Haberler
Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

CHP lideri Özel'den çok konuşulacak Öcalan iddiası: Bir günde izin çıkaracak

Özel'den bomba Öcalan iddiası

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte cani anne için istenen ceza

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte anne için istenen ceza

Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Kaçtığı Topraklara İyilik Götürüyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rohingya Müslümanı genç kız, yardım kuruluşunda yaptığı çalışmalarla soydaşlarına destek oluyor.

Rohingya Müslümanı genç kız, yardım kuruluşunda yaptığı çalışmalarla kaçmak zorunda kaldığı topraklardaki soydaşlarına destek veriyor.

Rohinya Müslümanı Sarharbay (24), 2012 yılında, yaşadığı Dorattuzu köyünde karşılaştığı Budist şiddetinden ailesiyle Yangon'a kaçmayı başarmasının ardından, Myanmar İnsani Yardım Derneği'nde gönüllü olarak çalışmaya başladı. Genç kız, dernek aracılığıyla, kaçmak zorunda kaldığı topraklarda, geride bıraktığı insanlar için yardım faaliyetlerinde bulunuyor.

Sarharbay, AA muhabirine anlattığı kaçış öyküsünde, o günleri tekrar yaşadı.

Budistlerin de olduğu köyde 2012 yılına kadar sorunsuz yaşadıklarını ancak hükümetin de kışkırtması sonrası köylerinde baskıya maruz kaldıklarını anlatan Sarharbay, 2 yıl önce ağustos ayında bir gece köylerini Budist grupların bastığını söyledi. Baskın sırasında polisleri aramalarına rağmen polislerin gelmediğini anlatan Sarharbay, şunları kaydetti:

"Köyde sayıca Müslüman olarak tek aile bizdik, komşularımız bize karşı iyilerdi ama dışarıdan gelen belli ki hükümet kışkırtmasına maruz kalmış Budistler bir gün köyümüzü bastılar. Dehşete kapıldık, evi terk ederek bir süre komşularımıza sığındık ancak evimizi yakıp yıktılar. Olayların yatışmasının ardından polisler geldi ve bizi alarak kontrol altındaki bir köye götürdü."

Yaklaşık bir yıl kaldıkları köyden kaçmayı başardıklarını ifade eden Sarharbay, "Gizli yollarla ailem ve ben Yangon'a gelmeyi başardık. Çünkü o köylerde kalsaydık kimse için ve kendimiz için bir şey yapamayacaktık. Ben Yangon'daki insani yardım derneğinde gönüllü çalışmaya başladım" diye konuştu.

Sarharbay, dernek aracılığıyla projeler ürettiğini ve kamplarda kalan Müslüman ve soydaşları için eğitimden sağlığa ve insani yardıma kadar çalışmalar yaptığını, değişik ülkelere yardım çağrısında bulunduklarını kaydetti.

Aynı dernekte öğretmen olarak çalışan Arifah (32) ise kendisinin de bir Rohinya olduğunu, onların da dedesinin öngörüsü sayesinde doğdukları toprakları terk ederek Yangon'a yerleştiklerini anlattı.

Arifah da dernekte kamplarda yaşayan çocuklar için eğitim programları hazırladığını söyledi. - Myanmar

Kaynak: AA / Güncel
title