Japon Banka Btmu, Türkiye'de Lisans Başvurusu Yapacak
Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (Başbakanlık Yatırım Ajansı) Başkanı İlker Aycı, Türkiye'nin, bankacılık ve finans alanında son 7 yılda 37 milyar doları aşan yatırım çektiğini bildirdi.
Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (Başbakanlık Yatırım Ajansı) Başkanı İlker Aycı, Türkiye'nin, bankacılık ve finans alanında son 7 yılda 37 milyar doları aşan yatırım çektiğini bildirdi.
Aycı, Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ'nin (BTMU) Türkiye'de ticari bankacılık alanında faaliyete geçmek için BDDK'ya lisans başvurusu yapmasıyla ilgili düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, yaklaşık 30 yıldır Türkiye'de olan BTMU'nun artık bankacılıkta yatırım için yola çıktığını ve bankacılık lisans başvurusu konumuna geldiğini söyledi.
BTMU'nun böyle bir adım atmasının büyük önem taşıdığını dile getiren Aycı,
"Yeni girdikleri kulvar, Türkiye'nin yatırım ortamı bakımından neler vaat ettiğinin en güzel göstergelerinden biri" dedi.
Bankanın ağustos ayında lisans başvurusu yapacağını hatırlatan Aycı, "Bu başvuru bizim için ne ifade ediyor- Tabii ki Türkiye'nin güçlü bankacılık, finansal ve mali sistemi yatırımcılar için oldukça cezbedici... Türkiye, bankacılık ve finans alanında son 7 yılda 37 milyar doları aşan yatırım çekti. Bu, Türkiye'nin bu alandaki rekabetçiliğinin, yatırım ortamının ne kadar önemli olduğunun bir göstergesi" şeklinde konuştu.
-"116 milyar dolardan 225 milyon dolarlık pay aldık"-
Türkiye- Japonya yatırım ilişkilerine işaret eden Aycı, Türkiye'nin son 10 yılda Japonya'dan 1 milyar dolara yakın doğrudan yatırım aldığını, 2010 yılı sonu itibariyle Türkiye'deki doğrudan Japon yatırımların stok değerinin yaklaşık 2 milyar dolar olduğunu ifade etti.
İlker Aycı, Japonya'nın son 10 yıllık dönemde yurt dışında yılda ortalama 64-65 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
" Japonya, dünyada çok önemli yatırım yapan uluslararası doğrudan yatırım kaynaklarından olan bir ülke... Biz de Türkiye'nin, Japonya'nın yaptığı yatırımlardan daha fazla pay alması için Japon şirketleriyle sıkı bir çalışma içindeyiz. Japonlar, 2011 yılında yurt dışında 116 milyar dolar yatırım yaptılar. Biz bundan 225 milyon dolarlık pay aldık. Oysa bugün BTMU, lisans başvurusuyla birlikte Türkiye'ye bir çırpıda 300 milyon dolarlık yatırımla yola çıkmış bulunuyor. Bu da Türkiye- Japonya arasındaki yatırım ilişkileri bakımından çok önemli gösterge. İki ülke arasındaki ticaret hacmi yaklaşık 4,5 milyar dolar. Ancak ticari denge bizim aleyhimize. Japonya ile 4 milyar dolara yakın ticari açığımız var. Japonya'dan yatırım çekmek, iki ülke arasındaki ticaret dengesine de çok olumlu katkıda bulunacaktır."
-"Hedefimiz 10 yıldaki rakamı 5 yılda çekmek"-
BTMU'nun yatırımının, onların potansiyel müşterisi olan yatırımcıların, şirketlerin yatırımlarının finansal bakımdan desteklenmesi açısından da son derece büyük önem taşıdığını vurgulayan Aycı, "Bu, önümüzdeki dönemde daha fazla Japon yatırımcının Türkiye'ye geleceğinin önemli göstergelerinden biri" yorumunu yaptı.
İstanbul Finans Merkezi Projesi ile ilgili çok ciddi çalışma yürütüldüğüne değinen Aycı, BTMU gibi "dünyanın da en büyük bankalarından biri"nin Türkiye'ye yatırıma gelmesinin, artık Türkiye'de banka kurmaya yönelik adım atmasının proje için de çok büyük bir destek olacağını ifade etti.
Soruları da yanıtlayan Aycı, başka bankaların Türkiye'ye gelip gelmeyeceği yönündeki soru üzerine, yakın bir zamanda başka bir bankayla daha anlaşma imzalayacaklarını bildirdi.
Özellikle Avrupa'da yaşanan kriz nedeniyle son dönemlerde Körfez bölgesine
"adeta asıldıklarını", Uzakdoğu ve Asyalılar ile daha fazla işbirliğine gitmek için çalıştıklarını belirten Aycı, bunun sonuçlarının da görülmeye başlandığını söyledi.
İlker Aycı, önümüzdeki 5 yıl içinde Türkiye'nin 10 yılda çektiği rakamı çekmeyi hedeflediklerini kaydederek, "Son 10 yılda Türkiye 115 milyar dolarlık yatırım çekti. Hedefimiz, bu 115 milyar dolarlık rakamı 5 yılda yakalamak" dedi.
-Toplam varlığı 1,8 trilyon dolar, sermayesi 20,5 milyar dolar-
Verilen bilgiye göre, Ağustos ayında BDDK'ya lisans başvurusu yapacak olan BTMU, 2006 yılında Bank of Tokyo-Mitsubishi ve UFJ Bank'ın birleşmesinden sonra doğdu. "Japonya'nın en büyük bankası" olan BTMU, dünyada 40 ülkede 500'den fazla şubeyle faaliyet gösteriyor. Yaklaşık 36 bin çalışanı bulunan banka, 2011 yılında varlıkları baz alındığında "dünyanın en büyük 11. bankası" konumunda bulunuyor.
BTMU'nun toplam varlığı 1 trilyon 840 milyar dolar, sermayesi ise 20 milyar 533 milyon dolar seviyesinde bulunuyor.
Morgan Stanley'in yüzde 22,4 hissesini 2008 yılında satın alan bankanın ayrıca Çin'de Bank of China'da yüzde 0,2, Endonezya'da Bank Nusantara Parahyangan'da yüzde 15,2, Malezya'da CMB Group'ta yüzde 4,1, ABD'de Union Ban'da yüzde 100 iştiraki, Norveç'te Aberdeen'de yüzde 18,75 oranında ortaklığı bulunuyor.
Türkiye'de "Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Turkey Anonim Şirketi" olarak toptan ticari bankacılık alanında faaliyet gösterecek banka 300 milyon dolar sermayeyle kurulacak ve yüzde 100 The Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ'ya ait olacak.
Bankanın Türkiye'de Kasım 2012'de kurulması ve Ekim 2013'te faaliyete geçmesi planlanıyor.
(Son)
Muhabir: Medine Taşdelen Yıldırım
Yayıncı: Hülya Ertan - İSTANBUL