgulayan Yaprak, "Ağaç kesme, açma, işgal ve orman yangını gibi usulsüzlükler koruma ekiplerince tespit edilmekte ve zaman kaybetmeksizin savcılığa intikal ettirilmektedir. Ayrıca orman yangını gibi olağanüstü durumlarda alevlerin söndürülmesinin ardından faili araştırılmakta, söndürme masrafı, ağaçlandırma masrafı, yanan orman emvalindeki değer kaybı hesap edilerek ceza ve hukuk davaları açılmaktadır. Yanan sahalarda üretim işleri hızlı bir şekilde yapılarak toprak hazırlığına müteakip aynı yıl içinde ağaçlandırılmaktadır" diye konuştu. - Manisa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close