Kadın Hareketinin Öncü İsmi Şirin Tekeli, Bodrum'da Öldü
TÜRKİYE'de kadın çalışmalarının ve kadın hareketinin önde gelen isimlerinden Doç. Dr. Şirin Tekeli, 73 yaşında Bodrum'da yaşamını yitirdi.
TÜRKİYE'de kadın çalışmalarının ve kadın hareketinin önde gelen isimlerinden Doç. Dr. Şirin Tekeli, 73 yaşında Bodrum'da yaşamını yitirdi.
Bodrum'un Bitez Mahallesi'nde yaşayan ve bir süredir Bodrum'daki özel hastanede beyin tümörü nedeniyle tedavi gören Doç. Dr. Şirin Tekeli, dün öğleden sonra yaşamını yitirdi. Bodrum Kadın Dayanışma Derneği üyelerinin hastalığı süresince yanından ayrılmadığı ve derneğin Bodrum'daki etkinliklerine, eylemlerine ve atölye çalışmalarına katılan Tekeli'nin hayatını kaybetmeden önce bedenini Çapa Tıp Fakültesi'ne bağışladığını belirten Bodrum Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Figan Erozan, "Şirin Hanım hayatının son nefesine kadar kadınlarla ilgili çalışmalarımıza destek verdi. Hastalığı süresince Bodrumlu kadınlar olarak yanındaydık. Ancak o hastalığının asla duyurulmasını istemedi. Kadınların özgür ve sosyal yaşamda her zaman güçlü kuvvetli olmalarını istedi. Ölünce de organlarının değerlendirilmesi için kadavra olarak kullanılması amacıyla Çapa Tıp Fakültesi'ne bağışladı. Bu nedenle Tekeli'nin cenazesini uçakla İstanbul'a nakledeceğiz. Şirin Hanımı buradan göndermeden önce Bodrum'da küçük bir tören ve anma düzenleyeceğiz. Vasiyeti üzerine cenaze töreni yapılmayacak. Sadece kadavra olarak kullanıldıktan sonra geri kalan vücut organları için istediği gibi bir defin yaparak Bodrum Bitez'e defnedeceğiz" dedi.
ŞİRİN TEKELİ KİMDİR?
Şirin Tekeli 1944 yılında Ankara'da doğdu. Lise öğrenimini, Ankara Kız Lisesi'nde tamamladı. 1961-1963 yılları arasında Paris'te Fransızca öğrenen ve hukuk fakültesine başlayan Tekeli, ardından İsviçre'de Lozan Üniversitesi'ne geçerek siyaset bilimi anabilim dalında öğrenim gördü. 1968-1981 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde öğretim üyeliği yapan Tekeli, doçentlik tezi olarak hazırladığı kadınların siyasete katılımı üzerine karşılaştırmalı araştırması 1982'de Birikim Yayınları tarafından 'Kadınlar ve Siyasal-Toplumsal Hayat' adıyla yayımlandı. 12 Eylül darbesinin ardından istifa ettiği üniversiteye bir daha dönmeyen Tekeli, Türkiye'de kadın hareketinin önde gelen isimlerinden oldu. 1984'de Medeni Kanun değişikliği için dilekçe kampanyası, 1987'de dayağa karşı protesto yürüyüşü ve Kariye Şenliği'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda etkinlikte rol aldı. Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı'nın kuruluş çalışmalarını başlattı. 1996 yılına kadar kütüphanede gönüllü olarak çalışan Tekeli, kültür etkinliklerinin düzenlenmesinde aktif rol aldı. 1988'de 'Kadınlar İçin' adlı makaleler derlemesini, 1990'da Meryem Koray ile birlikte yazdığı 'Kadınlarla İlgili Eşitlik Politikaları' kitabını yayımladı. Aynı yıl, 'Kadın Bakış Açısından Türkiye'de Kadınlar' kitabını derledi. 1997 yılında Kadın Adayları Destekleme Derneği, Anakültür Kooperatifi ve Winpeace -Türk ve Yunan Kadınları Barış Girişimi'nin oluşumunda kurucu olarak yer aldı.
- Muğla