Haberler

Kalder ve Tüsiad İşbirliği İle 23. Kalite Kongresi Başladı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Doğan, 23. Kalite Kongresi açılış konuşmasında son günlerde artan iş kazalarına değindi.

KalDer ve TÜSİAD işbirliği ile düzenlenen ve iki gün sürecek 23. Kalite Kongresi bugün İstanbul Kongre Merkezi'nde başladı. Bu yıl "Mükemmelliği Yaşamak" temasının ele alınacağı 23. Kalite Kongresi'nin açılış konuşmalarını KalDer Yönetim Kurulu Başkanı A. Hamdi Doğan ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Cansen Başaran Symes yaptı.


KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Doğan, 23. Kalite Kongresi açılış konuşmasında son günlerde artan iş kazalarına değinerek, "KalDer, işletmelerin rekabet ortamına hazırlanması konusunda çalışmalar yaparken aynı zamanda yaşam kalitesine katkıda bulunmayı da amaçlıyor. Bu bağlamda özellikle son günlerde daha fazla dikkat çeken ve bizi yasa boğan, çalışanın yine en temel hakkı olan sağlıklı ve güvenli çalışma ortamı hakkı olan iş sağlığı ve güvenliği söz konusudur" dedi. Hamdi Doğan, her yıl dünyadaki iş kazalarında ölenlerin Katar, Namibya, Slovenya, Letonya büyüklüğünde bir ülke kaybına neden olduğunu belirterek, ülkemiz açısından fotoğrafın daha da üzücü olduğunu söyledi. Doğan, insan hayatına neden olan bu kazaların önlenmesinin, yaşam kalitesinin iyileştirilmesinden tüm değerlerimize olumlu etkileri olacağını belirterek konuşmasına şöyle devam etti: "Bu durum, kültürel bir değişimi gerektirdiği için, bu amaçla bir çalışma grubu kurduk. Temel görev ve amacımız, birey, kurum ve kuruluşlarda farkındalığı arttıracak ve kültürel değişimi yaratacak çalışmalarda bulunmaktır. İnanıyoruz ki başta eğitim kurumlarımız olmak üzere kamu otoritelerimiz, işverenlerimiz, sendiklarımız ve sivil toplum kuruluşlarımız bu toplumsal farkındalığın gelişimine ve kültürel değişime sahip çıkacaklardır."

Hamdi Doğan'ın ardından söz alan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cansen Başaran Symes ise, açılış konuşmasında şunlara değindi: "Dünün en büyük şirketinin, bugünün orta sıralarda yer aldığı ve belki de yarın ismini dahi hatırlayamayacağımız zor zamanlardan geçiyoruz. Değişim ve rekabet tüm yıkıcılığını hissettiriyor. Son 20 yıl ise şirketlerin kendi aralarında ve sivil toplum kuruşları da dahil olmak üzere diğer paydaşları ile yaptıkları işbirliklerinin nasıl olumlu sonuçlar doğurduğunu bize gösterdi. Karar alınması gereken zorlu dönemlerde, paydaşlarının görüşlerini alan şirketler, tek başlarına yaratabileceklerinden çok daha büyük bir değer yaratıyor." Cansen Başaran Symes şöyle devam etti: "Bilgiye dayalı üretimin, teknolojinin ve insan sermayesinin öneminin gitgide arttığı bu dönemde kalite olgusu da, tüm süreçlere ve paydaşlara yansıyan bir mükemmellik anlayışına evirildi. İyi uygulamaların şirketler ve kurumlar arasında paylaşılması tüm toplumda mükemmellik anlayışının yaygınlaşabilmesinin en etkili yollarından biridir. Mükemmelliği tüm paydaşları ile paylaşan şirketler uzun vadede daha kazançlı çıkacaklardır."

Açılış konuşmalarının hemen ardından gerçekleşen özel oturumlardan ilkinde konuşmacı olan Doğan Online Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, dijital dünyada girişimcilikten ve bu dünyada değişimin gittikçe hızlandığından bahsederken, diğer bir özel oturumun konuk konuşmacısı, iş dünyasının duayen isimlerinden Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu oldu. Ahmet Zorlu konuşmasında kalite kültürünün aileden ve insanın içinden gelmesi gerektiğini ifade ederek, kaliteyi kurum kültürü olarak benimseyen kuruluşların ve yöneticilerin mükemmeli yaşama hedeflerine en kısa sürede ulaşacaklarının altını çizdi. Girişimci ya da yöneticinin işinde yenilikçi ve ön görülü olması gerektiğini vurgulayan Zorlu, severek ve heyecan duyularak yapılan tüm iş süreçlerinde mükemmelin yaşanacağının altını çizdi. Son olarak hayal kurmayı seven ancak hayalci olmadığını dile getiren Zorlu, çıraklık yapmadan usta olunmayacağını, usta olmadan da patron olunamayacağını dile getirerek sözlerini noktaladı.

