Haberler

Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi" Projesi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Özkara: "Aile içi şiddet, Türk aile yapısının dışa kapalı olması nedeniyle en fazla gözardı edilmiş insan hakkı ihlalidir" İstanbul Vali Yardımcısı Mercan: "Kadına yönelik şiddetle mücadelede kadının endişeleri, mağdur yalnızlığının ortadan kaldırılması, kolluğun.

İstanbul Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Ali Özkara, aile içi şiddetin, Türk aile yapısının dışa kapalı olması nedeniyle en fazla gözardı edilen insan hakkı ihlali olduğunu belirtti.

Jandarma Genel Komutanlığı tarafından ülke genelinde yürütülen "Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi" kapsamında düzenlenen seminerler dizisinin 20. İstanbul'da yapıldı.

Projeyi tanıtan video gösterimini ardından konuşan Özkara, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı arasında kadına yönelik şiddetin önlemesine ilişkin protokolün 2012'de imzalandığını hatırlattı. Protokol doğrultusunda seçilen birçok ilde kadına yönelik şiddet ve namus cinayetlerinin önlemesine yönelik konferanslar düzenlendiğini aktaran Özkara, projenin, toplumsal bilinç oluşturmayı amaçladığını söyledi.

Özkara, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Demokratik kültürün hızla yayıldığı dünyamızda, hoşgörü, insan hakları ve eşitlik gibi değerler toplumsal gelişmelerin temel dinamikleri haline gelmiştir. Çağımızda ülkelerin gelişmişlik seviyeleri, hukukun üstünlüğü, katılımcı demokrasi ve insan haklarına verilen önemle ölçülür. Aile içi şiddet, Türk aile yapısının dışa kapalı olması nedeniyle en fazla gözardı edilmiş insan hakkı ihlalidir. Araştırmalarda, aile içi şiddete en çok maruz kalan kesimin kadınlarımız olduğu, kadınlarımızın en az üçte birinin şiddete maruz kaldığı, bu oranın bazı bölgelerde üçte iki oranına kadar yükseldiği görülmektedir. Özellikle kocasından boşanan ve ayrılanlarda şiddete maruz kalma oranının yüzde 78 gibi inanılmaz boyutlara ulaştığı belirtilmektedir. Topluma ve bu toplumun en değerli üyelerinden biri olan kadına büyük zarar veren şiddetin ortadan kaldırılması, daha sağlıklı bir toplum yapısına ulaşmamıza büyük katkı sağlayacaktır."

Ali Özkara, kadınlarda kendilerini güvende hissetme algısının yaratılmasının ve şiddete maruz kalma korkusunun ortadan kaldırılmasının sağlıklı toplum hedefine ulaşmanın en önemli göstergelerinden biri olduğunu dile getirerek, her ne şekilde olursa olsun kadınlara yönelik şiddetin kabul edilmemesi gerektiğine vurgu yaptı.

Aile içi şiddetin önlenmesinin kararlı bir mücadeleyle başarılacağını vurgulayan Özkara, bu mücadele tüm kurumların işbirliği yapması gerektiğine dikkati çekti.

İstanbul Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Ali Özkara, aile içi şiddetin önlenmesi için jandarmanın üzerine düşen görevi yaptığını ve toplumu bilinçlendirmeye devam ettiğini kaydetti.

"Dünyanın her yerinde farklı görünümleri var"

İstanbul Vali Yardımcısı Aziz Mercan, kadına yönelik şiddetin dünyanın her yerinde farklı görünümleriyle sürdüğünü söyledi.

Kadına yönelik şiddetin fiziksel olarak görüleceği gibi ekonomik, sosyal ve psikolojik uygulandığını anlatan Mercan, şunları kaydetti:

"Şiddete maruz kalan kadınlara yönelik müdahale hizmetleri ve önleyici hizmetler sunan tüm kurum ve kuruluşların bu sorunla ilgili olarak bir anlayışlarının olması önemli bir husustur. Suçun sebep olduğu toplumsal sarsıntı, korku ve güvensizlik ortamı tamiri olan en zor hasarlardandır. Toplumun en önemli yapı taşı olan ailenin içinde başlayan bu hasar, ülkenin geleceğini etkileyen ve önlem alınması gereken en önemli konulardan birisidir. Bu nedenle toplum gibi devlet de duyarsız kalamaz. Kadına yönelik şiddetle mücadelede kadının endişeleri, mağdur yalnızlığının ortadan kaldırılması kolluğun yürüteceği güvenlik hizmetinin kalitesiyle doğrudan ilgilidir. Bu hizmetin kalitesiyle doğru orantılı olarak artacak güven, toplumumuzda kadından başlayacak iyileşmenin öncülüğünü üstlenecektir."

Seminerde Jandarma Personel Binbaşı Özlem Yılmaz, "Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi, Jandarmanın Faaliyetleri", Toplumsal Cinsiyet Uzmanı Gülsen Ülker, "Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Sebepleri ve Çözümler Önerileri" konulu birer sunum yaptı.

Seminere, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, İstanbul Anadolu Adliyesi Başsavcısı Celal Avar, İstanbul'daki bazı ilçelerin kaymakamları, kentteki mülki, adli, sağlık ve eğitim birimlerinin yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle jandarmada görev yapan çok sayıda subay, astsubay ve uzman erbaş katıldı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel
title
Close