Haberler

Kalaycının Zamana Direnişi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'nın Elmalı ilçesinde kalaycılık yapan Recep Öztekin, 150 yıllık aile yadigarı mesleğini küçük bir dükkanda sürdürmeye devam ediyor.

Antalya'nın Elmalı İlçesi'nde kalaycılık yapan Recep Öztekin, 150 yıllık aile yadigarı mesleğini küçük bir dükkanda sürdürmeye devam ediyor. Mesleğine büyük bir aşkla bağlı olan Öztekin, bölgede bu işi yapan son iki kalay ustasından biri.

Antalya'nın Elmalı İlçesi'nde yaşayan memur emeklisi 57 yaşındaki Recep Öztekin, modern çağa meydan okuyarak dede yadigarı kalaycılık mesleğini sürdürmeye çalışıyor. Öztekin ailesi, unutulmaya yüz tutmuş bu mesleği Elmalı'nın tarihi çarşısındaki küçük, salaş bir dükkanda üç kuşaktır sürdürerek ayakta kalmaya çalışıyor. Bölgede kalan son iki kalaycıdan biri olan Öztekin, bu mesleğin son temsilcilerinden de biri.

'AİLE TARİHİMİ YAŞATMAYA ÇALIŞIYORUM'

Dedesi Zühtü Öztekin ve babası Mehmet Öztekin'in de kalaycı olduğunu anlatan Öztekin, "Kalaycılık mesleğini onlardan öğrendim ve hala devam ettiriyorum. Bu salaş dükkanda aile tarihimi yaşatmaya çalışıyorum" dedi. Son yıllarda bakır kaplara olan ilginin bir nebze olsun arttığını söyleyen Öztekin, böylece az da olsa mesleğinin geleceği için umutlu.

KALAYCILIK YAPAN SON İKİ USTA

Her ne kadar mesleğinin geleceği için biraz umutlu olsa da kendisinden sonra gelen neslin kalaycılığa ilgi duymadığını belirten Öztekin, "15-20 yıl öncesine kadar Elmalı'da 25-30 kalaycı bu mesleği yapıyorduk. Şu anda sadece iki kişi kaldık bu mesleği yapan. diye konuştu. Çırak bulamamaktan yakınan Öztekin, şöyle devam etti:

"Bakır kaplara ve kalaycılığa yaşam vermeye çalışan biriyim. Gençlerin bu mesleğe rağbet göstermemesini de anlayışla karşılıyorum. Çünkü kalayın kilosunu 70 liradan, kömürün kilosunu 150 kuruştan alıyorum. Yaptığım ürünleri ise çok ucuza satıyorum. Mesela tabakları 3 liradan, tencereleri 15 liradan satıyorum. Az olsa da bakır kaplarını kalaylatmaya gelen birkaç kişi çıkıyor. Onları da 40-50 lira arasında kalaylıyorum. Anlayacağınız işler az olduğu için, işin getirisiyle götürüsü birbirini karşılamıyor. Ama ben yine de geçimimi bu şekilde sağlıyorum" dedi.

SON YILLARDA İLGİ ARTTI

Son birkaç yıldır bakır eşyalara karşı ilgisinin arttığını ifade eden Öztekin, "Bu ürünlerin insan sağlığı açısından daha yararlı olduğunun açıklanmasıyla bakır kaplara rağbet gösterilmeye başlandı. Ayrıca kısık ateşte, kömür ateşinde pişirdikleri bakır tenceredeki yemeklerin lezzetinin farklı olduğunu anlayanlar oldukça iş yapma olanağımız daha da artıyor. Eğitimli insanların da bu ürünleri tercih etmesiyle kalaycılığın popülaritesi artıyor" diye konuştu.

Öztekin, her şeye rağmen bu mesleği devam ettireceğini, yeni çıraklar bularak aile mesleğini yaşatacağını dile getirdi. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close