23. Kalite Kongresi'nin bugün gerçekleşen ilk gününde, özel oturumların haricinde, 12 paralel oturum gerçekleşti. İş dünyasında cinsiyet eşitliğinin tartışıldığı "Yönetim Kadının Hakkıdır" oturumunda, Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, Milletvekili Şafak Pavey, konuya dair fikirlerini Eski İzlanda Dış İşleri Bakanı Ingibjorg Solrun Gisladottir ve diğer konuşmacılar eşliğinde konuklar ile paylaştı.

Oturumlarda ayrıca, Bosch Türkiye Temsilcisi ve Genel Müdürü Steven Young, yabancı bir yönetici olarak Türk kültüründe yönetmek olgusunu tartışırken, Mercedes Benz Türk CEO'su ve Başkanı Rainer Genes, Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Hüseyin Gelis, IBM Türkiye Genel Müdürü Isabel Gomez Cagigas da kongrede konuklarla bir araya geldi.

Bugün gerçekleşen oturumlardan bir diğeri ise, "Yerel Yönetimlerde Çağın Gereklerini Yakalamak ve Yönetim Kalitesi" oturumu oldu. Oturumda, İBB Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve Nilüfer Belediyesi Başkanı Mustafa Bozbey bir araya gelerek, yerel yönetimlerde vatandaş memnuniyeti ve çağdaş hizmet olgusunu katılımcılık, teknolojik ilerleme, markalaşma ve 360 derece belediyecilik olguları üzerinden incelediler.

Ziyaretçilerin yoğun ilgiyle izlediği oturumlardan bir diğeri de "Tereddütsüz Yönetim Kalitesi, Türk Yıldızları Örneği" isimli oturum oldu. Oturumda, "hayati sorunlara hayati çözümler bulma yetisi" Türk Silahlı Kuvvetleri 134. Akrotim Filo Komutanlığı'nın kıdemli pilotları tarafından izleyiciler ile paylaşıldı.

Kongrenin ilk günü, paralel oturumları takip eden konuklar, gelişmiş ekonomilerin ve istihdamın can simidi "girişimciliği" Daikin Türkiye CEO'su Hasan Önder'den, yönetimin nesilden nesile değişmesi sürecinde yaşananları ise Nafi Güral ve Sema Güral Sürmeli'den dinledi.

Türkiye Mükemmellik Ödül Töreni

23. Kalite Kongresi kapsamında, KalDer ve TÜSİAD işbirliği ile 21 yıl önce Ulusal Kalite Ödülü ismi ile başlayan Türkiye Mükemmellik Ödülleri'nin ödül töreni ise yarın akşam davetliler ve konuşmacılar eşliğinde gerçekleşiyor olacak.

17 Kasım'da Kongre Çalıştayları gerçekleşti

Kongre'den bir gün evvel, 17 Kasım tarihinde, kongreye yönelik farklı konularda çalıştaylar organize edildi. 11 farklı konu başlığı altında 13 değerli ismin yer aldığı çalıştaylar da, koçluk becerilerinin iyileştirilmesi, doğru iletişimin incelikleri, çalışanların yetenekleriyle barışması, sebep sonuç bileşenlerinde mobing ve kurumsal yetkinliklere dair çok farklı konular, uzmanlar eşliğinde masaya yatırıldı.
Çalıştaylardan, sunucu ve televizyoncu Defne Sarısoy'un yönetiminde gerçekleştirilen "Hayatla İletişim" çalıştayı katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü. İnsanı vücudunun değişimlere tam 21 günde adapte olduğunu dile getiren Sarısoy, bir çalışanın 10.000 saat sonunda kendi çalışma tarzını oluşturduğuna dikkat çekti. Ayrıca, beden dilinin, kurulan iletişimi yüzde 55 gibi büyük bir oranda etkilediğini ifade eden Sarısoy, diğer unsurların yüzde 38 ile ses tonu, yüzde 7 ile de karşı tarafa aktarılan sözler olduğunun altını çizdi.

En ilgi çeken çalıştaylardan bir diğeri ise, "Sebep-Sonuç Bileşenleri Açısından Mobing" başlıklı çalıştay oldu. Uzman eğitmen ve danışman Çağlar Çabuk tarafından yönetilen çalıştayda, mobing ve çatışma arasındaki farkın çeşitli parametrelerle ayrıldığı bilgisi katılımcılarla paylaşıldı. Çalıştayda aktarılan bilgilere göre, mobing iddiası taşıyan davranışın iş yeri ortamında olması, tacizkar davranışın sıklığı, çatışmanın başlangıç zamanı, davranış tarzları ve organizasyonel ilişkiler gibi parametreler iki olguyu birbirinden ayırıyor. Çalıştayda ayrıca, örgüt kültürü ve mobing arasındaki ilişkiyi ayırt edebilme, tedavi edici ve sürdürülebilir mekanizmaların nasıl kurgulanacağı, hukuksal açıdan oluşacak sonuçlar hakkında bilgi edinme gibi konular hakkında da katılımcılar bilgi sahibi oldu.

Katılımcılar, ayrıca, çalıştayların sonunda "Kongre Çalıştayı Katılım Sertifikası"na sahip oldu.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close