Kamu İle Stk Diyaloğu Geliştiriliyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

STK'ya kaynak desteği sürüyor.

Bursa Kent Konseyi'nin ortağı olduğu, Sosyal Politikalar Merkezi (SOMER) koordinasyonunda yürütülen ve İçişleri Bakanlığı'ndan hibe almaya hak kazanan 'Karar Alma Süreçlerine Katılım İçin Bursa'da Kamu-STK Diyalogunun Geliştirilmesi Projesi', sivil toplum kuruluşlarıyla kamu arasındaki iletişimin kuvvetlendirilmesini hedefliyor.

SOMER koordinasyonunda Bursa Kent Konseyi, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü ve İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından yürütülen 'Karar Alma Süreçlerine Katılım İçin Bursa'da Kamu-STK Diyalogunun Geliştirilmesi Projesi' tanıtım toplantısıyla kamuoyuna tanıtıldı.

Bursa Kent Konseyi Koza Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Sosyal Politikalar Merkezi Derneği Başkanı ve Bursa Kent Konseyi Genel Sekreteri Enes Battal Keskin, çok aktörlü çalışma yönetiminin toplum tarafından yeni yeni kavrandığını söyledi. Birçok faaliyetin yapıldığını ancak ortaklaşa çalışma kültürünün zayıf olduğunu belirten Keskin, "Geliştirdiğimiz projede hem sivil toplum kuruluşu, hem kamu hem de üniversitenin temsilcileri yer almaktadır. Aslında STK'ların karar alma süreçlerine katılımı süreçleri uzatır. Fakat bu süreç istişare dediğimiz ortak aklın doğmasını da sağlar" dedi.

Bursa Valiliği İl Dernekler Müdürü Osman Dikmen, İçişleri Bakanlığı'nın yaklaşık 4 yıldır sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerine ciddi kaynaklar ayırdığını ifade etti. Bu yıl 10 milyon TL'lik bir kaynağın STK'lara aktarıldığını anlatan Dikmen, "Önümüzdeki yıl bu miktar 15 milyon TL'ye çıkartılacak. İçişleri Bakanlığı bunun faydasını çok iyi fark ettiğinden sonraki yıllarda daha büyük bütçeler ayıracaktır. Buradaki amaç, birlikte yönetmenin güzelliğinin ortaya çıkması ve sivil toplum çalışmalarının desteklenmesidir. STK'lar devletin uzanamadığı eli, göremediği gözü, işitemediği kulağıdır. O yüzden devletin vazgeçemediği unsurların başında gelir. Kamu kurumlarımız da kendi alanlarındaki sivil toplum çalışmalarını destekliyor. Bu projeye elimizden gelen katkıyı vereceğiz" diye konuştu.

Bilgi'den tam destek

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Duygu Yılmazer ise bir üniversitenin bulunduğu şehre ciddi anlamda katkı sağlaması ve bilgi birikimini paylaşması gerektiğini vurguladı. Bilgi Üniversitesi'nin de bu amacı taşıdığını kaydeden Yılmazer, projeye üniversite bünyesinde bulunan Sivil Toplum Kuruluşları Eğitim ve Araştırma Merkezi ile destek olduklarını dile getirdi.

SOMER'in projesini öğrenince ekip olarak heyecanlandıklarını ve rektörlüğün hemen onay verdiğini belirten Yılmazer, "Projenin İçişleri Bakanlığı'ndan geçmesiyle Sivil Toplum Kuruluşları Eğitim ve Araştırma Merkezi'miz kolları sıvadı. Projeye ne kadar destek verebilirsek o kadar mutlu olacağız. Önemli olan bilimsel bir şekilde anket çalışmalarının yapılması ve yorumlanmasıdır. Projede olmaktan gurur duyuyoruz" dedi.

"Proje 12 ay sürecek"

Proje Koordinatörü Ayşe Hacıoğlu ise 'Karar Alma Süreçlerine Katılım İçin Bursa'da Kamu-STK Diyalogunun Geliştirilmesi Projesi' hakkında katılımcılara bilgi verdi. İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı'nın her yıl Mayıs ve Eylül aylarında, derneklerin hazırladığı projelere destek olduğunu hatırlatan Hacıoğlu, hazırladıkları projenin de hibe almaya hak kazandığını söyledi. Proje süresinin 12 ay olduğunu ve Kasım ayında başladığını hatırlatan Hacıoğlu, "Projenin amacı, Bursa'daki STK'ların karar alma mekanizmalarına katılımıyla ilgili mevcut durumunun belirlenmesi ve geliştirilmesi amacıyla kamu yöneticileri ve STK'ların işbirliğinin arttırılmasıdır. 12 ay süresince engelliler, gençler, kadınlar, çocuklar ve çevre alanında çalışan 50 STK'dan 150 kişi ve yerel yönetimler başta olmak üzere 30 kamu kurumundan 100 kişi ile anket çalışması yapılacak. Böylece STK'ların karar alma süreçlerine katılım konusunda mevcut durumu belirlenecek. Sonrasında bir rapor ortaya çıkaracağız. Paydaşları Bursa Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü, Bursa Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Bursa Kent Konseyi'nin olduğunu projede hedefimiz, STK'ların birbirleriyle ve kamu kurumlarıyla diyaloğunun geliştirilmesidir" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından toplantıya katılan kamu ve STK temsilcileri projeyle ilgili öneri ve görüşlerini de dile getirdi. Bursa İl Özel İdare Sosyal Hizmetler Müdürü Cem Sunalp, Bursa Esnaf Kadınlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hacer Özyürek, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yardımcısı Hasan Ünal, KA-DER Bursa Şubesi Başkanı Suzan Kunbi ve ETKİNDER Üyesi Ebru Arslan projenin gerçekleştirilmesinin çok önemli olduğunu, kamu ile STK arasında diyaloğun iyileştirilmesinde Bursa'ya ciddi faydalar sağlayacağını söyledi.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title