Japonya'da "Ertuğrul Fırkateyni" Şehitleri Anıldı
Japonya'nın Kuşimoto kıyılarında 125 yıl önce batan Ertuğrul Fırkateyninde şehit olan denizciler için anma törenleri düzenlendi.
Yunus Emre Enstitüsü ve Harbiye Askeri Müze Mehteran Bölüğü işbirliği ile düzenlenen etkinlikleri Japon halkı da ilgiyle takip etti.
125 yıl önce batan Ertuğrul Fırkateyninde şehit olan 531 Türk denizci, Japonya'da hafta başından bu yana düzenlenen etkinliklerle anıldı. 15 Eylül 1890'da yurda geri dönmek için Yokohama Limanı'ndan ayrılan, tayfun sebebiyle 16 Eylül 1890'da Kuşimoto açıklarında kayalıklara sürüklenerek batan Ertuğrul Fırkateyni, tarihimizin en büyük felaketleri arasında gösterilmekte. Japonya ile Türkiye arasındaki büyük dostluğun acı hatıralarından olan facia, Başbakanlık Tanıtma Fonu'nun katkılarıyla 125. yılında bir dizi etkinlikle anıldı.
Mehter damga vurdu
Bu kapsamda Yunus Emre Enstitüsü'nün organize ettiği Kushimoto Kültür Merkezinde düzenlenen Mehter konserini Japon Prensesi Akiko Mikasa ve çok sayıda üst düzey davetli izledi. 2 Haziran'daki programın başlangıcında Japon Askeri Bandosu sahne aldı. Daha sonra Mehteran Bölüğünün sahneye çıktığı gösteri Japon izleyicileri hayran bıraktı. Misafirlere dağıtılan Mehter programında sözlerine yer verilen Ceddin Deden Marşı salonu dolduran 600 kişi ile birlikte söylendi. Konserin verildiği salonu Kushimoto sakinleri ve mehteri izlemek için çevre illerden gelen Japon izleyiciler doldurdu. 3 Haziran'da da Kushimoto Kültür Merkezinde düzenlenen anma törenlerine Japon Prenses Akiko Mikasa ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek başta olmak üzere birçok davetli katıldı. Akşam düzenlenen resepsiyonda da sahne alan Mehteran Bölüğü misafirlere unutulmaz bir deneyim yaşattı. Kushimoto'dan sonra Tokyo'ya gelen grup , 5 Haziran Cuma akşamı tamamı dolu olan 1800 kişilik Sumida Triphoni Hall'da Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri Tokyo Bandosu ile birlikte bir konser verdi.
125 yıllık dostluk için yürüdüler
Hafta boyunca süren etkinlikler kapsamında 6 Haziran'da "Türk-Japon Dostluğunun 125. Yılı Yürüyüşü" yapıldı. Tokyo'nun işlek merkezlerinden biri olan Omotesando Caddesinde düzenlendi. Tokyo Yunus Emre Enstitüsü'nün organizasyonu ile yapılan etkinliğe Mehter damgasını vurdu. Kentin en meşhur semti Ginza'da yapılan Türk Yürüyüşü için Tokyo'nun ana caddelerinden Omotosento Caddesi trafiğe kapatılırken, Türk ve Japon bayraklarını sallayan binlerce kişilik topluluk, renkli görüntüler oluşturdu.
Binlerce Türk bayrağı
Mehter grubunun performansı, büyük coşku ve ilgi uyandırırken, fotoğraf çekmek isteyen halk, köprü üstlerinde ve yol kenarlarında uzun kuyruklar oluşturdu. Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Ahmet Bülent Meriç, "Bu durum, Japonların bizi ne kadar çok sevdiğinin açık bir kanıtı" dedi.
Enstitü Müdürü Telat Aydın, Kushimoto ve Tokyo'da gerçekleştirilen mehteran gösterileri sayesinde binlerce kişiye ulaşıldığını söyledi. Aydın, Japon medyasının etkinliklere büyük ilgi gösterdiğini, Japonya'da büyük kitlelere ulaşıldığını ifade etti.