Haberler

Kahveciler Sigara Cezasının İş Yerine Değil, Kişiye Kesilmesini İstiyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Kahveciler Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu Genel Başkanı Ağaoğlu: "Sigarayı biz satmıyoruz, üretmiyoruz ama ceza bize geliyor. Elimizde sopayla kapıda bekleyip 'Arkadaş, siga...

ŞAMİL KAHVECİ - Türkiye Kahveciler Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu Genel Başkanı Murat Ağaoğlu, sigara yasağı kapsamında kahvehanelere kesilen cezaları yüksek bulduklarını, kişilere kesilen cezanın daha yüksek olması gerektiğini savundu.

Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigara yasağının sadece Türkiye'de değil, bütün dünyada belli bir formata girdiğini söyledi.

Sigara yasağının Türkiye'de çok hızlı şekilde uygulamaya geçildiğini ve kahvehane müşterilerinin tepkisine yol açtığını ifade eden Ağaoğlu, "Esnafımız bu konuyu aşmaya çalışıyor, iş kaybı yaşandı ama konu sağlık olunca her şeyin önünde geliyor" diye konuştu.

Türkiye'de 2 milyon esnaf ve sanatkar bulunduğunu, buralarda işçi çalıştırıldığını, istihdam sağlandığını anlatan Ağaoğlu, sigara yasağından sadece kendilerinin değil, berber, lokanta gibi iş yerlerinin de etkilendiğini ancak vatandaşların bu yerlere kısa süreliğine girip çıktığı için etkinin kendilerinden daha az olduğunu kaydetti.

"Sigarayı biz satmıyoruz ama ceza bize geliyor"

Türkiye'de yaklaşık 125 bin kahvehane ve kıraathane olduğunu bildiren Ağaoğlu, kahvehane kültürünün Osmanlı döneminden geldiğini, esnafın bu kültürü sürdürdüğünü dile getirdi.

Ağaoğlu, esnafın yasaklara karşı gelmediğini ancak iş yerine kesilen cezaların yüksek olduğunu savunarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sigarayı biz satmıyoruz, üretmiyoruz ama ceza bize geliyor. Elimizde sopayla kapıda bekleyip 'Arkadaş sigarayla kahveye girmeyin' mi diyelim. Örneğin, elinde sigarayla bir vatandaş kahveye girdi ya da kahveci çay ocağındayken vatandaşın biri sigara yaktı, kahveci de görmedi. O sırada denetim memuru geldi, tutanak yazdı. Bu durumda direkt esnafa fatura kesilmesini doğru bulmuyorum. Sigara içen kişiye 88 lira, iş yerine ise bin ile 5 bin lira arasında para cezası kesiliyor. Kişilere verilen ceza gerekirse 3 bin, 5 bin, 10 bin lira olsun. Böylece kişi de bunu suistimal etmez. İş yerlerine verilen cezanın artırılmasını değil, azaltılmasını istiyoruz."

Kahvehane işletmecilerinin dükkanlarının önündeki açık alanları kullanmak istediğini dile getiren Ağaoğlu, sigara içen vatandaşların dükkan önlerindeki alanda sigarasını içip geri içeri girebilmesinin sağlanabileceğini, bu konuda belediyelerin esnafa daha yumuşak yaptırımlarla davranması gerektiğini söyledi.

"Büfeler gece yarısına kadar açık kalsın" önerisi

Ağaoğlu, bakkal ve büfecilerin alkol satış yasağı saatinin 22.00'den gece yarısına çıkarılmasını istediklerini belirtti. Büyük marketlerin saat 22.00'de kapanmasının ardından büfelerin iş yapabildiğine işaret eden Ağaoğlu, "Antalya turizmin başkenti, birçok yabancı turist büfelerden alışveriş yapıyor. Büfeci esnafı ekmek derdinde" dedi. - Antalya

Kaynak: AA / Güncel
title
Close