Haberler

Burdur Gölü'nde devam eden gaz çıkışlarıyla ilgili açıklama geldi: Depremin habercisi değil

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Burdur Gölü'nde 10 gündür devam eden gaz çıkışları insanları korkutmuş, yaşanan durumun depremin habercisi olduğu iddia edilmişti. Konuyla ilgili konuşan Mühendis Halil Özel "Gölde sürekli gaz çıkışları yaşanıyor. 2067 yılına kadar Burdur'da 6'nın üzerinde bir depremin görülmesi söz konusu değil" ifadelerinde bulundu.

Burdur Gölü'nde görülen gaz çıkışının ardından göle gelerek gözlem yapan Jeofizik Mühendisleri Odası Burdur İl Temsilcisi Yardımcısı Halil Özel Burdur'da görülen depremlerle ilgili bilgi verdi.

"2067 YILINA KADAR 6'NIN ÜZERİNDE DEPREM SÖZ KONUSU DEĞİL"

Deprem tehlikesi risk analizi yapıldığında 6 buçuk ve üzeri şiddetinde bir depremin 96 yılda bir meydana geldiğini ifade eden Özel, "Burdur'da 1914 yılı, 1926 yılı ve 1971 yıllarında 3 tane büyük deprem olmuştur. Burdur için deprem tehlikesi risk analizi yapıldığı zaman 5 buçuk 6 şiddetinde bir depremin 25 yılda bir oluşma ihtimali var. 6 buçuk ve üzerinde bir şiddette depremin ise 96 yılda bir oluşma ihtimali vardır. Yani bilimsel hesaplara göre 2067 yılına kadar 6 buçuğun üzerinde bir deprem söz konusu değil. Ancak tabi deprem bu ve Türkiye'nin gerçeği. Her an her şey olabilir. Göldeki bu gaz çıkışı bunun belirtisi de olabilir, ancak göldeki çekilme, yüzeysel gerilme ve çatlaklardaki boşalma da olabilir" diye konuştu.

Jeofizik Mühendisleri Odası'ndan Burdur gölündeki gaz açıklaması

"SÜREKLİ OLAN BİR ŞEY"

Gölde sürekli gaz çıkışlarının meydana geldiğinin altını çizen Ökten, "Fay yarılmalarının olduğu bölgelerde mutlaka bir gaz çıkışı var. Özellikle bu Çerçin altında, Gökçebar köyünün alt kısımlarında Yanartaş diye nitelendirilen gaz çıkışı olduğu gözleniyor. Bu sürekli olan bir şey. Burdur Gölü'nün her tarafında var bu gaz çıkışı. Yani bu gazlar da gölde en düşük zon neresiyse yani çıkabileceği alan oralarda çıkar. Deniz dipleri, göl tabanları zayıf zon olduğu için buralardan çıkış yapıyor. Şu anda gözlemlediğimiz kadarıyla kıyı kesimlerinde yok. Zaten kıyı kesimleri biraz daha sığ derinlikte. Burada daha belirgin olması gerekirdi çıkış olsaydı" diyerek şu ana kadar baktıkları kısımlarda hiç gaz çıkışı gözlemleyemediklerini ifade etti.

Jeofizik Mühendisleri Odası'ndan Burdur gölündeki gaz açıklaması

Burdur Gölü'nde devam eden gaz çıkışlarıyla ilgili açıklama geldi: Depremin habercisi değil
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close