Haberler
NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Gayrimenkulde yeni dönem, vergide rayiç bedel tarih oluyor

Gayrimenkul alım satımında yeni dönem

Kalaycının Zamana Direnişi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'nın Kaş İlçesi'ne bağlı Sarıbelen Köyü'nde kalaycılık yapan 58 yaşındaki İbrahim Karaca, teknolojiye ve geçen zamana rağmen mesleğine devam ediyor.

Antalya'nın Kaş İlçesi'ne bağlı Sarıbelen Köyü'nde kalaycılık yapan 58 yaşındaki İbrahim Karaca, teknolojiye ve geçen zamana rağmen mesleğine devam ediyor.

Sağlığı elverdiğince mesleğini yaşatmaya kararlı olduğunu, çünkü hala çok sayıda müşterisi olduğunu anlatan dört çocuk babası İbrahim Karaca, kalaycılık mesleğini 1971'de yanına çırak girdiği, şimdi hayatta olmayan ustasının yanında öğrendiğini anlattı.

Askerliğini yaptığı İzmir Narlıdere ve İstanbul Zeytinburnu'nda da kalaycı olarak çalıştığını, asker dönüşünden itibaren mesleğini aralıksız sürdürdüğünü kaydeden İbrahim Karaca, o yılların teknolojisini aynen kullanmaya devam ettiğini belirtti.

NASIL ÇALIŞIYOR?

İbrahim Karaca, kalaylanacak bakır kapları önce çekiçle düzeltiyor, sonra kum havuzunda temizliyor. Karaca, daha sonra çömez hareketi ile kabın içine deri bez koyarak ayakları ile temizleyip yıkıyor. Kömürünü kendi üreten İbrahim Karaca, bir eliyle körük çekerken, diğer eliyle bakır kapları ısıtıyor. Bakır önce hazırlanan nişadırla yüksek ısı altında temizleniyor, akabinde kalaylanıyor. Kabın büyüklüğüne göre 3 ile 70 lira arasında kalaylama ücreti alan İbrahim Karaca, kalayın kilosunu 75, nişadırın kilosunu 15, pamuğun kilosunu da 5 liraya satın aldığını aktardı.

Kendi ifadesine göre, bölgede çalışmaya devam eden tek kalaycı olduğu için kalaylanmayı bekleyen çok sayıda bakır kap bulunduğunu kaydeden İbrahim Karaca, kimi zaman işleri yetiştiremediğini söylüyor.

İbrahim Karaca, kalaycılık işine nasıl başladığını, nasıl usta olduğunu ve kalaycılık mesleğini şöyle aktardı:

"1971'den 1975'e kadar dört sene çıraklık yaptım, sonra usta olarak bana mesleği öğreten rahmetli ustamın yanında çalışmaya devam ettim. Askerde de kalaycılık yaptım. Tezkereyi alıp geldiğimde ustanın yanında üç ay daha çalıştım. Sonra kendi işyerimi açtım. Kalaycılığa kendi başıma 32 senedir devam ediyorum. Ancak yeni neslin gençleri bu mesleğe itibar etmedi. Bu iş kirli olduğundan gençler kalaycılık yapmaya yanaşmıyor. Yakın civarda Kumluova, Kınık, Sütleğen, Elmalı, Kaş, Demre bu çevredeki kalaycılar da işi bıraktı. Bu bölgede bakır kap kullanmaya devam edenler hep bana geliyor. Mesleğimi bırakmadığım için hiç de boş kalmıyorum. Günde en az 50- 60 lira kazanıyorum. Gücüm yettiğince mesleğime devam edeceğim." - Antalya / Kaş

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title