Haberler

Kahramanmaraş Depremlerinde Köylerde Konut Yenileme Kolaylığı

Kahramanmaraş Depremlerinde Köylerde Konut Yenileme Kolaylığı
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, depremden etkilenen köylerde konutların yerinde yeniden yapılmasına yönelik düzenlemeleri Resmi Gazete'de yayımladı. Bu çerçevede, hasarlı konutların yeniden inşası için parsel boyutları ve çekme mesafeleri gibi şartlarda esneklik sağlandı.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 tarihli depremlerden etkilenen köy yerleşik alanlarına yönelik Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğindeki düzenlemeyle, konutların yerinde yeniden yapılmasına ilişkin kolaylık sağlandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hazırlanan Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, köy yerleşik alanlarında mevcut konutları yıkılan veya orta-ağır hasarlı olanlardan, yaşadıkları köylerinden ayrılmadan barınma amaçlı yapılarını yerinde dönüştürecek kişilerin parsel boyut ve geometrileri ile mevcut yapılaşma nedeniyle yaşadıkları sorunların çözümü için düzenleme yapıldı.

Yönetmeliğe eklenen geçici maddeyle, belediye mücavir alan sınırları içinde veya dışında planı bulunmayan köy ve mezraların yerleşik alanlarında ve kırsal yerleşik alanlarda orta hasar ve üzeri hasarlı olarak tespit edilen barınma amaçlı konut yapılarının yerinde yeniden yapımında, parsellerin yol cepheleri dahil olmak üzere sınırlarında en az 1,50 metre, parsel içindeki binalar arasında ise en az 3 metre çekme mesafesi bırakılarak yapılaşmaya imkan tanındı.

Belirtilen çekme mesafelerinin sağlanamadığı durumlarda, parsel sınırları içinde kalmak kaydı ile yapıların afetten önceki durumuna göre çekme mesafelerinin ilgili idarece belirlenebilmesi yönünde yerel yönetimlere (belediyeler ve il özel idareleri) yetki verildi.

Bu parsellerde yapı sayısı sınırlaması depremler öncesi bina sayısını aşmamak kaydıyla serbest bırakıldı.

Yönetmelikle ayrıca köy ve kırsal yerleşik alanlar ve civarının tespiti yapılırken taşkın, heyelan, çığ ve kaya düşmesi gibi afet riski olanlar ile dere yatağı ve sıhhi-jeolojik açıdan üzerinde yapı yapılmasında sakınca bulunan alanların dışarıda bırakılması da sağlandı.

Söz konusu düzenlemeden yararlanılabilmesi için başvuruların, 31 Aralık 2026'ya kadar ilgili idarelere yapılması gerekiyor.

Dışişleri Bakanı Fidan: Nükleer savaş riski var, bu bir şaka değil

Dışişleri Bakanı Fidan: Nükleer savaş riski var, bu bir şaka değil

Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı sanık kürsüsünde! İşte ilk sözleri

Bebek katili çetenin lideri hesap veriyor! İşte ilk sözleri

Birinin 3, diğerinin 4 çocuğu vardı! Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

İstanbul'da beklenen kar yağışı başladı

Anlık İstanbul

title