Kadınlar, Kendi Rahim Ağzı Taramalarını Yapabilecek
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncer; rahim ağzı kanseri konusunda yeni bir tarama sistemi geliştirdiklerini açıkladı.
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, rahim ağzı kanserinin tespiti amacıyla yeni bir tarama metodolojisi üzerinde çalıştıklarını, geliştirecekleri sistem ile kadınların bir merkeze gitmesine, muayene olmasına gerek kalmadan, kendi kendine alabileceği bir sürüntü örneği ile tarama yapılabileceğini bildirdi.
KENDİ TARAMALARINI YAPABİLECEKLER
Tuncer, Karadeniz Ülkeleri Meme ve Serviks Kanseri Önleme Koalisyonu Toplantısı'nda yaptığı açıklamada, rahim ağzı konusunda yeni tarama metodolojisi geliştirildiğini ifade etti. Özellikle DNA bazlı olan sistem ile kadınların bir merkeze gitmesine gerek kalmadan, kendilerinin gönderebilecekleri bir kit aracılığıyla taramaların yapılabileceğini anlatan Tuncer, şunları kaydetti:
"Bunun önemli bir tarafı biz kendi sistemimizi, kendimiz geliştirmeye başladık. Yani Türk malı kitler geliştirilecek. Dünyada da inşallah yakın bir zamanda bu kullanılabilecek. Biz üniversite olarak bu araştırma geliştirme projesine destek vereceğiz. Hem kadınlar rahim ağzı kanseri için daha rahat taranabilecek, hem de kendi kendilerine örneklerini alabilecek. Hem de bir Türk tarama ürünü geliştirilmiş olacak."
Bu çerçevede rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsünün tespiti için kadınlara talepleri doğrultusunda bir kit geleceğini ve onun içinden çıkan malzemeye sürüntü örneği verilebileceğini anlatan Tuncer, bunun üzerinden ileri tetkiklerin yapılabileceğini ifade etti.
Sisteme yönelik AR-GE çalışmalarının devam ettiğini bildiren Tuncer, "Bu çok önemli bir gelişme. Rahim ağzı kanserine dönük muayenelerde rahat olmaması nedeniyle bir çok kadın taramalara gitmeyebiliyor. Bu büyük bir devrim olabilir taramalarda" dedi.
"BOĞAZ KÜLTÜRÜ GİBİ GAYET KOLAY"
Bu testin diğer uygulamadan farkının, kadının tarama yaptırması için bir merkeze ya da doktora gitmesine gerek kalmaması olduğunu vurgulayan Tuncer, şöyle devam etti:
"Taramalar için hasta olmak gerekmez. Zaten kadının bir şikayeti varsa bir doktora görünmesi lazım. Bununla hiç şikayeti olmayan cinsel hayata başlamış evli kadınların tümünün taranmasını hedefliyoruz. Kadınların kendi kendine alabileceği bir sürüntü testi ile tarama yapılabilecek, aynı boğaz kültürü gibi bir şey gayet kolay. Kiti aldıktan sonra, sonuçlar gerekli testin yapılacağı laboratuvara gidecek. Yani bir anlamda herkes kendinin doktoru olabilecek. Sonuçlar pozitif çıktığında kanser olmuş olmuyorsunuz, kanser olma ihtimaliniz yüksek oluyor. Bunu yakalayıp yok ediyoruz, yani kanser olmadan kurtuluyorsunuz. Bu çok önemli"
Söz konusu kitleri 2017 yılına kadar geliştirmeyi hedeflediklerini bildiren Tuncer, geliştirilmesi durumunda bu ürünlerin ihraç da edilebileceğini ve bir çok dünya ülkesinde bunun kullanabileceğini söyledi.