Kanal Kazısında, 5'inci Yüzyıla Ait Su Tüneli Ortaya Çıktı
Erzurum Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) ekiplerinin Erzurum Kalesi yakınlarındaki su borularını yenileme çalışmasında 5'inci yüzyılda Roma İmparatoru Theodosius tarafından yaptırıldığı tahmin edilen su tahliye tüneli ortaya çıktı.
Erzurum Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) ekiplerinin Erzurum Kalesi yakınlarındaki su borularını yenileme çalışmasında 5'inci yüzyılda Roma İmparatoru Theodosius tarafından yaptırıldığı tahmin edilen su tahliye tüneli ortaya çıktı. Tarihi yapının bulunması işçileri ve esnafı heyecanlandırdı. Müze Müdürü Mustafa Erkmen, benzer tünellerin başka tarihi eserlerin etrafında da önceden bulunduğunu söyledi. Yaklaşık 5 metre derinlikte tarihi eserin bulunduğunu kulaktan kulağa duyan meraklılar kısa sürede Batpazarı çarşısına gelerek ESKİ'nin çalışmalarını yakından izledi.
Taşmağazalar semtindeki bazı işyerlerini su basması ve eskiyen boruların yenilemesi için Batpazarı Çarşısı'ndaki yolun bir bölümünü kepçe ile kazan ESKİ'nin işçileri, bir tünelle karşılaştı. İçerisinden su akan ve kaleye doğru giden tünelin yaklaşık 5 metre ilerisinde yukarı doğru çıkan merdivenler bulunduğunu ancak, yıkılan taşlar nedeniyle kapandığını belirten işçiler, çalışmalara ara verip durumu yetkililere bildirdi. ESKİ'nin kazı alanına gelen Müze Müdürü Mustafa Erkmen, şöyle dedi:
"Bu bir su tüneli. Bu alanın dere ve ilerde bir köprü olduğunu da tarihi belgelerden biliyoruz. Kale içinde böyle tüneller ortaya çıkıyor. Dolayısıyla kalenin içinde dağıtım merkezi var. Erzurum Kalesi yaklaşık 2 bin metre yükseklikte bir tepe üzerine 5'inci yüzyılda Roma İmparatoru Theodosius tarafından yaptırılmış. Son zamanlara kadar Türkler tarafından kışla olarak kullanılmış. Kale mescidi ve saat kulesi Türk mimarlığının ilk örnekleri olmaları bakımından önem taşıyor. Bugün iç kale sağlam kalmış olmasına rağmen şehri çevreleyen dış kale surlarından hiçbir eser kalmamıştır. Kaleye, Saltuklu ve Selçuklular döneminde eklentiler var. Onun için bu su tünelinen hangi döneme ait olduğunu belirlemek için incelenmesi lazım. "
Kazıda su tüneli bulunduğu kısa sürede çevrede yalıldı. Çok sayıda meraklı çalışmaları izlemek için kazı yerine akın etti. - Erzurum