Japon Prenses Akiko, Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'ni Gezdi
Japonya Kraliyet ailesinden Altes Prensesi Akiko Mikasa, Japonya'nın ünlü müzisyenleri ile Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'ni gezdi.
Japonya Kraliyet ailesinden Altes Prensesi Akiko Mikasa, Japonya'nın ünlü müzisyenleri ile Kırşehir'in Kaman İlçesi'ne bağlı Çağırkan Köyü'nde bulunan Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'ni gezdi.
Japonya Altes Prensesi Akiko Mikasa, babası prens Tomohito Mikasa tarafından kurulan Kalehöyük Arkeoloji Müzesi ve Anadolu Japon Arkeoloji Enstitüsü'nü gezdi. Prenses Mikasa'yı müzeye gelişince Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak, Boztepe Kaymakamı ve Kaman Kaymakam vekili İbrahim Cengiz karşıladı. Müze bahçesini de gezen prenses Akiko Mikasa, Fırtına Tanrısı (Çift başlı öküz) hakkında da bilgi aldı. Prenses Mikasa'ya 3 yıl önce yaşamını yitiren babası prens Tomohito Mikasa'nın yakın arkadaşlarının da aralarında bulunduğu ünlü müzisyenler eşlik etti. Japon Prenses, basına kapalı yapılan müze ziyareti ardından Anadolu Japon Arkeoloji Enstitüsü'nde onuruna verilen yemeğe katıldı.
Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izniyle Kalehöyük kazıları Japon Ortadoğu Kültür Merkezi ve Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü tarafından yürütülüyor. Kalehöyük'teki kazı çalışmaları, Prenses Akiko'nun dedesi Prens Takahito Mikasa tarafından 31 Mayıs 1986 yılında ilk kazması vurularak başlatıldı. Çalışmaları daha sonra prensesin babası prens Tomohito Mikasa üstlendi. Kazılarda 4 uygarlık katı ve bu katlara ait evreler ve çok sayıda yapı katı ortaya çıkartıldı. Kazı çalışmalarının ardından Japon hükümeti tarafından Çağırkan köyüne üzeri çimle kaplı, höyük şeklinde müze binası yaptırıldı. Yaklaşık 450 milyon Japon yenine mal olan müzenin çevresi de düzenlendi. Japon Hükümeti'nin 'Kültürel Mirası Koruma Projesi' kapsamında hibe olarak yaptığı Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, 830 metrekare açık, 470 metrekare kapalı alan olmak üzere toplam 1500 metrekarelik alanı kapsıyor. Müzede sergi salonları, sinevizyon köşesi, kütüphane, inceleme, araştırma, fotoğraflama ve restorasyon çalışmalarına olanak sağlayan labarotuar, kafe, depolar ve teknik bölümler bulunuyor. Çevre düzenlemesi, kazısı yapılan bir höyük tarzında düzenlenmiş. Böylelikle ziyaretçilerin hem kazılarda ele geçen buluntuları, hem de kazı yöntem ve çalışmalarını görmeleri sağlanmak amaçlanmış. Müzenin bahçesi, Japonya dışındaki en büyük botanik bahçesi, olarak düzenlenmiş. Müze, 2011 yılında 'En iyi yeşil müze' ödülü alırken, 2012 yılında da Avrupa'da Yılın Müzesi'ne aday gösterilmişti.
GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR
Haber-Kamera: Demet ÖZTÜRK-Mükremin ÖKSÜZGİL/KAMAN(Kırşehir), (DHA)-
(Tür: Yurt)