Japonlar Samsun'da Üretilen Kendire Talip
Samsun'da geçmiş yıllarda pek çok köyde yapılan kendir üretiminin yörede tekrar canlandırılması amacıyla Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesince hazırlanan proje kapsamında kente gelen Japon tekstil firmaları temsilcilerinin üretilecek kendire talip olduğu bildirildi.
MEHMET KUMCAĞIZ - Samsun'da geçmiş yıllarda pek çok köyde yapılan kendir üretiminin yörede tekrar canlandırılması amacıyla Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesince hazırlanan proje kapsamında kente gelen Japon tekstil firmaları temsilcilerinin üretilecek kendire talip olduğu bildirildi.
OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Doç. Dr. Selim Aytaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Samsun'un Vezirköprü ilçesine bağlı Narlısaray Mahallesi'nde, lifli ürün olan kendir üretimini canlandırarak yurt dışına ihraç etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Geçmişte Samsun'un Vezirköprü ilçesinde çok sayıda köyde kenevir olarak da bilinen kendirin yetiştirildiğini ve bugün yok olma durumunda olduğunu belirten Aytaç, şunları söyledi:
"Geçmişte bölgemizde kendir üretimi oldukça yaygındı. Özellikle Vezirköprü ilçesinin birçok köyünde üretim yapılıyordu. Kendir daha çok gemi halatı, ip, sicim, tekstil ürünleri ve dokumacılık alanında kullanılıyordu ancak son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle farklı malzemelerle yapılan ürünler, kendire ilginin azalmasına neden oldu. Bu nedenle üretimi geliştirmek ve elde edilen kendirin pazarlanması için proje hazırladık. Bu kapsamda kendirlerden elde edilen lifli ürünlerin tekstil alanında kullanılması için Japonya'nın önde gelen tekstil firmalarının temsilcilerini şehrimize davet ettik. Samsun'a gelen Japon tekstilciler, kendir üretimi yapan vatandaşlarla görüştü. Üretilen kendirin kalitesi ve miktarı artırılırsa, devamlılığı da sağlanırsa Japon firmalar talip oldu. Bundan dolayı kendiri bölgede tekrar canlandırmayı ve geliştirerek yöre ekonomisine katkı sağlamayı amaçlıyoruz."
Japonya'da tekstil imalatı yapan firmaların temsilcileri Kazuya Tatsutomi, Kia Hui Tan, Takaaki Ozora, Kent Yoshimura ve Takashi Uchikawa'nın Samsun'da kendir üretimini yerinde incelediğini anlatan Aytaç, üretimin yeterli miktarda olması halinde ürünlere Japonların talip olduğunu kaydetti.
Vezirköprü ilçesinde kendir üretimini inceleyen Takashi Uchikawa ise Karadeniz Bölgesi'nde doğal yollarla üretilmiş lif bitkilerinden elde edilen ürünlerin kendileri için önemli olduğunu, planlama ve ürün geliştirme aşamaları için iştirakçi olabileceklerini ifade etti.