Kanserde Erken Teşhis, 5 Kişiden 4'ünü Yaşatıyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Prof Dr. Serhat Yalçın, 1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, her 5 kişiden 4'ünün erken teşhis edildiği durumlarda en az 5 yıl daha fazla yaşadığını söyledi.

Diş Klinikleri Kurucularından Çene Cerrahisi ve İmplantoloji Uzmanı Prof. Dr. Serhat Yalçın, 1-7 Nisan Kanser Haftası'nın ağırlıklı olarak erken teşhis konusunda farkındalık oluşturmak için değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Yapılan istatistiksel çalışmalara göre, kanser teşhisi konulan 5 kişiden 4'ünün erken teşhis edildiği durumlarda en az 5 yıl daha yaşayabildiğini söyleyen Yalçın, "Ağız Kanseri'nin erken teşhisinde Diş hekimlerine önemli görevler düşüyor. Diş hekimleri hastalarının sadece dişleriyle değil komple ağız sağlığıyla ilgilensinler. Muayene sırasında şu belirtiler varsa hastamızda ağız kanseri olabilir" dedi. Yalçın bu belirtileri şöyle saydı: "Küçük kenarları düzensiz beyaz alanlar (lökoplaki), kırmızı alanlar (eritroplaki),kırmızı beyaz alanlar (eritrolökoplaki),kolaylıkla kanayan ve iyileşmeyen yaralar, şişlikler ve doku kalınlaşmaları,sürekli boğaz ağrısı, kulak ağrısı, ağız kokusu,yutkunma ve konuşmada güçlük,boyunda şişlik yada büyüyen kitle…"

Diş hekimleri Ağız Kanserinde ilk durak

Diş hekimlerinin ağız kanserlerinin teşhisinde ilk durak olduğunu belirten Yalçın, Gellrich'in çalışmasına örnek verdi. Yalçın, araştırmaya göre, "Hastaların yüzde 40'ını diş hekimleri teşhis ederken , aile hekimleri yüzde 27'sinin teşhisinde katkı sağlamışlardır. Yine aynı çalışmada ağız kanseri teşhisi konulmuş hastalarda, belirtilerin ortaya çıkışı ile hekimin teşhis etmesi arasında 5 ay gibi bir süre geçtiği görülmektedir" dedi. Yalçın, bu gecikmenin hastanın ağzındaki yara ya da şişliğe zamanla alışması, yaranın kendiliğinden zamanla geçeceğini düşünmesi, gittiği hekimin, belirtileri doğru değerlendirememesine bağlı olduğuna dikkat çekti.

Yalçın şöyle devam etti: "Ağız kanserleri genellikle ağız tabanı ve dilde görülüyor. En Kolaylıkla dudak kanserleri teşhis edilebiliyor. Ağız içinde yaptığınız bu incelemede yukarıda saydığımız belirtilerden birine yada bir kaçına rastlarsanız en kısa sürede diş doktorunuza danışın!!"
Yalçın, ağız kanserlerinin sebeplerini şöyle değerlendirdi:
- Erkeklerde kadınlardan daha sık görülmektedir.
- 40 yaş ve üzerinde risk artmaktadır
- Alkol ve sigara kullanımı
- Ailesinde baş ve boyun kanseri görülmesi
- Ağız hijyeninin kötü olması
- Çok sayıda eksik diş olması
- Yoğun şekilde güneş ışınlarına maruz kalmak
- HPV Virüs

Kaynak: Bültenler / Güncel
title