Japonya, G20 Ülkelerine BM Reformuna Destek Çağrısı Yaptı
Japonya Dışişleri Kıdemli Bakan Yardımcısı Akahori Takeşi, BM ve Dünya Ticaret Örgütü reformlarına yönelik G20 ülkelerinden destek talep etti. Akahori, küresel sorunların etkin çözümü için hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesi ve uluslararası yönetişimde reform yapılması gerektiğini vurguladı.
Japonya Dışişleri Kıdemli Bakan Yardımcısı Akahori Takeşi, uluslararası toplumun karşı karşıya olduğu sorunların çözümü için Birleşmiş Milletler'de (BM) "reform"a işaret ederek, G20 ülkelerinin buna yönelik momentumu desteklemesi gerektiğini söyledi.
Akahori Takeshi, BM 79. Genel Kurul toplantıları kapsamında düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısında konuştu.
Akahori, Rusya-Ukrayna savaşı ve İsrail'in Gazze'ye saldırıları gibi konuların etkin bir şekilde ele alınabilmesi için hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesi ve uluslararası toplumdaki yapısal değişimleri de göz önüne alarak küresel yönetişimde ivedi reformlar yapılması gerektiğine dikkati çekti.
Uluslararası toplumun karşı karşıya olduğu sorunların çözümü için BM'de "reforma" işaret eden Akahori, "Uluslararası toplum BM'nin, özellikle de Güvenlik Konseyi'nin güvenilir ve şeffaf olmasını ve sorumluluklarını etkin bir şekilde yerine getirmesini talep ediyor." dedi.
Akahori, gelişmekte olan ülkeler dahil olmak üzere çoğunluğun daimi ve daimi olmayan üyelikler açısından genişleme çağrısında bulunduğunu belirterek, "G20, BM ve Güvenlik Konseyi reformuna yönelik momentumu desteklemeli ve harekete geçmelidir." diye konuştu.
" Dünya Ticaret Örgütü'ne" reform çağrısı
Benzer bir "reformu" Dünya Ticaret Örgütü için de dile getiren Bakan Yardımcısı, çok taraflı ticaret sisteminin güçlendirilmesinin öneminin altını çizdi.
G20 ülkelerinin birlikte çalışarak "politik momentum" oluşturması gerektiğini söyleyen Akahori, "Özellikle, yıl sonuna kadar anlaşmazlıkları çözecek işlevsel bir sistem oluşturulması için görüşmeleri hızlandırmalıyız." ifadesini kullandı.
Yapay zeka
Akahori, Japonya'nın 2023 dönem başkanlığını yaptığı G7 Liderler Zirvesi'nde başlatılan "Hiroşima Yapay Zeka Süreci"ne de değindi.
İnisiyatifin, uluslararası kılavuz ilke ve davranış kurallarının oluşturulmasına yol açtığını belirten Akahori, "Japonya, bu kurallarının uygulanmasını teşvik etmek de dahil olmak üzere yapay zeka ile ilgili riskleri azaltmaya devam edecektir." dedi.