Haberler

Kadına Yönelik Şiddeti Kadınlar Tartışacak

Kadına Yönelik Şiddeti Kadınlar Tartışacak
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Evet Hala! Yıl 2011 Kadına Yönelik Şiddet Devam Ediyor" Başlığıyla 30 Mart Çarşamba Günü Doğuş Üniversitesi Tarafından Gerçekleştirilecek Panel,

Araştırmalar, her 10 kadından 4'ünün hayatının bir döneminde şiddete maruz kaldığını gösteriyor.

Doğuş Üniversitesi'nin düzenleyeceği panelde, namus cinayetleri, şiddet kurbanı kadınlar ve yaşamları, kadına yönelik şiddetin engellenmesine ilişkin yasal sorunlar gibi birçok konuyu uzmanlar ele alacak.

Ulusal çaptaki araştırmaların verilerinin de sunulacağı panel, çok önemli bir yaraya parmak basacak, çözüm önerileri üretmeye çalışacak.

Türkiye'nin ayıbı olan ve 2011 yılında hala engellenemeyen kadına yönelik şiddet, akademisyen, hukukçu, sivil toplum temsilcisi, medya mensubu kadınlar tarafından her yönüyle ele alınacak.

"EVET HALA! YIL 2011 Kadına Yönelik Şiddet Devam Ediyor" başlığıyla 30 Mart Çarşamba günü Doğuş Üniversitesi tarafından gerçekleştirilecek panel, saat 13.30'da başlayacak.

CNN Türk'te yayınlanan Medya Mahallesi programını hazırlayıp sunan Gazeteci Ayşenur Arslan'ın yöneteceği panelin konuşmacıları; KAMER Vakfının kurucusu ve yöneticisi Nebahat Akkoç, Mor Çatı'nın kurucularından avukat Canan Arın, Türkiye'de kadına yönelik şiddet ve namus cinayetleri konularında gerçekleştirilen en kapsamlı araştırmalara imza atmış Prof. Dr. Sabahat Tezcan ve Doç Dr. Filiz Kardam olacak.

Panelde, kadına yönelik şiddet 3 ayrı boyutuyla ele alınacak. Tartışmalar; "Kadına yönelik şiddetin ülkemizdeki yasal boyutu ve uygulamasında yaşanan sorunlar. Şiddetin kurbanı olan kadınlar ve yaşantıları. KAMER ve Mor Çatı örnekleri üzerinden şiddetin engellenmesi ve önlenmesi konusunda sivil toplum kuruluşlarına düşen görev" başlıkları zemininde gerçekleştirilecek.

Namus cinayetleri

Panelde, Birleşmiş Milletler ve Nüfus Bilim Derneği desteği ile Doç Dr. Filiz Kardam koordinatörlüğünde gerçekleştirilen "Türkiye'de Namus Cinayetlerinin Dinamikleri" başlıklı araştırma sonuçlarına da dikkat çekilecek. Araştırma sonuçlarına göre, namus cinayetlerinin sıklıkla yaşandığı illerde evli bir kadının evlilik dışı ilişkisi, bir kadının bir erkekle kaçması, evli bir kadının boşanması/kocasını terk etmesi, boşanmış bir kadının başka bir erkekle ilişkisi, bekâr bir kızın bir erkekle ilişkisi ve evli veya bekar bir kadının kaçırılması/tecavüze uğraması "namusa aykırı" olarak niteleniyor. Panelde hem bu araştırmanın hem de konuya ilişkin çeşitli araştırmaların ayrıntılı içeriği paylaşılacak, veriler yorumlanacak.

Rakamların gösterdiği tablo

Basına yansıyan haberlere göre, 2011'in ilk üç ayında tanıdıkları erkeklerin ellerinde can vermiş kadınların sayısı 24. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü'nün KSGM için 2008 yılında Türkiye genelinde yaptığı kadına yönelik şiddet araştırmasına göre ise Türkiye'de yaşayan her 10 kadından 4'ü hayatlarında bir noktada tanıdıkları biri eliyle şiddet görüyorlar. Bu durum eğitim ve refah düzeyine göre farklılık göstermekle birlikte, yüksek eğitim almış veya gelir düzeyi yüksek yaşam şartlarına sahip kadınlar arasında dahi her 10 kadından 3'ü hayatında bir noktada eşi veya birlikte yaşadığı bir kişi elinden şiddet görüyor. KAMER'in istatistikleri ise kadına yönelik şiddetin hazırlayıcı dinamiklerine ışık tutuyor. Şiddet gören kadınların %46'sı 18 yaşından genç evlenmiş, %50'si hiç eğitim almamış, %86'sının ise hiçbir sosyal güvencesi yok.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close