Haberler

'Kafes Eylem Planı' Davası

'Kafes Eylem Planı' Davası
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kafes Davasında Tutuklu Sanıkların Bu Hallerinin Devamına Karar Verildi.

Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç ile eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü'nün de aralarında bulunduğu 3'ü tutuklu 33 sanığın yargılandığı davada, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verildi.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada savunmalarını yapan tutuksuz sanıklar, suçlamaları kabul etmeyerek, beraatlarını istediler.

Sanıkların çapraz sorguları sırasında müdahil avukatlarının yönelttiği bazı sorulara sanık avukatlarının itirazı üzerine tartışmalar çıktı. Avukatların birbirlerine, sanıklara soru sorma usulünü hatırlattığı duruşmada araya giren Mahkeme Heyeti Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, karşılıklı atışılmaması konusunda uyarılarda bulundu.

Müdahil avukatlarından Ergin Cinmen, ''komploya uğrayan bazı sanıkların, bunun asker ayağının ortaya çıkarılmasını ve kendi içlerinde de hainlerin olduğunu söylediklerini'' belirterek, ''Bunlar gerçeğin ortaya çıkartılması açısından son derece önemli. Bununla ilgili açıklamak istedikleri şeyler varsa açıklasınlar'' diye konuştu.

Duruşmada talepleri sorulan Cumhuriyet Savcısı Ahmet Nuri Saraç, bu dava dosyası ile Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmata ilişkin dava dosyasının birleştirilmesini, tutuklu sanıklar Kurmay Albaylar Mücahit Erakyol ve Levent Gülmen ile Kurmay Yarbay Halil Özsaraç'ın tahliye edilmesini istedi.

ARA KARAR

Duruşmayı sona erdiren mahkeme heyeti, taleplerle ilgili ara kararı açıkladı.

Buna göre heyet, bu dava dosyasının, yargılama konusu ve eylemlerin bağlantılı olması, dava delillerin büyük oranda ortak olması, delillerin sonuçları itibariyle birbirlerini doğrudan etkilemesi ve iddia ile savunmaların birbirleriyle doğrudan bağlantılı olması gerekçeleriyle ''Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat'' davası dosyasıyla birleştirilmesine oy çokluğuyla karar verdi. Bu iki dosya arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğunu belirten heyet, dosyaların birleştirilmesinin gerekli ve zorunlu olduğunu da ifade etti.

Mahkeme heyeti, Poyrazköy'de bulunan mühimmata ilişkin davanın tutuklu sanıklarından emekli Binbaşı Levent Bektaş'tan ele geçirildiği öne sürülen ve adli emanette bulunan 1 no'lu CD ile 3 no'lu DVD'nin imajlarının, mahkemece tespit edilecek bilirkişi tarafından adli analizle yeterli sayıda çıkarılarak, talepte bulunan sanık ve avukatlarına verilmesini de kararlaştırdı.

Heyet, tutuklu sanıklar Kurmay Albaylar Mücahit Erakyol ve Levent Gülmen ile Kurmay Yarbay Halil Özsaraç'ın tahliye taleplerini, kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunması ve devam etmesi, atılı suçların CMK'nın 100/3. maddesinin 11. bendinde sayılan ''Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı'' suçlardan olması ve Kafes Eylem Planı ile ilgili TÜBİTAK'a yaptırılan bilirkişi incelemesinin henüz sonuçlanmamasını dikkate alarak, oy çokluğuyla reddetti.

Koramiral Kadir Sağdıç ve emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü'nün de aralarında bulunduğu 30 tutuksuz sanığın, savunmaları alındığı gerekçesiyle duruşmalara gelme zorunluluğunun kaldırılmasına hükmeden heyet, sanık Binbaşı Metin Fidan hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması talebini de atılı suçun mahiyeti ve kuvvetli suç şüphesini gerekçe göstererek oy çokluğuyla reddetti.

Mahkeme heyeti, duruşmanın, dosyanın birleştirildiği Poyrazköy'de bulunan mühimmata ilişkin davanın görüleceği 14, 15 ve 16 Temmuz 2010 tarihine bırakılmasına karar verdi.

HAKİM OKTAY KUBAN'IN KARŞI OYLARI

Mahkeme heyetinin, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamı, davanın birleştirilmesi ve Binbaşı Metin Fidan'ın yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmaması kararlarına, üye hakim Oktay Kuban tarafından muhalefet şerhi konuldu.

Hakim Kuban, bu dava dosyasında yargılanan sanıklar ile ''Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat'' davası dosyasında yargılanan sanıklar arasında ortak bir eylem yaptıklarına dair açılmış bir dava bulunmadığını belirterek, müdahilleri olan bu davanın, kapsamlı olan diğer davayla birleştirilmesinde hukuki bir yarar bulunmadığını aktardı.

Her iki dava dosyasının birleşmesinin davanın uzamasına neden olacağı için etkin ve kaliteli bir yargılama yapılmasına engel teşkil edeceğini ve maddi gerçeğin bir an önce ortaya çıkmasına yarar sağlamayacağını belirten Kuban, iki dava dosyasının birleştirilmesi yönündeki çoğunluk görüşüne katılmadığını söyledi.

