Haberler

"Kalkınma Konulu Sempozyum

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

4 Ayrı Oturumla Adıyaman'ın sorunları masaya yatırıldı.

Adıyaman Üniversitesi konferans salonunda düzenlenen medeniyetler Kavşağı Adıyaman'da "Kalkınma2 konulu sempozyuma yaklaşık 20'a yakın bilim, İşadamı, kültür ve düşünce adamı Adıyaman ilimizin Tarım, Sanayi, Turizm alanlarını mercek altına alarak, hayvancılık, sulama, kooperatifçilik, seracılık, organik tarım, balıkçılık, arıcılık, konaklama, ulaşım, inanç turizmi, kültür turizmi, yayla turizmi, tekstil, maden, mermer, istihdam, kalifiye elemanı ve mesleki eğitim ile ilgili konuları masaya yatırdılar.

Sempozyumun ilk Özel oturumu Prof. Dr. Sabri Orman başkanlığında yapıldı. "Adıyaman ve kalkınma" konulu özel oturumda Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, ATSO Başkanı Mustafa Uslu ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil katıldı.

2. Oturumda "Sanayi ve Kalkınma" konulu konular ele alındı. Prof. Dr. Selehattin Bekmez başkanlığında yapılan oturuma Doç. Dr. Mehmet Civan (Kobilerde Büyüme), Adıyaman ATEKS Başkanı İsmet Nedim Açıkgöz (Teşvik ve Teksti), Haci Yavuz Karadağ ( Adıyaman Sanayi'nin Temel Sorunları) ve Abdulkadir Eroğlu (Mermer Sektöründe Katma Değer Yaratmak) konuları üzerinde açıklık getirdiler.

Sempozyumun ikinci gününde düzenlenen 3. Oturum ise "Tarım ve Hayvancılık" konular masaya yatırıldı. İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan başkanlığında düzenlenen oturuma Prof. Dr. Mustafa Yıldız (Su ürünleri potansiyeli ve ilin ekonomisindeki yeri), Yrd. Doç. Dr. Cavidan Gül (Hayvancılık potansiyeli ve yaygınlaştırma olanakları), Yrd. Doç. Dr. Garip Yarşi (Sebzecilik ve seracılık potansiyeli), Yrd. Doç. Dr. H.İbrahim Oğuz (Meyvecilik ve sorunları) ve Yusuf Tosun ise (Suyun stratejik önemi) konusunda bildiriler sundular.

Sempozyumun son oturumu olan 4. Oturumda ise Adıyaman'ın kalkınmasında önemli etkenlerden biri olan "Turizm" konusunu deklere ettiler. İşadamı Hasan Taşar başkanlığında düzenlenen oturumda Adıyamanlılar Vakfı Kurucu Genel Sekreteri Mahmut Göksu (İnanç Turizmi potansiyeli), Adıyamanlılar Vakfı Onursal Başkanı Nevzat Bayhan (Kalkınmada kültür turizminin potansiyeli), Turizmci-İşadamı Ramazan Aslan (Uygulamada Turizm), Turizmci-İşadamı Ahmet Bozkurt (Turizmin Önemi) ve Öğretim Görevlisi Ahmet Tokmak (Turizmin geleceği ve sorunları) üzerinde değerlendirmelerde bulundular.

SEMPOZYUM'UN AĞIRLIK KONUSU TURİZMDİ

Sempozyum da Adıyaman'ın Turizm alanında kalkınması için çözüm önerilerini ele alan panelistler, genellikle inanç, kültür ve doğa turizminin önemine değinerek, Adıyaman'ın kalkınmasının yolu turizmden geçtiğini belirttiler.

Adıyaman Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu'nda düzenlenen programda iş adamlarından Hasan Taşar, Ramazan Aslan, Ahmet Bozkurt, Adıyamanlılar Vakfı Onursal Başkanı Nevzat Bayhan, Adıyaman 21. Ve 22. Dönem Milletvekillerinden Mahmut Göksu ve öğretim görevlisi Ahmet Tokmak turizm konusunu ele aldılar.

Turizm Konulu panelin başkanlığını yapan İşadamı Hasan Taşar, "Bütün Adıyaman turizm bekçisi olmalı. Nemrut Dağı ve Sahabe Safvan Bin Muattal Hazretleri gibi değerlerimiz göz önünde bulundurulmalıdır. Bundan dolayı neden Adıyaman'a bir milyon turist gelmesin" dedi.

Adıyaman'ın inanç potansiyeline değinen Adıyaman eski milletvekili Mahmut Göksu, "Sahabe Safvan Bin Muattal Hazretlerinin türbesinin Samsat'ta olması özellikle ekonomik anlamda ilçenin kalkınması için önemli. Alanda bir takım çevre düzenlemeleri yaptık. Ancak yapılan çalışmalar yeterli değil. Bu konuda İpekyolu Kalınma Ajansıyla birlikte projeyi büyüterek, bütün girişimleri bir yerde toplamayı uygun gördük. Önemli olan bu projenin çevre düzenlemesinin hayata geçmesidir. Yapılacak olan projede bütün ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak, bir proje çalışması yapılacaktır. Bu proje tüm İslam dünyasının ortak değeri olduğu için tanıtım, ulaşım ve konaklama çok önemlidir. Çünkü insanlar duyduğu ve bildiği yerlere gidiyorlar. Önemli olan böyle bir sahabenin Adıyaman'da olduğunu duyurabilmektir.

