Kadın Girişimcinin Azmiyle Gelen Başarı
Amasya'nın Merzifon ilçesinde Leyla Kaya, önce evinde ürettiği, daha sonra iş yeri açarak satmaya başladığı yufka ve diğer unlu mamullerini, bugün 50'nin üstünde ile gönderiyor.
CİHAN OKUR - Amasya'nın Merzifon ilçesinde Leyla Kaya, önce evinde ürettiği, daha sonra iş yeri açarak satmaya başladığı yufka ve diğer unlu mamullerini, bugün 50'nin üstünde ile gönderiyor.
Uzun yıllar yaşadığı köyünden eşi ve çocuklarıyla Merzifon'a taşınan Leyla Kaya (45), evin geçimine katkı sağlamak için yaptığı yufkaları satmaya başladı. Ürünlerinin ilgi görmesi üzerine iş yeri açan Kaya, kısa sürede işlerini büyüterek farklı illerden de sipariş alır hale geldi.
Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köyden ilçe merkezine taşındıklarında ekonomik sıkıntı yaşadıklarını söyledi.
Eşine destek olabilmek için annesi ve anneannesinden açmayı öğrendiği yufkayı evde yaparak satmaya başladığını belirten Kaya, ürünlerinin talep görmesi üzerine işini büyütmeye karar verdiğini anlattı.
"Yapılışını anneannemden ve annemden öğrendim"
Bunun üzerine kendi imkanlarıyla bir dükkan kiraladığını dile getiren Kaya, "Yapılışını anneannemden, annemden öğrendiğim yufkaları temiz ve hijyenik şekilde üreterek müşterilerime sundum. İlk zamanlar kazancım ev ve iş yeri kirasını ancak çıkartıyordu. Zamanla işlerimiz gelişmeye başladı. Şimdi Türkiye'nin her yerinden sipariş alır hale geldik. Müşterilerim telefonla bizi arıyor, biz de kargoyla ürünü gönderiyoruz." ifadelerini kullandı.
İşlerinin oldukça iyi olduğunu, ikinci bir şubeyi açmayı düşündüklerini bildiren Kaya, şunları kaydetti:
"Artık unlu mamullerin çoğu evlerde yapılmıyor. Ev hanımları evlerinde bu işlerle uğraşmıyor, hazır alıyorlar. Yufkanın yanı sıra erişte, gözleme ve çorbalık gibi ürünler de üretiyoruz. Ürünlerimiz tamamen organiktir. Ev hanımlarının evlerde yaptığı yufkalar gibidir, içinde hiçbir katkı maddesi yoktur. Müşterilerimiz de ürünlerimizden çok memnun, bunu her fırsatta belirtiyorlar."
Kaya, köyde çiftçilik yapan eşinin ilçede işsiz kaldığını, sürekli bir iş bulamadığına işaret ederek, bu nedenle eşinin de işlerinde kendisine yardımcı olduğunu söyledi.
İşinde en büyük destekçinin eşi olduğunun altını çizen Kaya, "Eşim bana her zaman yardımcı oldu. İş yerinde eşimle birlikte çalışıyoruz. Bu işe ilk başladığımda yakın çevrem 'bu işi yapamazsın, yürütemezsin' dedi ancak ben başardım ve işlerim çok iyi. Ben üretim yapıyorum, eşim dağıtımını yapıyor. Bir işe kadın eli değdiğinde o iş daha tertipli. düzenli oluyor. Dükkan satışlarımızın yanı sıra şehir dışına da ürün gönderiyoruz. Günde 400-500 kilogram sattığımız oluyor. 50 civarında da ile gönderiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
"Herkes eşine güvenmeli ve destek olmalı"
Kaya'nın eşi Şerafettin Kaya ise çocuklarının eğitimi için 8 yıl önce köyden ilçe merkezine taşındıklarını anlattı.
Köyde çiftçilik yaptığını, ilçede ise iş konusunda sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Kaya, "Eşimin aklıma iş yeri açma fikri geldi ve bu işte başarı sağladı. Ben de eşime yardım ediyorum, ürünlerin dağıtımı ve pazarlamasını yapıyorum. Bence herkes eşine güvenmeli ve destek olmalı. Ben eşime her anlamda destek oldum, destek olmaya da devam edeceğim." dedi.