Kadınlara ' Yerel Yönetimlerde Yeralın' Çağrısı
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül, fırsat eşitliği için kadınların yerel yönetimlerde daha fazla yeralması gerektiğini söyledi.
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül, fırsat eşitliği için kadınların yerel yönetimlerde daha fazla yeralması gerektiğini söyledi.
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nun Balıkesir ve Çanakkale bölgesi bilgi ve deneyim paylaşımı platformu toplantısı bugün Otel Basri'de yapıldı. Toplantıya, Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül ile komisyon üyesi biri erkek 9 milletvekilinin yanı sıra AK Parti Balıkesir Milletvekili Tülay Babuşçu ve MHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut da katıldı.
Toplantıda kadın erkek eşitliği ile birlikte kadına yönelik şiddete de dikkat çekildi. Bilgi ve deneyim paylaşım toplantısı 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinde Geri Sayım Başladı' tanıtım filminin gösterimi ile başladı. Toplantıda konuşan Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kocaeli Milletvekili Azize Sibel Gönül, kadın erkek eşitliği konusunda anayasamızda birçok dünya ülkesinden daha ileri bir çok önemli düzenleme yapıldığını belirtirken, "Hayatlarımız belki farklı ama haklarımız aynı. Kadın olduğunuzda bu haklara ulaşmanızda bir takım engeller önümüze çıkıyor. Bu her alanda olabiliyor. Haklara ulaşmadaki zorlukları, engelleri kaldırmak, hep birlikte özellikle kadının erkeğin işbirliği ile yapması gereken bir şey" dedi.
Sivil toplum örgütü temsilcilerine seslenen Gönül, "Aslında bizim bir şey söylememizden ziyade, sizin birşeyler söylemeniz önemli. Sizin bu konuda uygulamalarda, getirilen düzenlemelerde aksayan ya da politikalarda ne gibi eksiklikler var bunları dile getirmenizi istiyoruz. Bu aksaklıkları belirlemek, tespit etmek, eylem planı hazırlamak istiyoruz" diye konuştu.
KADIN YEREL YÖNETİMLERDE OLMALI
2014'de yerel seçimlerin yapılacağına dikkat çeken Gönül, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yerel yönetimlerdeki kadın varlığımız ülkemizin gelişmişlik seviyesi bakımından, değerlendirmeler açısından bizi çok aşağılara çeken alanlarda. Öncelikle bu alanlarda çok daha fazla kadının olması mümkün. Çünkü, yerelde üretilen hizmetlerin çoğu direkt kadınla alakalı. O yüzden öncelikle kadınların bu alanlarda var olabilmesi için, kadınların bunu istemesi ve bu alanda var olabileceklerine inanması lazım. İnanmak ve çalışmak birinci öncelik ama bu konuda tüm siyasi partilerin, tüm yerel yöneticilerin özellikle gayret göstermesini, önemli çalışmalar yapmasını bekliyoruz."
ŞİDDETE DİKKAT ÇEKTİ
Bir başka toplumsal yara olan şiddete de dikkat çeken Gönül, "Şiddet her ne alanda olursa olsun aslında topyekün mücadele gerektiğine inanıyoruz. Bu bir salgın gibi, hastalık gibi, büyüme potansiyeli olan bir şey. Bakın spordan sağlık çalışanlarına, çocuktan kadına her alanda şiddet var. Siz bunun önlenmesi için en iyi yasaları da koysanız da bu değişimi sağlamak adına topyekün mücadele gerekiyor. Dolayısıyla bu konuda uzun emekler, çabalar gerekiyor ki bu davranış kalıpları değişsin" dedi.
BİZ DE VARIZ
Vali Yılmaz Arslan ve Belediye Başkanı İsmail Ok toplantıda 'Biz de Varız' bildirgesine imza attı. Bildirgede şiddetin katı töre, gelenek gibi hiç bir gerekçeyle meşrulaştırılamayacağı vurgulanırken, "Hayat arkadaşlarımız, kardeşlerimiz, annemiz, geleceğimizi emanet ettiğimiz evlatlarımız, kadınlar bu toplumun yarısını oluşturan erkeklerle aynı haklara sahip bireylerdir. Bu nedenle kadına yönelik şiddete ortak olmayacağız, seyirci kalmayacağız. Kadına yönelik şiddete son vermek için el ele verelim. Kadına karşı şiddetle mücadelede erkekler olarak üzerimize düşen görevi yapmak üzere kararlıyız, biz de varız" ifadesi yeraldı.
Balıkesir ve Çanakkale valiliklerinin sunumu ile süren toplantı çeşitli konuların görüşülmesi ve değerlendirmelerle sona erdi. - Balıkesir