Haberler

Kahta'da 'Cabir Bin Hayyan' Paneli Düzenlendi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adıyaman’ın Kahta ilçesinde ‘Cabir Bin Hayyan’ konulu panel gerçekleştirildi.

Adıyaman'ın Kahta ilçesinde ' Cabir Bin Hayyan' konulu panel gerçekleştirildi.

Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığınca desteklenen Diriliş Kitap Kafe tarafından bilim adamlarından Cabir Bin Hayyanın düşünceleri ve eserlerini konu alan panel gerçekleştirildi.

Panelin açılış konuşmasını yapan Eğitimle Diriliş Derneği Başkanı Bilal Akgül, dernek çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Başkan Akgül, "Okuma ve ilim öğrenme konusunda ciddi bir rehavetin olduğu zamanımızda çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Pazar günlerini tamamen bayanlara tahsis etmiş bulunmaktayız. Gün boyunca kitap kafede bayanlara özel programlar, kitap tahlilileri ve kişisel becerilerinin gelişmesine katkı sağlayacak etkinlikler yapıyoruz. Yaptığımız bu çalışmalara ilgi duyan herkesin katılımına açıktır" dedi.

Dernek olarak son iki yılda İslam medeniyetinin değerli şahsiyetlerini tanıtmaya çalıştıklarını belirten Panel Moderatörü Eğitimci İrfan Çelenk, "Daha 8. ve 9. Yüzyıllarda öyle bilimsel çalışmalara ve buluşlara imza atmışlar ki Batı bu çalışmaları ancak 18. ve 19. yüzyıllarda yapabilmiştir. Süreç olarak medeniyetimiz Batının bin yıl önündeydi. Atomun parçalanabileceğini ilk öne süren bilim adamı, ilk laboratuarın kurucusu, merceğin mucidi ve daha birçok bilimsel çalışmalara imza atan kimyanın babası Cabir Bin Hayyan'ı sizlere anlatmaya çalışacağız" şeklinde konuştu.

Cabir Bin Hayyan'ın düşüncelerine ve eserlerine değinen Eğitimci İsmail Işık, "Eserlerinden 27 tanesi 1473-1710 yılları arasında Latince, Fransızca ve Almanca olarak basıldığı halde günümüzde bizim dilimize çevrilmiş bir tane eserine rastlamıyoruz bu bizim için hazin bir durumdur. Fransız şarkiyat alimi Catdonne, onu dünyanın 12 büyük dahisinden biri olarak tanımladığını, Bacon'un ondan hayranlıkla bahsettiğini, kimya ilminde açtığı çığırın, Priestley ve Lavoisier'in açtıkları çığırdan daha önemli olduğu ittifakla kabul ettiğini söyledi. Cabir Bin Hayyan ateşe dayanıklı bir kağıt ve gece okunabilen bir mürekkep üretiyor. Yine öyle bir katkı maddesi keşfediyor ki demir üzerine konulduğunda pas yapıyor kumaş üzerine sürüldüğünde onu su geçirilmez kılıyor. En önemli vasıflarından biri deneycilik olan Hayyan'ın Kimya ilminin hem teorik hem de pratik alanda çok büyük bir mesafe kat etmesine vesile olmuştur" dedi.

Doğu ve Batı ilim dünyasında ona denk veya Cabir Bin Hayyanı aşan bir kimyacı yetişmediğini belirten konuşmacı Eğitimci Osman Dağ ise, "Fuat Sezgin'e göre Cabir bin Hayyan kendisinden sonra Müslüman bilim adamlarının nerede ise tamamına etki etmiştir. Batı ancak 17. yüzyıldan sonra Cabir Bin Hayyan'ın söylediklerine ekleme yapabilmiştir. Hayyan'a göre 'bilgi duyularla elde edilir. Buradan derece derece akli bilgiye yükselir. Bilgide akıl yürütme esastır. Yahut bilgi akıl yürütülerek elde edilir ama her bilgi üretmede akıl yetmediği için, belli bir ölçüde sezginin etkisini taşır. Cabir kimya için birçok ayırma, saflaştırma yöntemi ve aracı kullanmıştır. Bunlardan biri de damıtma için kullanılan imbiktir. Tıp ve biyoloji için mikroskop ne ise kimya için imbik de odur. Çocuklarımızın ders kitaplarında Müslüman bilim adamlarının adlarını ve çalışmalarını görmeleri ve öğrenmeleri çocuklarımıza özgüven verecektir" dedi.

Panel soru cevap faslı sona erdi.

METEM Konferans Salonunda düzenlenen panele, AK Parti Kahta İlçe Başkanı Bedir Yeni, Kahta Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Dağ, Kahta ilçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Halil Tünçmen, Panel Moderatörü Eğitimci İrfan Çelenk, konuşmacılar Eğitimci Osman Dağ ve İlahiyatçı Eğitimci İsmail Işık, eğitimciler, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. - ADIYAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close