Kan Davası Barışı Duruşmada Bozuldu
Malatya’da güzellik merkezi işletmesiyle ilgili kavgada 1 kişinin bıçaklanarak öldürülmesi olayına ilişkin tarafların 17 Ekim 2013’de 3 bin kişinin katıldığı törenle sağladıkları kan davası barışı mahkemede bozulurken, tarafların 550 bin TL karşılığında el sıkıştıkları ortaya çıktı.
Malatya'da güzellik merkezi işletmesiyle ilgili kavgada 1 kişinin bıçaklanarak öldürülmesi olayına ilişkin tarafların 17 Ekim 2013'de 3 bin kişinin katıldığı törenle sağladıkları kan davası barışı mahkemede bozulurken, tarafların 550 bin TL karşılığında el sıkıştıkları ortaya çıktı.
Malatya merkez İnönü Caddesi PTT binası yanında 26 Haziran 2013 Çarşamba günü akşam saatlerinde çıkan kavgada bıçakla yaralanan Yunus Kaya (27), kaldırıldığı Turgut Özal Tıp Merkezi'nde hayatını kaybetmişti. Olaydan sonra tutuklanan sanıklar Bilal Ç., Aytekin P., Burak S., Barış Ö. ve Barzani Y. ile olayın zanlısı Sertaç S. bir süre sonra tahliye edilmişti. Cinayetin tarafı olan Ağrı'nın Patnos ilçesinde bulunan Kaya ailesi ile Tutak ilçesindeki S. ailesi arasındaki kan davası, yaklaşık 3 bin kişinin katılımıyla barışla sonuçlanmıştı. Kaya ve S. aileleri, her iki ilçedeki kanaat önderlerinin araya girmesiyle barışmış ve Patnos Endüstri Meslek Lisesi yemekhanesinde bir araya gelen her iki aile mensupları tek tek tokalaşmıştı. Programa, eski Devlet Bakanı Cemil Erhan, AK Parti eski Milletvekili Cemal Kaya, Patnos Kaymakamı Üzeyir Yılmaz, İlçe Emniyet Müdürü Kazım Günay Demiralay, her iki aile mensupları ile vatandaşlar katılmıştı.
DAVANIN İLK DURUŞMASINDA BARIŞ BOZULDU
Cinayetin ilk duruşması Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Duruşmaya sanıklar katılmazken, öldürülen Yunus Kaya'nın babası İbrahim Kaya ile kardeşi Yusuf Kaya katıldı. Sanıklar Sertaç S., Eren S., Pehlevi S., Reşit S., Barış Ö., Barzani Y., Erkan S., Serdar K., Bilal Ç.'nin vekili Avukat Bayram Özcan, Yusuf K., İbrahim K. ve Muhammed Emin K.'nın vekili Avukat Basri Sarıca ve Avukat Muzaffer Yılmaz katıldı.
Duruşmada dinlenen Emin K., "Ben kavga sırasında birebir kimin Yunus Kaya'yı bıçakladığını görmedim, ancak olaydan sonra polislerin çevre işyerlerinden temin ettiği kamera görüntülerini incelediğimde Yunus Kaya'yı bıçaklayanın Sertaç S. olduğu açıkça görülmektedir. Sanıklardan şikayetçiyim" dedi.
Yine duruşmada dinlenen Yusuf Kaya, "Kavga sırasında kardeşim Yunus'u kimin bıçakladığını görmedim, ancak olaydan sonra polis memurlarınca çevre iş yerlerinden temin edilen kamera görüntüleri incelendiğinde kardeşim Yunus Kaya'yı sanık Sertaç S. tarafından bıçaklandığı görülmektedir. Sanıklardan şikayetçiyim. Ayrıca olaydan önce Sertaç S.'nin kardeşim Yunus'a, Pehlevi S.'de bana tehdit içeren mesajlar gönderdi, o mesajlar halen
telefonda kayıtlıdır" diye konuştu.
Mahkemede tutanağa geçen cep telefonu mesajlarına göre, Pehlevi adıyla kayıtlı bulunan telefondan "Sen kendi şerefine yakışanı yaptın. Biz de bundan sonra kendimize yakışanı yapacağız.", Yusuf'un da cevap olarak "Herkes kendi şerefine yakışanı yapsın", Pehlevi'nin, Yusuf'a "Yapacağız rahat ol.", Yusuf'un Pehlevi'ye "Keyfine bak dayı", Pehlevi'nin Yusuf'a "Eyvallah yeğen, öyle yapıcam" şeklinde mesaj çekildiği görüldü.
BARIŞ İÇİN 550 BİN TL'YE EL SIKIŞMIŞLAR
Duruşmada söz alan ölen Yunus Kaya'nın babası İbrahim Kaya, "Oğlumu darp eden ve öldüren sanıklardan şikayetçiyim, cezalandırılmalarını istiyorum, davaya katılmak istiyorum" dedi.
Söz alan avukat Bayram Özcan, "Bu olaydan sonra taraflar arasında yörenin büyüklerinin araya girmesiyle bir barış sağlanmıştır ve sağlanan bu barış çerçevesinde vefat eden Yunus Kaya'nın babası İbrahim Kaya'ya 550 bin TL kan bedeli ödenmiştir. Bu hususun kendisine sorulmasını talep ediyoruz" dedi.
İbrahim Kaya ise, "Olaydan sonra yöresel adetler çerçevesinde kıramadığımız insanların araya girmesinden dolayı bir barış sağlanmıştır ve bu barış kapsamında kapanan iş yerlerimin bedeline karşılık tarafıma 500 bin TL ödeme yapılmıştır. Ödenen miktar kan bedeli değildir, kapanan iş yerlerinin bedelidir" şeklinde cevap verdi. İbrahim Kaya, para teslim edilirken kendisine bir kağıt imzalatıldığını, ancak kendisinin kağıdı okumadan imzaladığını iddia etti.
Cumhuriyet Savcısı Kurtuluş Tayanç Çalışır, sanık Sertaç S. hakkında tutuklama kararı çıkartılmasını talep etti. Mahkeme heyeti, sanık Sertaç S. hakkında tutuklama kararı vererek, duruşmayı eksikliklerin giderilmesi için ileri bir tarihe erteledi.
Bu arada, cinayet olayının güvenlik kamerasına yansıyan görüntüleri de dava dosyasında yer aldı. Güvenlik kamerası görüntülerine göre birbirlerine sopalarla saldıran taraflar arasında ölen Yunus Kaya'nın kardeşinin önce tabanca çektiği, tabancanın ateşlenmediği, tarafların kavgası esnasında Yunus Kaya'nın Sertaç S. tarafından bıçaklandığı, Yunus Kaya'nın bıçaklandığından habersiz bir şekilde koltuk altından akan kanı kontrol ettiği ve polisin olay yerine gelmesi ile olay yerindeki gelişmeler görülüyor. - MALATYA