Tahliye taleplerinin reddedilmesine ilişkin karşı görüşünü açıklayan Kuban, gerekçelerini şöyle sıraladı:

''Bir şahsın tutuklanabilmesi veya tutukluluk halinin devamı için suçu işlediğine dair kuvvetli şüphenin varlığını gösteren olguların bulunması gerekmektedir. Dosyadaki mevcut bilgi ve belgelerin, atılı suçun unsurlarına göre kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olgular oluşturmaması ve hukuki niteliği ile sanıkların ifadeleri birlikte değerlendirildiğinde, tutuklu sanıklar hakkında kuvvetli suç şüphesi varlığını gösteren olgular bulunmamaktadır. Dosyada sanıkların kaçması, saklanması, delilleri gizlemesi, yok etmesi veya değiştirme girişiminde bulundukları yönünde tutuklama nedeni sayılacak olgu ve iddialar bulunmamaktadır. Aynı yargılamayla aynı suç ve delillerle suçlanan diğer sanıkların tutuksuz yargılanıyor olması ve tutuklu sanıkların tutuksuz yargılanmalarının yargılamanın amacına ulaşmasına engel teşkil edeceğine dair somut olguların bulunmaması nedeniyle tutuklu sanıkların tahliye edilmeleri gerektiği görüşünde olduğum için çoğunluğun görüşüne katılmıyorum.''

Kuban, sanık Binbaşı Metin Fidan hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmamasına ilişkin karşı oyunda ise kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların ve kaçma şüphesinin bulunmayışı nedeniyle çoğunluğun görüşüne katılmadığını dile getirdi.

KAFES İLE YRAZKÖY DAVALARI BİRLEŞTİRİLDİ

Kafes davası Poyrazköy davası ile birleştirildi. Tutuklu sanıklarının tahliye taleplerinin reddeden mahkeme tutuksuz sanıkların duruşmadan vareste tutulma taleplerini kabul etti. Üye hakim Oktay Kuban iki karara da şerh koydu.

Kafes davasında 3'ü tutuklu 33 sanık ve avukatları savunmalarını tamamladı. Sanıklar ve avukatları beratlarını talep etti. Duruşma savcısı Nuri Ahmet Saraç, tutuklu sanıkların tahliye edilmesi ve davanın Poyrazköy davası ile birleştirilme taleplerinin kabul edilmesini istedi. Talepleri alan mahkeme duruşmaya ara verdi.

Aranın ardından kararlarını açıklayan mahkeme heyeti, Kafes ile Poyrazköy davalarının birleştirilmelerine karar verdi. Mahkeme, delillerin ortak olduğu, sonuçları itibariyle birbirlerini etkilediği, iddia ve savunmaların birbirleri ile doğrudan ilgili olduğundan hukuki ve fiili irtibat bulunduğu, sağlıklı bir değerlendirme ve karar vermenin mümkün olması gerekçesiyle davaları birleştirdi.

Tutuklu sanıklar Albay Mücahit Erakyol, Albay Levenk Gülmen ve Yarbay Halil Özsaraç'ın tahliye talepleri ise reddedildi. Sanıkların üzerine atılı suçun niteliği göz önünde bulundurulduğunda kuvvetli suç şüphesinin devam ettiğini belirten mahkeme, suçun Anayasal düzene karşı suçlardan olması nedeniyle tahliye taleplerini kabul etmedi. 30 tutuksuz sanığın duruşmadan vareste tutulma talebi ise bu sanıkların savunmalarını tamamlamış olmaları dolayısıyla kabul edildi.

Mahkeme Levent Bektaş'tan ele geçirilen 1 nolu CD ve 3 nolu DVD'nin imajlarının mahkemece tayin edilen bilirkişi tarafından yeterli sayıda çıkartılarak talepte bulunan sanık ve avukatlarına verilmesini kararlaştırdı. Kafes davası Poyrazköy davası üzerinden yürüyecek. Duruşma Poyrazköy davasının görüleceği 14, 15, 16 Temmuz 2010 tarihine ertelendi.

Bu arada birleştirme ve tahliye taleplerinin reddi oy çokluğu ile kabul edildi. Üye hakim Oktay Kuban bu kararlara muhalefet etti. Kuban, bu davanın sanıkları ile Poyrazköy sanıklarının ortak bir eylem yaptıklarına dair açılmış bir dava bulunmadığını gerekçe gösterdi. Kuban şerh kararında, "Dosyadaki mevcut bilgi ve belgelerin atılı suçun unsurlarına göre kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olgular oluşturmaması ve hukuki niteliği ile sanıkların ifadeleri birlikte değerlendirildiğinde tutuklu sanıklar hakkında kuvvetli suç şüphesi varlığını gösteren olgular bulunmamaktadır." dedi. Kuban birleştirmenin davanın uzamasına neden olacağını ve kaliteli bir yargılama yapılmasına engel olacağını savundu.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close