Kaçak Yolla Getirilen Kurbanlar Ganimet Sayılmaz
Konya İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, Suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle Türkiye'ye kaçak yollarla getirilen malların, ganimet olamayacağını söyledi.
KONYA (İHA) – Konya İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, Suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle Türkiye'ye kaçak yollarla getirilen malların ganimet olamayacağını belirterek, "Müslümanlardan gasp edilen mallar ganimet diye satılırsa bunu almakta, satmakta vebaldir" dedi. Müftü Akpınar, zenginlerin daha büyük hayvan keserek, daha çok sevap kazanabileceklerini de ifade etti.
Konya İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, kurban olarak 1 yaşını doldurmuş davar, 2 yaşını doldurmuş sığır ve 5 yaşını doldurmuş devenin kesilebileceğini ifade ederek, kurbanın yararı kamuya yansıyan mali bir ibadet olduğunu söyledi. Suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle Türkiye'ye kaçak yollarla sokulan malların ganimet olamayacağını dile getiren Müftü Akpınar, "Bir kere Müslümanların birbiriyle savaşmalarını kimse istemez ama bu savaşlarda elde edilen mallar ganimet olmaz. Müslümanlardan gasp edilen mallar ganimet diye satılırsa bunu almak da, satmakta vebaldir. Bu malların Türkiye arzında kime ait olduğu bilinmeden, nasıl ele geçirildiği bilinmeden, sağlıklı olup olmadıkları bilinmeden satılması hem ekonomik piyasaya zarar verir hem kul hakkına tecavüz söz konusu olmakta hem de insan sağlığıyla oynama söz konusu olacağı için bunlara kardeşlerimiz tevessül etmemesini özellikle istiyoruz. Bu anlamda kurbanı ucuza getireceğim şeklinde düşüncelerle 200 liraya, 300 liraya kurban kesenler hem böyle şüpheli bir işe girmiş olacakları için hem de mali ibadeti ucuza getirmekle sevaplarını düşüreceklerini, belki de götüreceklerini söylemiş olduk" dedi.
"ZENGİN DAHA BÜYÜK HAYVAN KESEREK DAHA ÇOK SEVAP KAZANABİLİR"
İbadetlerde mali, bedeni meşakkatler, külfetler arttıkça sevapların da bu oranda artacağını kaydeden Prof. Dr. Akpınar, "Dolayısıyla zengin kimseler daha büyük hayvan keserek kurban ederek, bunların da etlerini daha çok kimselere ikram ederek, dağıtarak daha çok sevap kazanabilirler. Ama burada zaten fakir fukaranın kurban kesme mecburiyeti yok. ya da işte ucuza getiren ucuz kurban eden sevabı az olur, çok olur böyle bir ayrım söz konusu değil. ya da bizim hayvan piyasasını yükseltmek için pahalı kurban almaya kardeşlerimiz teşvik etme gibi bir derdimiz, bir il müftüsünün zaten olamaz" diye konuştu.
"İSLAMDA HİÇBİR İBADET BİR DİĞERİNİN ALTERNATİFİ DEĞİLDİR"
İslam'da hiçbir ibadetin bir diğerinin alternatifi olmadığını vurgulayan Akpınar, "Kur'an-ı Kerim'de Yüce Allah zekat verin buyurur. Sadaka verin buyurur. İnfak edin buyurur. Bu arada da kurban kesin buyurur. Ne infak sadaka kurbanın alternatifidir, ne kurban zekatın ya da diğer ibadetin alternatifidir. Kurban kesmekle kurban kesme sevabı elde edilir. ve kurban ibadetinin dünyevi ve uhrevi sevapları kazanılmış olur. Ama infak etmekle de infakın sevabı kazanılır ve infakın dünya ahiret kazanımları elde edilmiş olur. Dolayısıyla asla ibadetleri birbirinin yerine koymamalıyız" dedi.
Kurban keserken dikkat edilmesi gereken konulara da değinen Müftü Akpınar, "Bir kere ehil olanlar kurban kessinler. Kurban kesilmesi caiz olan hayvanları özellikle kessinler alsınlar. Hayvan alırken gönülsüz pazarlıklardan uzak dursunlar. Hayvana eziyet etmeden usulüne uygun bir şekilde kesilmeli. Bir başka husus çevre kirliliğinden uzak durmalıyız" şeklinde konuştu. - KONYA