Haberler

Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İçişleri Bakanı Güler: "Günümüzde bir insanlık sorunu haline gelmiş olan kadına yönelik şiddet, dünyanın her yerinde farklı görünümlerle varlığını sürdürüyor. Ülkemizde uzun süreli çabaların ...

İçişleri Bakanı Muammer Güler, "Günümüzde bir insanlık sorunu haline gelmiş kadına yönelik şiddet, dünyanın her yerinde farklı görünümlerle varlığını sürdürüyor. Ülkemizde uzun süreli çabaların sonucunda, son yıllarda şiddete maruz kalan kadınlara sunulan hizmetin niteliğinin değişmesi için çok önemli düzenlemeler yapıldı" dedi.

Jandarma Genel Komutanlığının düzenlediği Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi açılış töreninde konuşan İçişleri Bakanı Güler, dün hayatını kaybeden sanatçı Nejat Uygur ve gazeteci yazar Aytunç Altındal'ı rahmetle andı ve başsağlığı diledi.

Bakan Güler, Bakanlık, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü olarak sözün bittiği, uygulamanın başladığı yerde olduklarını belirterek, "Projeyi en iyi uygulamayla hayata geçirebilirsek gerçekten bu konuda en iyi sonuçları alırız. Günümüzde bir insanlık sorunu haline gelmiş kadına yönelik şiddet dünyanın her yerinde farklı görünümlerle varlığını sürdürüyor. Ülkemizde uzun süreli çabaların sonucunda son yıllarda şiddete maruz kalan kadınlara sunulan hizmetin niteliğinin değişmesi için çok önemli düzenlemeler yapıldı" diye konuştu.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi gibi önemli bir projenin Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yürütülmesinin ayrı bir önemi bulunduğuna dikkati çeken Güler, "Sahada olan jandarma personeline yeni mevzuat çerçevesinde, kadına yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin sorumlulukları ve şiddete uğramış kadınların başvurularında izleyecekleri süreci içeren çok kapsamlı eğitimler verilecektir. Proje süresince örnek uygulamaların izlenmesi ve uygulanmasıyla kolluk personelinin farkındalık düzeyi artırılacak. Kadına yönelik şiddette daha etkin mücadele yapılması sağlanacaktır" ifadelerini kullandı.

Suçun sebep olduğu toplumsal yara, korku ve güvensizlik ortamının kanuni en zor hasarlardan olduğunu belirten Güler, şöyle devam etti:

"Bu açıdan güvenlik hizmetlerinin kalitesi ve vatandaşların bu hizmetlerden ne kadar memnun oldukları hususunda önemli ölçütlerden bir tanesi suç korkusudur. Şiddete maruz kalmış kadının yaşayacağı suç korkusu da devlet tarafından sunulan güvenlik hizmetlerinin kalitesini belirleyecek önemli etkenlerden birisidir. Güvenlik algısını doğrudan etkiler. Pek çok bilimsel araştırma sonucuna göre, kadınlar erkeklere oranla daha fazla suç korkusuna maruz kalmaktadırlar."

Güler, yasal açıdan bakıldığında koruyucu ve önleyici kanun çıkarıldığını, uluslararası olarak da kadına yönelik şiddet konusunda yaptırım gücü olan ilk sözleşme niteliğindeki 'İstanbul Sözleşmesi'nin de ilk defa Türkiye tarafından imzalandığını kaydetti.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için sadece yasal düzenlemelerin yeterli olmadığını vurgulayan Bakan Güler, "Kadın ve erkeğin eğitilmesi, toplumda sevgi, saygı, şefkat ve insan odaklı bir kültürün yerleşmesi gerekmektedir. Bizim esasen kültürümüz bütün bu unsurları elbette ki içeriyor. Kadına yönelik şiddetle mücadele sadece kolluğun da yürütebileceği bir mücadele değildir, aynı zamanda kurumlar arası işbirliğini de zaruri kılan bir süreçtir" diye konuştu.

Güler, bu projeler geliştikçe çok daha önemli kazanımların sağlanacağını, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Avrupa Birliği Bakanlığının konuyla ilgili işbirliğine ilişkin önemli protokollerinin bulunduğunu söyledi.

Bakan Güler, Jandarma Genel Komutanlığının yürüteceği bu projenin kadına yönelik şiddetle ilgili yaşanan sorunların hem tespitine hem de farkındalığın daha da yaygınlaştırılmasına karşılıklı fikir alışverişleriyle, mücadeledeki etkinliğin artırılmasına katkı sağlayacağına inandığını kaydetti.

Türkiye'nin ilk jandarma kadın karakol komutanları

Konuşmaların ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, basın mensuplarına Türkiye'nin jandarma ilk kadın komutanlarını tanıttı.

Bakan Şahin, "Gördüğünüz gibi kadın eli her kademeye değiyor. Bu ilkler çok önemli her alanda, bizim kadınlarımızın duygusal zekası yönetme gücü her alanda değiyor. İnşallah sayıları da artacak. Kadına hizmet kadın bakış açısıyla, kadın zekasıyla çok daha güçlenecektir" dedi.

Türkiye'nin ilk jandarma kadın karakol komutanlarından Jandarma Binbaşı Songül Yakut da Ankara Beypazarı'nda 3 yıl süreyle ilçe jandarma komutanlığı yaptığını söyledi.

Ordu Mesudiye'nin kadın karakol komutanı Jandarma Astsubay Üstçavuş Şenay Haydar, "Kadın olarak değil ama karakol komutanlığı zaten zor ve yoğun emek isteyen bir görev. Kadın olarak herhangi bir sıkıntısını yaşamıyorum" dedi.

Yakut, askerlerin davranışlarıyla ilgili soru üzerine de erlerin yaklaşımları görevleri ve komutaları konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını, birlikte çok güzel görevler başardıklarını söyledi.

Olaylara müdahale esnasında kadınlarla daha rahat iletişime geçtiklerini vurgulayan Yakut, şöyle devam etti:

"Kadına karşı şiddet olaylarıyla karşılaşıyoruz, işlem yaptık. Jandarma Genel Komutanlığında Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Şube Müdürlüğü yapıyorum. Kadına yönelik şiddet konusunda 2012'de yaklaşık 25 bin kadın mağdur olmuştur. Bunlardan maalesef 76 kadınımız hayatını kaybetmiştir. 2013'te ise 28 bin kadın mağdur olmuş maalesef 95 kadınımız hayatını kaybetmiştir. Şu ana kadar 2012'de 5 bin 500 koruyucu ve önleyici tedbir kararı olan kadınımız vardır. 2013'te ise 4 bin 500 koruyucu ve önleyici tedbir kararı vardır. Burada kolluğa hiçbir kanunda verilmeyen bir yetki verilmiştir, bizler gecikmesinde sakınca bulunan hallerde mağdur kadınlara yönelik koruyucu ve önleyici tedbir kararı alabiliyoruz. Bu 4 bin 500 koruyucu ve önleyici tedbir kararının bin 870 kararı jandarma tarafından verilmektedir. Polis ve jandarma bu kararı alabiliyor."

Yakut, şiddete uğrayan kadınların kesinlikle 156 jandarmaya ve 155 polise başvurmaları gerektiğini hatırlattı. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel
title
Close