Kadın Platformlarından Üreme Sağlığı Yasa Tasarısına Eleştiri
'kürtaj Haktır; Karar Kadınların' platformu, hükümetin üreme sağlığı yasa tasarısını eleştiren bir basın toplantısı düzenlendi.
'kürtaj Haktır; Karar Kadınların' platformu, hükümetin üreme sağlığı yasa tasarısını eleştiren bir basın toplantısı düzenlendi. Basın açıklamasını okuyan Ayşe Düzkan, " Bizler kürtaj konusunda ' Benim bedenim, benim hayatım öyleyse benim kararım ' diyoruz " dedi.
8 aydır çalışmalar yapan ve 40'tan fazla kadın örgütünün oluşturduğu platform, kadınlara kürtaj hakkıyla ilgili broşürler ile videolar aracılığıyla ulaşmayı amaçlıyor.
"İSTENMEYEN GEBELİĞİ SONLANDIRMAK KADININ TERCİHİ OLMALI"
Ayşe Düzkan okuduğu basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Başbakan'ın kürtaj süresinde indirime gidileceği ve sezaryen uygulamalarında sınırlamalar olacağına ilişkin sözleri farklı kesimleri harekete geçiren bir düğmeye basılmasını sağladı. Bugün bu toplantıyı düzenleyen ' Kürtaj Haktır; Karar Kadınların ' platformu o çalışma sırasında ve 40'tan fazla kadın kuruluşunun bir araya gelmesiyle oluştu. Bizler kürtaj konusunda ' Benim bedenim, benim hayatım öyleyse benim kararım ' diyoruz. Çünkü hem gebelik ve doğum annenin bedeninde cereyan eden süreçler hem de daha önemlisi bir çocuğun büyütülmesi bütünüyle annenin yani kadınların sorumluluğunda. Ne babalar ne de toplum bu konuda sorumluluk alıyor. Eğer annelik bir kadının bütün hayatını etkileyecek değiştirecek bir tercihse, o zaman istenmeyen gebeliği sonlandırmak da kadının tercihi olmalı. "
Düzkan, " Kürtaj başta olmak üzere, kendi bedenimiz ve kendi hayatımızla ilgili karar verme hakkımızdan vazgeçmeyeceğimizi bir kere daha tekrar etmek istiyoruz. Çünkü Dünya Sağlık Birliği Cinsel Haklar Bildirgesinde ifade edildiği gibi bireylerin cinsel eşitlik hakkı çocuk sahibi olmayı ve olmamayı seçme hakkını çocuk sayısını ve ne kadar aralıklı olacağına karar verme hakkını ve her bireyin doğruganlık düzenlemesiyle ilgili tüm tedavilere karşı erişim hakkını kapsamaktadır. Kürtaj her kadının yasal süre içinde ulaşma hakkı olan tıbbi bir uygulamadır. O yüzden bundan sonra özellikle kürtajla ilgili uygulamaların takipçisi, herhangi bir hastanede kadının yasal kürtaj hakkını gasp etmeye kalkanlar karşılarında kadının hareketinin gücünü bulacaktır " dedi.
KADINLARIN TALEPLERİ VAR
Çeşitli talepleri olduğunu dile getiren platform üyesi Selin Dağıstanlı ise bu talepleri de sıralarken şöyle konuştu:
"Kürtaj hakkı kadınların kendi bedenleri ve doğurganlıkları üzerindeki söz hakkının bir parçasıdır. Bu hakkın sağlanması için taleplerimiz nelerdir, diye bakarsak kadınların doğum kontrol yöntemlerine ulaşması önündeki engellerin kaldırılması, ücretsiz ve sağlıklı koşullarda kürtajın uygulanarak gebeliğe son vermek isteyen kadınların yaşam hakkının güvenceye alınması, kamu ve özel hastanelerde kürtajda 10 haftalık yasal süreye uyulması ve yasal sürenin 12 haftaya çıkartılması, tecavüz sonucu oluşan gebeliklerde kürtaj süresininbaşka ülkelerde olduğu gibi en az 24 hafta olması, savcılık izni talebiyle kürtajın fiilen engellenmemesi ve kadının beyanının yeterli görülmesi, evli kadınların gebeliklerini sonlandırmak istediği durumlarda eşlerinden izin istediği uygulamanının kaldırılması ve yerine kadının kendi kararının esas alınması,istenmeyen gebeliklerin engellenmesi için gerekli yöntemlere kolay ulaşılır olması, erkekler için doğum kontrol yöntemlerinin artırılması, kadınlara bilgilendirme ve düşünme süresi adı altındaki her türlü ikna odası uygulamasının yasaklanması, kadınların kürtaj hakkını güvence altına alan düzenlemelerin yapılması, hamile kadın ve bebeğin sağlığı göz önüne alınarak doğumun hangi yöntemle yapılacağına devletin değil kadın ve hekimin karar vermesini sağlayacak bir yasanın yürürlüğe sokulması, son olarak Gebliz ( kadınların hamilelik ve lohusalık dönemlerinin sağlık takibine alınmasını amaçlayan sistem ) adlı uygulamayla kadınların mahremiyetini gözardı ederek, merkezileştiren sistemin yeniden düzenlenmesi."
' KÜRTAJ HAKTIR; KARAR KADINLARIN ' PLATFORMU
40'tan fazla kadın örgütünün üye olduğu 'Kürtaj haktır; karar kadınların ' platformu hükümetin hazırladığı üreme sağlığı yasa tasarısına karşı broşürler bastırarak kadınların bilgilendirilmesini amaçlıyor. Kürtaj hakkkının geri alınmasına karşı biraraya gelen kadınlar bu broşürleri 20 ilde dağıtacak. Bilgilendirici videoların ise, televizyonlarda yayınlanması amaçlanıyor. Konuyla ilgili şikayeti ve paylaşacak hikayesi olan kadınlar ise, platforma www.kurtajhaktir.com internet sitesinden ulaşabilecek.
PÇK (MK) - İstanbul / Beyoğlu