Kapatma İddianamesi DTP'de
DTP Hakkında Açılan Kapatma Davasının İddianamesi Partiye Gönderildi. Anayasa Mahkemesi Tarafından da Kabul Edilen ve 41 Klasörden Oluşan İddianamede, Partinin Kapatılması İçin 141 Eylem Sıralandı.
DTP hakkında açılan kapatma davasının iddianamesi partiye ulaştı. Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilen ve 41 klasörden oluşan iddianamede, partinin kapatılması için 141 eylem sıralandı. Eylemlerin büyük çoğunluğunun henüz soruşturma aşamasında olması dikkat çekerken parti kurulmadan önce gerçekleşen bazı eylemler de iddianamede yer aldı.
-DTP'Yİ ÖCALAN KURDURDU-
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Abdurrahman Yalçınkaya, tarafından hazırlanan iddianamede, Abdullah Öcalan ile avukatları arasında 5 Mayıs 2004 tarihinde geçen görüşme de yer aldı. Görüşmede, Öcalan'ın "Evet. Yeni bir parti gerekiyor. İsmi Demokratik Toplum Partisi olabilir. Ama tabandan gelecek. Özgür Parti kendini fesheder. Diğeri zaten kapatılma durumu var. Bu temelde tartışmalar yürütsünler. Daha sonra bunları daha detaylı açarız. Kongre öncesi tartışmaları yürütsünler. Geniş katılımlı delegeler oluşturulur. Bu delegeler kurucular kurulunu seçer. Yeni partinin programını savunmamdan olduğu gibi uyarlayabilirler" dediği, DTP'nin isminin dahi Öcalan tarafından belirlendiği ifadesi iddianamede yeraldı.
-DAĞDAKİ MİLLETVEKİLLERİ-
İddianameye konu olan olaylardan bir tanesi de Hakkari Dağlıca'daki çatışmadan sonra PKK tarafından kaçırılan 8 askerin geri bırakılmasına DTP milletvekillerinin aracı olması. 21 Ekim 2007 tarihinde kaçırılan 8 askerin geri alınması olayının DTP milletvekilleri Aysel Tuğluk, Fatma Kurtulan ve Osman Özçelik tarafından tam bir örgüt propagandasına dönüştürüldüğü belirtilen iddianamede, "Roj TV gibi örgütün yayın organlarında, olaydan sonra askerlerin teslim edilmeleri için özellikle ailelerinin DTP'ye yönlendirilmeleri ve nihayetinde üç milletvekilinin Kuzey Irak'a giderek, terör örgütü elebaşının resimleri ve sözde bayrakları önünde askerleri almalarına ait görüntülerle istenilen propaganda amacına ulaşılmak istenilmiştir. Terör örgütünün, aileleri DTP'ye yönlendirmesinden de anlaşılacağı gibi söz konusu işlemin propaganda amaçlı planlandığı çok açık olarak ortaya çıkmıştır" denildi.
PKK'dan ayrılan bir kişinin DTP milletvekilleri Fatma Kurtulan ve Sevahir Bayındır'ın 2003 yılında örgüte ait Sehit Harun kampında 3 ay süreyle siyasi eğitim verildiği şeklindeki ifadeler de iddianamede yer aldı.
-141 EYLEM-
İddianamede partinin kapatılması için 141 eylem sıralandı. İddianamede yer bulan DTP'lilerin yaptığı eylemlerin ve konuşmaların çok büyük bir bölümünde Öcalan'ın övüldüğü görüldü. Partinin hukukçularının verdiği bilgiye göre bu eylemlerin büyük bölümü henüz soruşturma aşamasında. Parti kurulmadan önce gerçekleşen bazı eylemler de iddianamede yer alırken partililer hakkında halen süren ancak karara bağlanmamış olan hemen hemen tüm davalar iddianamede yer aldı.
-SAVUNMA İÇİN EK SÜRE-
İddianamenin partiye ulaşmasının ardından partinin hukukçuları da çalışmalarına başladı. Savunma hazırlamak için 5 kişilik bir "Savunma Komisyonu" kuruldu. Komisyonda DTP Hukuk İşlerinden Sorumlu MYK Üyesi Nursel Aydoğan, Milletvekilleri Hamit Geylani, Selahattin Demirtaş ve Hasip Kaplan ile eski DEP Milletvekili Hatip Dicle de yer aldı.
Aralarında Mithat Sancar, Baskın Oran, Semih Gemalmaz, Ergin Cinmen ve Yücel Sayman gibi hukukçulardan görüş isteyecek olan komisyon 5 Ocak'ta bir toplantı yaparak savunma stratejisini belirleyecek. DTP'liler 10 Ocak 2008'e kadar savunmayı Anayasa Mahkemesi'ne sunmaları gerekiyor. Bu sürenin dışında ek süre isteme hakkı bulunan DTP'nin bu hakkı da kullanacağı öğrenildi.(ANKA)
(İG/ZG)