Kadınların Gözünden "Çağdaş Sanatlarda Merkezileşme"
Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, "Kim Gitti/Geride Ne Kaldı?" projesi ile çağdaş sanatlarda "merkezileşme" olgusunun kadın sanatçıların üretimlerini ve kadınlık deneyimlerini nasıl etkilediğini sorguluyor Uçan Süpürge Kadın...
Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, "Kim Gitti/Geride Ne Kaldı?" projesi ile çağdaş sanatlarda "merkezileşme" olgusunun kadın sanatçıların üretimlerini ve kadınlık deneyimlerini nasıl etkilediğini sorguluyor Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, "Kim Gitti/Geride Ne Kaldı?" projesi ile çağdaş sanatlarda "merkezileşme" olgusunun kadın sanatçıların üretimlerini ve kadınlık deneyimlerini nasıl etkilediğini sorguluyor.
Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, "Kim Gitti/Geride Ne Kaldı?" projesi kapsamında, aralarında Şükran Moral, Nancy Atakan, Nazan Azeri, Maria Sezer ve Nezaket Ekici'nin de bulunduğu Türkiye ve Bulgaristan'dan 40 kadın sanatçının yapıtları 31 Ağustos-14 Eylül tarihleri arasında Plevne'de Ilya Beshkov Galeri'de sergilenecek. Eserler, 1-14 Ekim arasında ise Ankara'da Çağdaş Sanatlar Merkezi B ve C Galerileri'nde görülebilecek.
-ÇAĞDAŞ SANATLARDAKİ ERİL YAPI SORGULANACAK-
Uçan Süpürge'nin 26 Ekim 2011'den bu yana, Bulgaristan'dan Community Centre Chistalishte LIK-1959 ile birlikte yürüttüğü "Kim Gitti/Geride Ne Kaldı?" projesinde, "çağdaş sanatlar alanında eserler üreten ve çeşitli nedenlerle yaşadığı kenti terk ederek İstanbul/Türkiye ve Sofya/Bulgaristan özelinde sanatın "merkezileşti(rildi)ği' kentlere göçmek durumunda kalmış kadın sanatçılara ulaşarak, çağdaş sanat alanındaki eril yapıyı sorgulamak" amaçlanıyor. "Kim Gitti/Geride Ne Kaldı?" sorusundan hareketle yola çıkan proje, toplumsal cinsiyete dayalı sorunları irdeleyerek, özellikle çağdaş sanatlar alanında toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısını yaygınlaştırmayı hedefliyor.
-40 KADIN SANATÇI ILYA BESHKOV GALERİ'DE-
31 Ağustos-14 Eylül 2012 tarihleri arasında Plevne'deki Ilya Beshkov Galeri'de açılacak olan serginin küratörlüğünü sanat eleştirmeni ve küratör Beral Madra'nın danışmanlığında, Türkiye'den Saliha Kasap ile Bulgaristan'dan Demna Dimitrova yapacak. Sergide resimden videoya, enstalasyondan fotoğrafa çeşitli sanat disiplinlerine yer verilecek. Yapıtlar, kadın sanatçıların gözünden merkezileşme sorununun dayattığı "göç" olgusunu toplumsal cinsiyet eşitliği vurgusuyla öne çıkaracak. Projeye, sadece sergide yer alan yapıtlarıyla değil, politik duruşları ve toplumsal cinsiyet odaklı yaklaşımlarıyla da destek veren sanatçılar şöyle:
"Ardan Özmenoğlu, Bahar Oganer, Boryana Rossa, Burçak Bingöl, Diana Kamenova Boneva, Elena Kaludova, Gül Ilgaz, Gülçin Aksoy, Hatice Karadağ, Ilka Peicheva, İlke Yılmaz, Kalina Dimitrova, Katia Damianova-Terzieva, Lora Dimova, Maria Sezer, Merve Şendil, Milena Gramova, Miryana Todorova, Nancy Atakan, Nazan Azeri, Nazlı Eda Noyan, Neşe Akbaş, Nezaket Ekici, Pavlina Chakarova, Penka Mincheva, Petja Dimitrova, Rada Dicheva, Ralitsa Yaneva, Raziye Kubat, Stela Vasileva, Svetlana Mircheva, Svetozara Alexandrova, Şükran Moral, Vasilena Gankovska, Vessela Statkova, Violeta Tanova, Yeşim Akdeniz, Zeyno Pekünlü, Melike Kılıç ve Özgül Arslan." - Ankara