Kadınlar Yiyecek Maddelerinin Satıldığı Yere, Erkekler Ambalaja Bakıyor
Kadınlar, en çok yiyecek maddelerinin satıldığı yerin koşullarına dikkat ederken, erkekler ise ürünün ambalajının sağlam olup olmadığına dikkat ediyor.
Kadınlar, en çok yiyecek maddelerinin satıldığı yerin koşullarına dikkat ederken, erkekler ise ürünün ambalajının sağlam olup olmadığına dikkat ediyor.
Gıda Güvenliği Derneği, 7 Nisan Dünya Sağlık Günü kapsamında tüketicilerin gıda güvenliği konusunda bilgi düzeyini araştırdı. Araştırma sonuçları, düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşıldı. Basın toplantısında konuşmacı olarak Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner ve GGD Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Esat Karakaya yer aldı.
Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, Gıda Güvenliği Bilgi Düzeyi Araştırması hakkında şu açıklamalarda bulundu: "Gıda Güvenliği Derneği olarak tüketicilerin gıda güvenliği konusundaki algı ve bilinç düzeyini saptamak amacıyla TNS Global Türkiye'ye yaptırdığımız 'Gıda Güvenliği Bilgi Düzeyi Araştırması' sonuçlarını sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu araştırmada 27 Avrupa ülkesinde Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından gerçekleştirilen 'Special Eurobarometer - 354 Eurobarometer' araştırması temel alınarak çalışma gerçekleştirilmiştir. Dolayısıyla yapılan bu araştırma sonucunda Türk tüketicisinin gıda güvenliği konusunda algı düzeyini görme ve elde edilen bulguları Avrupa Birliği ülkelerinin sonuçlarıyla karşılaştırma imkanı elde ettik. Kantitatif Araştırma Tekniklerinden bilgisayar destekli yüz yüze anket yöntemi ile 18 ilde, bin 654 kişiyle yapılan araştırmada yer alan bazı sorulardan; 5 yıl öncesine kıyasla gıda güvenliği; gıda ile ilgili akla gelen olası sorun ya da riskler; sağlık açısından güvenli olmayan ve zararlı bir yiyecek ile ilgili duyulan son hikaye ve bu hikayeye gösterilen tepkiler, tüketicilerin gıda risklerine karşı kendilerini koruma eğilimi konularında çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor."
"GIDALAR ÇOK SAYIDA RİSKİ BİR ARADA TAŞIYAN ÜRÜNLERDİR"
Araştırma sonuçlarına göre tüketicilerin, alış veriş tercihlerinde sağlık üzerine etkininin ilk sırada yer aldığını belirten GGD Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Esat Karakaya, "Gıdaların sağlık üzerine etkisi konusundaki en güvenilir bilgi kaynağı olarak da kurumlar değil bireyler yani doktorlar diğer sağlık personelleri, aile ve arkadaşlar gösterilmiştir. Gıdalar çok sayıda riski bir arada taşıyan ürünlerdir. Bu risklerin bilim esaslı mevzuata dayalı olarak gıda ve sağlık otoriteleri tarafından yönetilmeleri gerekir. Toplumun bu kuruluşlara bireylerden daha az güvenmesi gıda-sağlık ilişkisi konusunda bugün her kesimin yakındığı kafa karışıklığı ve ortamın kirli bilgi üretmeye uygun hale gelmesinin ana nedenidir" şeklinde konuştu.
Gıda Güvenliği Bilgi Düzeyi Araştırma sonuçlarına göre tüketicilerin, alış-veriş tercihlerinde "sağlık üzerine etki ilk sırada yer alırken diğer önemli başlıklar ise şu şekilde:
"- Kent kesiminde yaşayan 18 yaş ve üzeri Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 38'i 5 yıl öncesine kıyasla gıda güvenliğinin geliştiğini düşünüyor.
Genel değerlendirmeden farklı olarak İzmir, Ege, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşayanların büyük kısmı beş yıl öncesine göre Gıda güvenliği aynı düzeyde görüşündedir.
C1 Ses grubunun yüzde 90'ı gıda alışverişinde güvenilir gıda olmasına önem verirken, Kadınların yüzde 89'unun kaliteye, Erkeklerin ise yüzde 89'u aile bireylerinin tercihlerine önem veriyor. En düşük seviyede önem verilen konu ise yüzde 81 oranında marka bilinirliği olmuştur.
Kadınların tercihlerinde ilk sırada alerjik madde içermemesi ve kalite yer alırken, erkeklerde ise kendisi ve ailesinin sağlığı en etkili olan kriterdir.
Görüşmecilerin gıda maddeleri satın alırken, en çok satın aldığı bir gıda ürünü bozuksa iade edeceğini yüzde 88 oranında belirtirken; kadınlar, gıda maddeleri satın alırken en çok yiyecek maddelerinin satıldığı yerin koşullarına dikkat ettiğini (yüzde 88 oranında), erkekler ise en çok ürünün ambalajının sağlam olup olmadığına dikkat ettiğini (yüzde 89 oranında) belirtmektedir.
Kadınların en çok endişe duyduğu husus çeşitli hileler ve aldatmalar yüzde 84 iken erkeklerin ise meyve, sebze veya tahıllardaki tarım ilacı kalıntıları yüzde 79 oranında yer alıyor". - İSTANBUL