Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İztuzu'nda 'Hizmet Parası' Tartışması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İztuzu'nda 'hizmet parası' tartışması Mustafa SARIİPEK/MARMARİS, (Muğla), (DHA)- MUĞLA'nın Ortaca İlçesi'ndeki dünyaca ünlü İztuzu Plajı'nın yeni işletmecisi Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisadi Şirketi'nin, getirdiği yolcu başına büyük teknelerden hizmet bedeli adı altında 3 lira ücret istemesi tepkiye neden oldu.

İztuzu'nda 'hizmet parası' tartışması

Mustafa SARIİPEK/MARMARİS, (Muğla), (DHA)- MUĞLA'nın Ortaca İlçesi'ndeki dünyaca ünlü İztuzu Plajı'nın yeni işletmecisi Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisadi Şirketi'nin, getirdiği yolcu başına büyük teknelerden hizmet bedeli adı altında 3 lira ücret istemesi tepkiye neden oldu.

Marmaris'teki 450 kişilik Orca, 420 kişilik Deniz Tur Barkas ile 400 kişilik Neptün Ekspres'e ilave olarak İçmeler'den 100 ve Turunç'tan da 60 kişilik iki tekneyle her gün yerli ve yabancı turistler, dünyanın en iyi 10 plajı arasındaki Dalyan mahallesi'ndeki İztuzu Plajı'na taşınıyor. Fethiye'den gelen teknelerde hesaba katıldığında taşınan yolcu kapasitesi 2 bin kişiyi buluyor. Ancak, bu tekneler büyüklükleri nedeniyle Dalyan Kanalı'na girişleri yasak olduğu için yolcularını Delikada önüne Dalyan ve Çandır Kaunos Deniz Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifleri'nce yaptırılan ahşap yüzer iskeye kadar getirip, buradan da daha küçük teknelerle İztuzu'na ulaşmalarını sağlıyor. 5 yıldır, bu yüzer iskeleyi kullanan büyük tekneler, getirdikleri yolcu başına daha önce İztuzu Plajı'nın işletmesini elinde bulunduran Dalyan Günübirlik Turizm Hizmet İşletmeleri ve Tesisleri Ticaret Anonim Şirketi'ne (Dal-Bel) 1 lira ödedi. Kapatılan Dalyan Beldiyesi'nin şirketi bu rakamı, geçen yıl, yolcu başına 3 liraya çıkarmak isteyince, tekne sahipleri yargıya gitti. Bir yıldır da hiçbir ücret ödenmedi. Ortaca Asliye Hukuk Mahkemesi'ndeki dava sürerken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, plajın işletmesini Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'ne (MSKÜ) verdi. MSKÜ tekne sahiplerinden yine yolcu başına 3 lira talep etti.

"YARGI SONUCU BEKLENSİN"

Orca Teknesi'nin sahibi Nail Balcı, daha önce plajı işleten Dalyan Belediyesi'ne, yolcu başına 1 lira ücret ödediklerini belirterek, "Belediyeye ödediğimiz bu para yasal değildi fakat 'destek olsun' diye ses çıkartmadık. Yıllarca bu parayı ödedik. 'Hizmet parası' adı altında alınan bu ücret 3 liraya çıkartılmak istenince karşı çıktık. Karşılıklı yasal yollara başvuruldu ve dava devam ediyor. Yasalar, 'halk plajından ücret alınamaz' diyor. Plajda şezlong, şemsiye, tuvaletler olabilir. Ancak, bunu kullananlar ücretini ödesin. Yeni işletmeci MSKÜ de kişi başı 3 lira istiyor. Konunun yargıda olduğunu, biraz beklenmesini söyledik ama direttiler. İskelenin sezon başı ve sonu bakımlarını biz üstlenelim dedik onu da kabul etmediler" dedi. Balcı, İztuzu'nun yeni işletmecisi olan üniversitenin hizmet parası ödenmemesi durumunda gerekirse iskeleyi sökecekleri tehdidinde bulunduklarını öne sürdü.

"25 TEKNE HİZMET VERİYORUZ"

6 yıldır Çandır Kaunos Deniz Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanlığı'nı yürüten Ümit Şahin, "Teknelerimizin en önemli gelir kaynağı bu ara transfer. Kimin haklı veya haksız olduğuna biz karar veremeyiz ama şu andaki yıkılmak istenen iskeleyi bizler yaptırdık. Ancak büyük tekneler ile plajı işleten üniversite arasındaki bu sorunda mağdur olmak istemiyoruz" diye konuştu.

Öte yandan MSKÜ İktisadi İşletmesi yetkilileri devlet memuru oldukları gerekçesiyle konuyla ilgili açıklama yapamayacaklarını bildirdi.

"KARADAN GELENE ÜCRET YOK DENİZDEN GELENE VAR"

Marmaris Deniz Taşıyıcıları Kooperatifi Avukatı Murat Turan 1997 yılından 2014'e kadar plaj işletmecilerinin Marmaris'ten gelen teknelerden giriş ücreti almasına rağmen fatura yerine masrafa işlenemeyen fişler veya bağış makbuzu kestiğini belirterek "Anayasa'nın 43'üncü, Türk Medeni kanunun 715 maddeleri ve Kıyı Kanunu gereği kıyılar herkese ücretsiz olmak zorunda. Ortaca Asliye Hukuk Mahkemesi'ne davalar açtık. Onlar da bizim 3 teknemize ücret ödemedikleri için 16 ayrı dava açtı. Mahkeme yetkisizlik kararı vererek dosyalar Marmaris Mahkemeleri'ne gönderildi. İşin başka ilginç yanı İztuzu Plajı'na kara yoluyla gelenlerden ticari amaç güdülmediği gerekçesiyle ücret alınmazken, deniz yoluyla gelenlerden alınarak suç işleniyor" dedi.

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title