Adıyaman'da inanç turizminde sadece Sahabe Safvan Bin Muattal Hazretleri değil, birçok tarihi camiiler ve türbeler var. Bundan dolayı internet ortamında bütün değerlerimiz tanıtılmalı. Sivil toplum örgütlerimizde bu işi için canla başla çalışmalıdır. Adıyaman Üniversitesi'nin, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nün, STK'ların turizmi ayağa kaldırmak için kolları sıvaması gerekiyor. Kültür turizmi için Nemrut Dağı'na gelen vatandaşlarımızın yol güzergâhında Sahabe Safvan Bin Muattal Hazretlerine uğramaları ciddi şekilde hareketliliğe neden olacaktır" dedi.

Daha sonra konuşan, Adıyamanlılar Vakfı onursal Başkanı Nevzat Bayhan ise, "Hükümetimizin gayretleriyle Perre Antik Kenti'nde söz edilir oldu. İlimizin her yerinde tarihi mekânlarımız var. Bir envanterin ortaya koyulması lazım. Adıyaman'ın sadece Nemrut Dağı'ndan ibaret olmadığını tanıtabilirsek, ilimize gelen turistler zenginlikleri görmeden gitmeyeceklerdir. Bundan dolayı farklılıkları ortaya koymamız gerekiyor. Adıyaman'ın turistik yapılarını ve doğal güzelliklerini tanıtmalıyız. İlimize gelen insanlar tüm güzellikleri ve inanç turizmini olabilecek şekilde tanıması gerekir. Çünkü kültür çok önemli bir kalkınmalıdır. Nemrut Dağı'nda gün batımı ile birlikte şiirin okunmasının dünya medyasına taşınması ayrı bir şekilde turizme hareketlilik getirecektir. Adıyaman yüzen adalarıyla, kaleleriyle, spor turizmi ve daha birçok güzelliğe sahip olan bir il" diye konuştu.

Adıyaman'ın misafirperverliği ile çok ender bir il olduğunu dile getiren iş adamı Ramazan Aslan, "Bugün Türkiye'de işsizlikten bahsediliyor. Fakat Akdeniz bölgesinde çalıştıracak eleman bulamıyoruz. Çünkü kalifiyeli eleman yok. Sektörümüzde çalışan işçiler arasında Adıyaman'dan gelen öğrencilerimiz yüzde 90 oranında. Stajyer olarak işe başladıktan sonra okulu bitiriyorlar. Öğrenciler sonra da sektörün içerisinde yer alıyorlar. Bunun yanı sıra Adıyaman'a neden bir milyon turist gelmesin. İlimizin tanıtımına destek verirsek, Adıyaman'a bir milyon turistin gelmemesi için hiçbir neden yok. Seksenli yıllarda Adıyaman'a gelen turist sayısı bugünlerden daha fazlaydı. Şuanda Antalya'yı 11 milyon turist ziyaret ediyor. Antalya'yı 11 milyon turist ziyaret ediyorsa, neden Adıyaman'a 1 milyon turist gelmesin. Burada hepimize iş düşüyor. Kendinizi tanıtamamışsak, yağımızda kavrulmamız gerekir" şeklinde konuştu.

Panelde birinden güzel önerilerin sunulduğunu ve çözümlerin getirildiğini savunan turizmci Ahmet Bozkurt, "Turizm denince ilk olarak akla ülkenin zenginliği gelir. Turizm ülkemize döviz getiren bir sektördür. Nemrut Dağı ilimiz için önemli bir değerdir. Bunun yanı sıra Perre Antik Kentinden çok umutluyum. Perre Antik Kentinin restorasyonu yapıldığı takdirde yatırımların yansımaları devam edecektir. Kültür turizmi, dini turizmin arkasında gelen bir turizmdir. Perre Antik Kenti'ni, Nemrut Dağı'nın yanına katarsak, bunun yanı sıra dini turizmimizle birlikte bir milyonun üstünde turist ilimize gelecektir. Dolaysıyla bu tür işler topyekûn yapılması gereken işlerdir. Çünkü turizm sanayinin önünde geliyor. Turizm tarıma, ulaşıma destek veriyor. Turizmin faaliyet alanı içerisinde tüketilen elli iki adet ürün var. Bundan dolayı turizm geliri ülke için çok önemlidir" şeklinde konuştu.

NEMRUT DAĞI'NDAKİ ŞİİR DİNLETİSİ BİR BAŞKAYDI

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Medeniyetler Kavşağı Adıyaman'da "Kalkınma" Sempozyumu paralelinde Nemrut Dağı zirvesinde düzenlenen şiir dinletisi büyük ilgi gördü.

