Kadın Kaptanın 10 Günlük Zorlu Yolculuğu
Libya'daki çatışmalarda yaralananlar, İzmir'in Çeşme Limanı'na yanaşan Ankara feribotundaki tahliye işlemi, saat 19.00 itibariyle sona erdi
Libya'daki çatışmalarda yaralananlar, refakatçileri ile kurtarılan Türk ve yabancı uyruklu yolcuların da içinde bulunduğu, İzmir'in Çeşme Limanı'na yanaşan Ankara feribotundaki tahliye işlemi, saat 19.00 itibariyle sona erdi. Aralarında, Kaddafi güçleri ile muhalif yanlılarının da bulunduğu yaralılar, defalarca sorti yapan helikopterler ve kara ambulansları tarafından kentteki hastanelere sorunsuz nakledildi.
KADIN KAPTANIN TAKDİRE DEĞER CESARETİ
Gidiş, geliş 10 günlük zorlu yolculuğu gerçekleştiren Ankara feribotundaki mürettabattan 3'üncü kaptan Esra Konak, ilgi odağı oldu. Cesaretiyle takdir gören Konak, "Kadın, erkek, çoluk, çocuk ayırt etmeden yardımcı olmaya çalıştık. Limanda gördüklerim beni çok duygulandırdı ama insanlık görevimi yerine getirdim" diye konuştu. Yaralılar arasındaki, çenesinde kurşun yarası bulunan 8.5 aylık Muhammet Cevat'a da sağlık görevlileri tarafından hemen müdahale edildi.
DİĞER ÜLKELERE DE ÖRNEK OLUR
Tahliye işlemini başından sonuna kadar izleyen Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile İçişleri Bakanı Osman Güneş, Libya'daki heyetin başkanı Şeyh Mahmut Bin Guzzi ve sağlık personelini tebrik etti. Bakan Güneş, "İnsani yardım gerçekten çok önemli, Bu tür yardımlara devam edeceğiz. Basın mensupları sayesinde de dünya bu güzel operasyonu yakından izlemiş oldu. Türkiye'nin hassasiyeti, diğer ülkelere de inşallah örnek olur" dedi. Bakan Akdağ ise, "Temeli hasta nakli olan bir operasyon. Bu operasyonda tüm kurumlarımızın inanılmaz bir başarısı var. Türkiye'nin bu olayda aldığı rol önemli, İnsani yardımı üstlendik. Tüm çalışanlarımız, büyük fedakarlık gösterdiler, severek, gönüllü olarak yaptılar. Asil millete yakışan bir şekilde vazifelerini yerine getirdiler" diye konuştu. Bakanlar açıklamalarının ardından basın mensuplarıyla toplu fotoğraf da çektirdi.
EVİMİZDE GİBİ HİSSETTİK
Libya'daki heyetin başkanlığını yapan, imam Şeyh Mahmut Bin Guzzi, "Burada kendimizi evimizde gibi hissettik. Emeği geçen başta Cumhurbaşkanı ve Başbakan olmak üzere herkese teşekkür ve minnet ediyorum" dedi.
HASTANELER SEFERBER OLDU
Çeşmeden hava ve kara ambulanslarıyla İzmir'e sevkedilen Libyalı yaralıların bir bölümü Atatürk Eğtitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildi. İlk başta aralıklarla gelen ambulanslar daha sonra arka arkaya hastanenin acil servisine giriş yapıp yaralıları taşıdı. Silahla yaralanma, yaralanmaya bağlı organ travmaları ve uzuv kayıpları olan yaralılar, hızla acil servise alınıp kendilerine ayrılmış özel bölüme yatırıldı. Doktorlar başta olmak üzere sağlık çalışanlarının seferber olduğu acil serviste bir yandan Türk hastalara hizmet verilirken özel bölüme yatırılan Libyalı yaralılarla iletişim tercümanlar aracılığıyla sağlandı. Yaşı 17'den küçük çocuklar da İzmir Behçet Uz Çocuk Hastanesi'nde tedaviye altına alındı.
İyi bir organizasyonun gözlemlendiği sevkte, yaralıların arka arkaya getirilmesine rağmen herhangi bir kargaşanın yaşanmadığı acil serviste durum tespiti yapılan Libyalılar ilgili servislere yatırıldı.
Urla Devlet Hastanesi'ne getirilen 66 yaralının tedavisine başlandı. Burada kapasite dolduktan sonra hastalar İzmir'e yönlendirildi. Seferihisar Devlet Hastanesi Başhekimi Ahmet Uysal ise Libya'dan getirilen 25 yaralının tedavisini üstlendiklerini bildirdi. İlçe hastanelerinin kapasitesinin dolmasının ardından İzmir'deki diğer hastaneler de devreye girdi.