Haberler

Kandıra Köylülerinden 2- B Protestosu

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kefken bölgesinde 2B arazileri için Maliye Bakanlığı tarafından tespit edilen rayiç bedeli yüksek bulan köylüler protesto gösterisi yaptı.

Köylüler, dedelerinin bedel ödeyerek aldıklarını söyledikleri bu yerler için, Antalya'daki 5 yıldızlı otel bölgelerinin değerinde bedeller istendiğini belirterek bunları ödemelerinin mümkün olmadığını söyledi.

Tarım ve balıkçı köyü olan Kefken'de biraraya gelen yaklaşık 200 köylü, yıllardır kullandıkları yerlerin dönümüne 30 ile 130 bin lira arasında değişen rayiç bedel uygulandığını belirtti. Belirlenen rayiç kimsenin ödeyemeyeceğini savunan köylüler, düzenleme yapılmasını istediler.

'5 YILDIZLI OTEL ARAZİSİ DEĞİL'

Kefken köylülerinden Yusuf Ekşi, kendilerine daha önce sembolik olarak metrekaresine 1 ile 10 dolar arasında ödeme yapılacağı söylendiğini ve bu nedenle seslerini çıkarmadıklarını belirterek şöyle konuştu:

"Dedelerimiz bir bedel ödeyerek buraları almışlar. 3 dönüm yerim var. Benden 600 bin lira isteniyor. Ben sezonda en fazla 10 bin lira kazanıyorum. İşçi masrafı, yiyecek masrafını çıktığımızda bana kalan 2 bin lira. Antalyada 5 yıldızlı otellerin bulunduğu bölgelerle buraları bir tutmasınlar. Bu tarlalar Antalya'daki 5 yıldızlı otel arazisi değil. Dönemin Orman Bakanı Osman Pepe bizlere burada açıklama yaparak metrekaresi 1 ile 10 dolar arasında olacağı söylenmişti. Kefken köylüleri olarak bizlere zamanında söylenen rakamların uygulanmasını istiyoruz."

'NE YAPACAĞIMIZI ŞAŞIRDIK'

Ummadıkları rakamlar ile karşı karşıya kaldıklarını söyleyen 57 yaşındaki Yakup Yapar da tepkisini şöyle dile getirdi:

"Ben doğma büyüme Kefkenliyim. Bizim köylülerimizin bir çoğu kaymakamlıktan yardımlarla geçiniyor. Dedemden bize kalan 30 dönüm arazimiz var. Buraya 90 bin lira isteniyor. Ayrıca 300 metrekare olan bir arazimiz daha var oraya da 35 bin Lira isteniyor. Bizden istenen bu 125 bin Lirayı bizim ödememiz imkansız. Ben inşaat malzemeleri satarak geçimimi sağlıyorum. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Bu devlet şu anda buraları satıyor. Satılınca ne olacak? Vatandaşın burayı terk etmesi gerekiyor. Devletin bize sahip çıkmasını ve bu rakamların ödenebilecek uygun fiyatlara çekilmesini istiyoruz."

'DEDEM ÇANAKKALEDE ŞEHİT OLDU'

2-B arazisine giren yeri için kendisinden ödeyemeyeceği bir paranın istendiğini söyleyen 74 yaşındaki Hüseyin Ünal ise, "60 yıl önce Türkiye 14 milyondu. Şu anda 75 milyonu buldu. Benim dedem Çanakkale savaşında şehit oldu. Bu memlekette 580 metrekare yerim var. Devlet bunu bana çok mu görüyor? Bu yer bana düşmüyorsa bırakıp gideyim. Bu yer için benden 110 bin lira istiyorlar. Bu kadar param yok. Ne yapacağımı da bilmiyorum" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close