Kağıthaneli Kadınlar Depreme Hazırlanıyor
Afete Hazırlık ve Risk Azaltma Projesi kapsamında bir araya gelen ve afet eğitimi alan Kağıthaneli kadınlar, oluşturulmuş deprem senaryolarının değerlendirerek mevcut riskleri masaya yatırdıkları bir toplantı düzenledi.
Afete Hazırlık ve Risk Azaltma Projesi kapsamında bir araya gelen ve afet eğitimi alan Kağıthaneli kadınlar, oluşturulmuş deprem senaryolarının değerlendirerek mevcut riskleri masaya yatırdıkları bir toplantı düzenledi.
Kağıthane Belediyesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Kadın Emeği Değerlendirme Vakfı ve İlk Adım Kadın Kooperatifi işbirliğiyle gerçekleşen proje kapsamında ilçenin 19 mahallesinde afet odaklı risk haritalama çalışması yapan kadınlar, mevcut riskleri masaya yatırdı. Bu kapsamda Kağıthaneli kadınlar tarafından Kağıthane Belediyesi Meclis Salonu'nda toplantı düzenlendi. Toplantıya, Kağıthane Kaymakamı Akın Varıcıer, Kağıthane Belediye Başkanı Yardımcısı Şaban Demirel, Kadın Emeği Değerlendirme Vakfı Başkanı Şengül Akçar, Kağıthane Mahalle Komitesi ve Kağıthaneliler katıldı.
Toplantıda ilk olarak mahalle komitesi üyeleri yaptıkları çalışmalarla ilgili sunumlarını yaptı. Ardından afete karşı yapılması gereken ön hazırlıklarla ilgili sinevizyon gösterileri sunuldu. Sunumların ardından bir konuşma yapan Kağıthane Belediye Başkanı Yardımcısı Şaban Demirel, "Sunumlar çok önemli ve özenli bir projedir. Bu anlamda özelde olmasının esası da herhalde kadın elinin değmesidir. Biz böyle uygulanabilir bir projenin Kağıthane'de tercih edilebilmesinden dolayı tüm emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. İnşallah süreç içerisinde istişarelerimiz devam edecek. Bu çalışmayı daha verimli hale getirmenin gayreti içerisinde olacağız" dedi.
"AFETLERDEN EN FAZLA KADINLAR VE ÇOCUKLAR ETKİLENİYOR"
Kadın Emeği Değerlendirme Vakfı Başkanı Şengül Akçar ise, "Bu toplantıdaki amaç Kadınların Kağıthane'de afete hazırlanmasıdır. Bunu da kadınlar liderliğinde yapmak gerekir. Çünkü bu kadınların afet öncesi ve sonrası rolleri çok önemli ve kritik, afetlerden en fazla kadınlar ve çocuklar etkileniyor. Onların afet sonrası daha hazırlıklı olması ve restorasyon döneminde kadınların rolünün öne çıkartmak ve gerçekten onlara aktif rol vermektir. Bu proje kapsamında kadınlar Kağıthane'deki her mahallede kadın komiteleri oluşturdu. Bunlar afet açısından Kağıthane'deki riskleri değerlendirdiler. Sonuçta ortaya bir risk haritası çıkarttılar. Bu risk haritasına dayanarak hazırlık açısından Kağıthane'de neler yapılmalı, bunun planını çıkarttılar. Bu eylem planını bu toplantı sayesinde başlattılar" diye konuştu.
"Kadın öğrenirse aile de öğrenir" anlayışıyla yola çıkılan projede afete karşı ön hazırlık için bilgilendirilen kadınlar, afet sonrası altın saatler olarak adlandırılan ilk 72 saat için yapmaları gerekenleri öğrendi. Arama kurtarma ekiplerinin afetzedelere ulaşana kadar ailelerin hayatta kalması için yapılması gerekenleri ve ilk yardımı öğrenen kadınlar, bu kez komşuları için harekete geçti. Mahalle afet komiteleri oluşturarak çalışmalarına başlayan kadınlar tespit ettikleri riskleri azaltmaya yönelik öneriler geliştiriyor. - İSTANBUL