Haberler
Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Kadına Yönelik Şiddet, Ülkelerin Gelişmesine Engel'

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde (CÜ) 'Kadına Yönelik Şiddet' konulu panel düzenlendi.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde (CÜ) 'Kadına Yönelik Şiddet' konulu panel düzenlendi. Panel Başkanı Doç. Dr. Zehra Gölbaşı, kadına yönelik şiddetin, ülkelerin gelişmesini engellediğini ve mücadele edilmesi gereken önemli bir toplumsal sorun olduğunu ifade etti.

'25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü' nedeniyle CÜ Hemşirelik Öğrencileri Kulübü (CÜHEK) tarafından 'Kadına Yönelik Şiddet' konulu panel düzenlendi. CÜ Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen panele, Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal, CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, Sivas Valisi Alim Barut'un eşi Miyase Barut ve akademisyenler ile öğrenciler katıldı. CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık programda yaptığı konuşmada, kadına yönelik şiddet konusunu önemsediklerini belirterek panelin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti. CÜHEK Akademik Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Tuğut ise hemşireliğin şiddete uğrama konusunda daha riskli meslek grupları arasında yer aldığını belirterek, "Kadına karşı şiddetin önlenmesinde toplumun bilinçlendirilmesinin yanı sıra erkeğe düşen roller bulunmaktadır. Kadına yönelik şiddetin sonlanmasında erkekle işbirliği şarttır. Şiddetle mücadelede bende varım diyen kadınlarla erkekleri işbirliğine davet ediyoruz. Çünkü şiddet babadan oğula, mağduriyette anneden kıza geçer" dedi. Daha sonra hemşirelik öğrencileri kulübü kadına yönelik şiddeti anlatan kısa bir gösteri sundu.

'ŞİDDET, ÜLKELERİN GELİŞMESİNİ ENGELLEMEKTE'

Bu gösterinin ardından panele geçildi. Panel Başkanı Doç. Dr. Zehra Gölbaşı, kadına yönelik şiddetin bireysel bir sorun olmanın çok daha ötesinde olduğunu ifade ederek şöyle devam etti:

"Bugün kadına yönelik şiddet, dünya nüfusunun yarısını oluşturan bir cinsiyetin var olma potansiyelini ortaya koymasına, bu potansiyeli kullanmasına engel olarak aslında ülkelerin gelişmesini ve ilerlemesini engellemekte. ve mücadele edilmesi gereken önemli bir toplumsal sorun olarak karşımıza çıkmakta."

Panelistlerden CÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Havva Tel ise psikososyal boyutları ile kadına yönelik şiddeti değerlendirdi. Prof. Tel, Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu'nun (USAK) 2012 yılı Türkiye'de Kadına Yönelik Şiddet raporundan örnekler vererek şöyle konuştu:

"Ülkemizde kadınların yüzde 39'unun fiziksel şiddet yaşadığı, yüzde 15'inin cinsel şiddet yaşadığı, yüzde 42'sinin ise bu iki şiddetten en az birisini yaşadığı saptanmıştır. Kadına yönelik şiddetin şehirlerde daha yoğun olduğu, şehirde yaşayan kadınların ilçede yaşayanlara göre yüzde 42 daha fazla şiddet gördüğü belirlenmiştir. ve her eğitim düzeyindeki kadının şiddet gördüğü, erkeklerin ise eğitim düzeylerinin arttıkça şiddet görülme oranlarının azaldığı saptanmıştır."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title