Kalbinden Yumurta Büyüklüğünde Tümör Çıkarıldı
Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesine bayılma ve nefes darlığı şikayetleriyle başvuran hastanın kalbinden, yumurta büyüklüğünde tümör çıkarıldı.
Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesine bayılma ve nefes darlığı şikayetleriyle başvuran hastanın kalbinden, yumurta büyüklüğünde tümör çıkarıldı.
Hastaneden yapılan açıklamaya göre, 68 yaşındaki Halime Eriş'in muayenesinde, kalbinde 7 santimetre büyüklüğünde tümör tespit edildi.
Tümör, robotik cerrahi yöntemiyle yapılan başarılı operasyon sonucu çıkarıldı.
Ameliyatı Çekmece Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. İhsan Bakır'ın başında bulunduğu ekip tarafından yapılan Eriş, 5 günlük gözetimin ardından taburcu edildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Bakır, hastanın kalbinden çıkarılan tümörün çok nadir görüldüğünü, bu büyüklükteki bir kitlenin göğsü yarmadan alınmasının da teknolojinin geldiği son noktaya işaret ettiğini belirtti.
Bu yöntemle hekimin yapabileceği hatanın da en aza indirildiğini aktaran Bakır, "Şu anda dünyanın en ileri teknolojileri arasında yer alan da Vinci robotu, en zorlu kalp ameliyatlarını bile yapılabilir hale getiriyor. Türkiye'de sayılı hastanede yer alan robot, hastanemizi de sağlık liginde üst sıralara taşıyor" ifadelerini kullandı.
"3 delik ve 5 santimetrelik bir kesiyle iman tahtasını kesmeden kalbe ulaştık"
Bakır, vakanın, tümörün büyüklüğü ve uygulanan robotik cerrahi yöntemi açısından dünya tıp literatürüne girdiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Yapılan eko ve görüntülemelerde kalbin içinde büyük ur tespit ettik. Sürekli de büyümeye devam eden ur, kalp kapakçıklarını ve kan akışını olumsuz etkiliyordu. Kalpte ortaya çıkan ve genellikle iyi huylu olan bu tümörler, kalp kapakçıklarının etrafını sararak çalışmasını ve kan akış hızını olumsuz etkiler. Bu da yorgunluk, halsizlik ve nefes darlığı gibi şikayetlere yol açar. Operasyonda sağ memenin altındaki kaburgalar arasında 3 delik ve 5 santimetrelik bir kesiyle iman tahtasını kesmeden kalbe ulaştık. Bu gibi vakalarda tümörün tüm parça ve artıklarıyla tamamen çıkarılması çok zor bir operasyondur çünkü kalan artıklar, tekrar yeni bir tümör oluşumuna sebep olabilir. Bu anlamda çok detaylı bir çalışma yaptık. Artık robotik cerrahi alanındaki gelişmeler, yaşam kalitesinin artışını sağlıyor. Ameliyatın ardından yoğun bakıma alınan hasta, sağlığına tamamen kavuşarak taburcu edildi."
Eriş de kalbinden çıkarılan tümör gösterildiğinde çok şaşırdığını aktardı.
Doktorlar durumu kendisine açıkladığında ilk başta çok korktuğunu vurgulayan Eriş, şunları ifade etti:
"Bayılmaların böyle bir tümöre bağlı olması, beni çok şaşırttı. Ameliyatın robotlarla yapılacağını öğrendiğimde kamu hastanelerinin sahip olduğu teknolojik altyapıya hayran kaldım. Neredeyse kalbimin büyüklüğünde uru göğsümde bıçak izi kalmadan almalarına da ayrıca sevindim. Kısa bir dinlenme ve tedavi sürecinin ardından ayağa kalktım. Emeği geçen tüm doktorlara teşekkür ederim."