Haberler
Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Türkiye sınırında kritik gelişme! Muhaliflerin ikinci büyük kenti geçirmesi an meselesi

İslam Memiş uyardı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Kritik uyarı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Fuhuşa zorlanan 17 yaşındaki kızın anlattıkları kan dondurdu: Günde 180 kişi ile birlikte oluyordum

Günde 180 kişiyle birlikte olmaya zorlamışlar

Kadın Sanatçılar 8 Mart'ta İkü'de Buluştu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İSTANBUL Kültür Üniversitesi Sanat Galerisi (İKÜSAG), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde "Kadın Sanatçılar" adlı karma sergiyi sanatseverle buluşturdu.

İSTANBUL Kültür Üniversitesi Sanat Galerisi (İKÜSAG), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde "Kadın Sanatçılar" adlı karma sergiyi sanatseverle buluşturdu.

İKÜ koleksiyonundan Maide Arel, Füreya Koral, Gülden Kut, Yeşim Sayın Yorulmaz, Fahrelnisa Zeid, Selma Akgün, Semra Taşdemir, Nazan Kuşçu, Perihan Sadıkoğlu, Firuzan, Gülseli Kato, Ebru Özgür Kalan, Ruzin Gerçin, Türkan Sılay Rador, Alev Oskay, Nasip İyem, Nadia Arditi, Jale Yılmabaşar, Yasemin Aslan Bakiri, Reyhan Uludağ Eraslan, Gülseren Südor ve Rezzan Ganiz gibi sanatçıların resim, heykel, seramik ve fotoğraftan oluşan çok sayıda eseri, "Kadın Sanatçılar" sergisinde sanatseverin ziyaretine açıldı.

"KADINLARLA İLGİLİ ÖNYARGILARIMIZ VAR"

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde açılan sergide konuşan İKÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rengin Küçükerdoğan, şunları söyledi:

"Bugün iki önemli etkinliği kutluyoruz. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ve açılışı yapılan, İKÜ koleksiyonunda yer alan kadın sanatçılarımızın eserleri için buradayız. Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyoruz desek de bence tam bir kutlama değil. Her 8 Mart'ta bu konuşmalar yapılıyor. Kadın sorunları nasıl çözülebilir diye konuşmalar, paneller yapılıyor ama bu sene 328 kadını kaybetmiş bulunuyoruz. Bu çok acı bir şey. İstatistikler var Türkiye'deki kadınların sorunlarıyla konuyla ilgili. Çeşitli klişeler var. Bu klişelerden vazgeçemiyoruz. Önyargılarımız var kadınlarla ilgili. Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyoruz diyemeyeceğim o anlamda da. İçimizde de hep bir acı var bu anlamda. Ama bu acıyı kadın sanatçılarla kutluyor olmamızın belki sevinci var. Çünkü çevremizde gördüğümüz eserleri yapan kadın sanatçılar bu klişeleri yıkabilmiş, çalışmaları ve çabalarıyla, yaratıcılıklarını ortaya koyabilmiş, dişleriyle, tırnaklarıyla çalışmış ve bir yerlere gelmiş kişiler. Biz İKÜ'de kadın olarak çok şanslıyız çünkü eşitlikçi bir ortamdayız. Ama Türkiye için, kendi toplumum için aynı şeyi söyleyemeyeceğim şimdi üzgünüm."

"AYAKLARI ÜZERİNDE DURABİLEN BİR KADIN HER ŞEYDEN ÖNEMLİ"

İKÜ Sanat Galerisi Müdürü ve aynı zamanda öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Reyhan Uludağ Eraslan da, "Sergimiz İKÜ sanat koleksiyonundan oluşturulmuş bir sergi. 8 Mart Kadınlar Günü dolayısıyla biz de kadın sanatçılara yer verelim istedik ve çok başarılı, alanında çok iyi heykel, seramik, resim ve fotoğraf sanatçılarına yer verdik sergimizde." dedi.

Sergide kendi eseri de yer alan Doç. Dr. Eraslan, eserini şöyle anlattı: "Arkamda gördüğünüz resim bana ait. Ben de burada çizgilerin gücünü anlatmak istedim aslında. Aynı zamanda da bir at figürü koydum. Bu figür de aslında özgürlüğe, bir atın şaha kalkması gibi birçok istemediğimiz olaya karşı durmaya bir ifade olarak söyleyebiliriz. Kadınlar Günü ile de şöyle örtüşüyor aslında. Her alanda özgür, kendini ifade edebilen, ayakları üzerinde durabilen bir kadın her şeyden önemli bence."

"TÜRKİYE'DE KADIN SANATÇI OLMAK KATMERLİ BİR MÜCADELE"

Sergide eseri yer alan seramik sanatçısı Alev Oskay, "Eserimin adı 'Cadı Kazanı.' Büyük bir çanak bu. Dünyayı bir cadı kazanı gibi gördüğüm için aynı zamanda kabın içini de şekillendirdim ve bu da iç dünyamızı anlatıyor. Cadı kazanı içinde nerede durduğumuzu gösteriyor. Zorlu hayat koşulları içinde kadın sanatçı olmamın da böyle bir çalışmayı hazırlamamda etkeni var" dedi.

Türkiye'de kadın sanatçı olmanın zorluklarına da değinen Oskay, şunları söyledi: "Başlı başına kadın olmak her gün bir mücadele gerektiriyor. Kadın olmadan sanatçı olmak zaten Türkiye'de zor. Kadın sanatçı olmak üst üste katmerli bir mücadeleyi gerektiriyor. Hem erkek egemen toplumun içinde kadın olarak var olmak hem de erkek egemen sanat ortamının içinde var olma mücadelesi göstermek gerekiyor. Herkes kendi mesleğinde mücadeleyi bırakmadan çalışmaya devam etmeli. Kadınları her alanda görmek istiyoruz." - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title