Kafkasya'daki Çatışmalar ve Alternatif Çözüm Yolları" Konferansı
Azerbaycan'ın Tiflis Büyükelçisi Dursun Hasanov da "Artık yeni nesil ve tüm dünya, Hocalı'da bir soykırım yaşandığını, orada neler olup bittiğini iyi bilmelidir.
Azerbaycan'ın Tiflis Büyükelçisi Dursun Hasanov da "Artık yeni nesil ve tüm dünya, Hocalı'da bir soykırım yaşandığını, orada neler olup bittiğini iyi bilmelidir." dedi.
Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te Güney Kafkasya'da Dağlık Karabağ, Abhazya ile Güney Osetya meseleleri ve çözüm yollarının tartışıldığı "Kafkasya'daki Çatışmalar ve Alternatif Çözüm Yolları" konferansı düzenlendi.
Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te İvane Javakhişvili Devlet Üniversitesinde düzenlenen konferansa, Azerbaycan'ın Tiflis Büyükelçisi Dursun Hasanov, Azerbaycan Milli Meclisi milletvekili Elman Memmedov, Azerbaycan'ın devlete ait petrol şirketi Socar'ın Gürcistan şubesi müdürü Mahir Memmedov, Kafkasya konularındaki Gürcü uzman Mamuka Areşidze, Gürcü ve Azerbaycanlı profesörler, üniversite öğrencileri ve yetkililer katıldı.
Azerbaycan'ın Tiflis Büyükelçisi Dursun Hasanov, konuşmasında Hocalı katliamına değindi. 25 yıl önce 613 kişinin ölümü, bin 275 kişinin yerlerinden edilmesine neden olan Hocalı Katliamı'nın aslında bir soykırım olduğunu anlatan Hasanov, "Artık yeni nesil ve tüm dünya, Hocalı'da bir soykırım yaşandığını ve orada olup bitenleri iyi bilmelidir." ifadesini kullandı.
İvane Javakhişvili Devlet Üniversitesine bağlı Kafkasya Enstitüsü Başkanı Pr.Tsira Baramidze, zengin hoşgörü kültürüne sahip Kafkasya bölgesinde Gürcistan'ın Abhazya ve Güney Osetya, Azerbaycan'ın da Dağlık Karabağ bölgelerinde yaşanan çatışmalar nedeniyle güvenliğin ve istikrarın büyük zarar gördüğünü söyledi.
Baramidze, bir ilk olan konferansta Kafkasya'daki çatışmaların sebepleri değil çözüm yollarının tartışılacağını belirterek, "Kafkasya'nın istikrarı için bu bölgede tüm halkların barış içinde yaşamak amacıyla ortak mücadele vermesi gerekiyor." ifadesini kullandı.
Gürcü uzman Mamuka Areşidze de konuşmasında Kafkasya halklarının, Dağlık Karabağ, Abhazya ve Güney Osetya'da yaşanan trajedilerin kurbanları olduğunu ifade ederek, bu çatışmalardan Rusya'yı sorumlu tuttu.
Areşidze, "Devletler sürekli olarak birbirlerine düşmanlık güdemez. Maalesef bugün de tanık olduğumuz gibi, çeşitli halklar arasında düşmanlık yaratma durumu, üçüncü bir gücün (Rusya) desteğiyle devam ediyor. Bu durum onun çıkarınadır. Bu bilerek yapılıyor. Güney Kafkasya'yı kolayca kontrol edebilmek için yapıyorlar." değerlendirmesinde bulundu.
Mamuka Areşidze, Güney Kafkasya halklarının ilişkilerini güçlendirmesi, kendi çabalarıyla barış ve istikrarı oluşturması gerektiğini savundu.