Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Kalori Değerleri Kişiye Göre Değişir Mi?

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyete giren hemen herkesin ilk öğrenmek istediği şey besinlerin kalori miktarı oluyor. Gıda paketlerinin üzerinde bulunan kalori değerleri doğru mu?

Kaynatma, kızartma, soteleme, terbiye gibi ön işlemler kalori miktarını değiştirir mi? Besinlerden alınan kalori miktarı, kişiye göre değişir mi?

Sızıntı Dergisi'nin Aralık sayısında yer alan habere göre; aynı gıdadan eşit miktarda yiyen kişilerin, aynı miktarda enerji almayabileceklerine, kaynatma, pişirme, terbiye gibi işlemlerin, yiyeceklerin kimyasına, dolayısıyla kalorisine tesir ettiğine dikkat çekiliyor. Gıdaların sindirim sisteminden geçerken değişime uğradığı ve sindirim sisteminde bulunan bakteri popülâsyonunun ihmal edilemeyecek derecede farklı olduğu belirtiliyor. Bu sebeplerden dolayı, kişilerin aynı tür ve miktardaki gıdalardan aldıkları kalorinin farklı olduğunun altı çiziliyor. Ömer Faruk Aydın'ın hazırladığı haberde, bu farklılıklar dikkate alınmadan yapılan kalori hesabının yanlış olabileceğine, sadece gıda etiketlerine ve gıdaların kalori değerlerine dayalı kalori hesaplamanın, kilo vermeye yetmeyebileceğine, etiketler üzerinde belirtilen kalori değerlerinden yola çıkarak, sağlığı iyileştirici ve koruyucu bir diyet programı uygulamanın, istenilen neticeyi vermeyebileceğine dikkat çekiliyor.

Kalori Miktarı Kişiye Göre Nasıl Değişiyor?

Sızıntı Dergisinde yer alan haberde, sağlam hücre duvarları sebebiyle parçalanamayan gıda maddelerinin tam olarak sindirilmeden vücudumuzdan atıldığında, bu besinlerdeki kalori miktarının tamamının alınmasının mümkün olmadığına değiniliyor. Fıstık, yer fıstığı ve badem gibi yemişlerin, kendileriyle aynı seviyede protein, yağ ve karbonhidrat ihtiva eden diğer gıdalara göre daha az ve zor sindirildiğine, yapılan bir araştırmada badem yiyen kişilerin, paketin üzerinde porsiyon başına 170 kalori yazmasına rağmen, sadece 129 kalori aldıklarının görüldüğü belirtiliyor. Haberde araştırmacıların, bir gıdanın gerçek kalori değerini bulmak için aynı diyeti uygulayan kişilerin, dışkı ve idrarlarından atılan posadaki miktarının ölçülmesi gerektiği vurguladıkları yazıyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title