Sempozyumun üçüncü gününde Unesco Dünya Kültür Mirası listesinde korunması gereken kültür varlıkları arasında yer alan ve turizm değerleri açısından dünyanın 8. harikası olarak bilinen 2 bin 206 metre yükseklikteki Nemrut Dağı zirvesinde devasa heykeller arasında güneşin batışı ile birlikte şairlerin okuduğu şiirler yerli ve yabancı turistlerin büyük beğeni kazandı.

Kommagene Uygarlığına ait Karakuş Tepesi, Cendere ve Arsemia gibi tarihi yerlerin gezilmesinin ardından zorlu bir tırmanış gerçekleştiren şairler ve davetliler devasa heykellerin önünde, güneşin batışıyla birlikte şiirlerini okudular. Adıyaman'ın mahalli şairlerini yanı sıra ulusal şairlerde şiirlerini seslendirdi.

Adıyamanlılar Vakfı Başkanı Ömer Özkartal, Nemrut Dağı zirvesinde şiir dinletisinin sunulmasının çok anlamlı olduğunu ve Adıyamanlılar Vakfı Adıyaman Şubesi'nin çok büyük gayretleri ile bu etkinliğin gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Özkartal, Nemrut Dağı'nın mutlaka görülmesi gerektiğini ve görülmeye değer bir manzara ve güzelliğin yer aldığını söyledi.

Şiir Derneği Başkanı ve Adıyamanlılar Vakfı Onursal Başkanı Nevzat Bayhan ise unutulmaz bir gün yaşandığını belirterek, bir tarafta güneş batarken diğer tarafta dolunay çıkmasını izlemenin en güzel duygu olduğunu dile getirdi.

Güneşin doğuşunun ve batışının en güzel izlendiği yerlerden birisi olan Nemrut Dağı'nda okunan şiirler zirvede bulunan yerli ve yabancı turistlere unutulmaz anlar yaşattı.

Nemrut' da düzenlenen şiir dinletisine Adnan Özer, Oya Uysal, Kemal Varol, Hasip Bingöl, Nevzat Bayhan, Nevzat Bayhan, Yusuf Tosun, Fatma Demir ve Kerim Baydat ve Ebubekir Aytekin katıldı.

SİNCİK ZİYARETİ ŞAHANEYDİ

Uzaktan ve yakından gelerek sempozyuma katılan yüzlerce kişi sempozyumun üçüncü gününde Adıyamanlılar Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve İşadamı İzzet Ayaz'ın misafiri olarak Sincik ilçesine bağlı serince köyünde gittiler.

Yemek vesilesiyle birkaç saatliğine de olsa iki günlük yorgunluğunu burada atma fırsatı bulan vatandaşlar, İşadamı İzzet Ayaz'ın yemek ikramından öte buradaki serin havası ve doğa güzelliği adeta şahaneydi.

Yerel ve ulusal basın'ın yoğun ilgi gösterdiği Sincik ziyaretine Adıyamanlılar Vakfı Başkanı Ömer Özkartal, Vakfın Onursal Başkanı Nevzat Bayhan, Adıyaman Şube Başkanı Murat Demirkol, Kâhta Belediye Başkanı İ. Yusuf Turanlı, Sincik Belediye Başkanı Hasari Altıntel, Adıyaman İl Emniyet Müdür Yardımcısı Erol Etlik, Adıyaman Üniversitesi rektör yardımcısı Doç. Dr. Fikret Mazı, İSKİ Daire Başkanı Yusuf Tosun, Kahta eski Belediye Başkanı Abdurrahman Toprak, Sincik eski Belediye Başkanı Mehmet Boz, Adıyamanlılar Vakfı Başkan Yardımcısı Abdurrahman Dursun, Yönetim Kurulu Üyeleri, Komisyon Başkanları, İşadamları, STK temsilcileri, Şairler ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

BABA VE KIZ TÜRKÜLERİYLE BÜYÜK ALKIŞ TOPLADILAR

Söylediği Türkçe ve Kürtçe türküleriyle ayrılmaz bir ikili oluşturan baba ve kız olan Haşim ve Gülistan Tokdemir buradaki söğüt ve tut ağaçların gölgesinde sunmuş olduğu müzik ziyafeti büyük beğeni topladı.

Son zamanlarda dengbejlik mesleğini en iyi şekilde icra ederek, bu yolda büyük bir mücadele örneği sergileyen baba ve kız, her gittiği yerde vatandaşlardan ilgi toplamaya devam ederken, burada söyledikleri birbirinden güzel türkülerle büyük alkış aldılar.

AYAZ, TEŞEKKÜR ETTİ

Köy sakinleri ve akrabalarıyla birlikte yemeğe icabet eden bütün misafirlerini en iyi şekilde ağırlama teveccühünde bulunan İşadamı İzzet Ayaz, birbirinden değerli insanları ağırlamaktan duyduğu memnuniyetini dile getirerek bütün katılımcılara teşekkür etti.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close